Γενικά, με τον άνθρωπό σου θέλεις να μιλάς κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Πριν πας στη δουλειά, μετά τη δουλειά, ακόμη κι αν καταφέρεις να ξεκλέψεις λίγο χρόνο στη δουλειά σου στο διάλειμμα, ακόμη και τότε θα στείλεις ένα «μου λείπεις», ένα «θέλω να σε δω». Η καθιερωμένη καληνύχτα σας, δε, πριν κοιμηθείτε είναι επίσης απ’ τα αγαπημένα σου και την περιμένεις πώς και πώς. Για να δεις πιο γλυκά όνειρα, ρε παιδί μου.

Ωραία όλα αυτά, πολύ όμορφα και ρομαντικά, όμως σαν το τηλεφώνημα δεν έχει. Η στιγμή που ακούγοντας τη φωνή του άλλου νιώθεις αυτό το καρδιοχτύπι, ζωγραφίζεται ένα χαζό χαμόγελο στο πρόσωπό σου και στο στομάχι σου νιώθεις κάτι που ξέρεις ότι δεν είναι πεταλούδες προφανώς, αλλά ούτε και να το προσδιορίσεις μπορείς, είναι ασύγκριτη.

Και ξέρεις, όχι όποιο κι όποιο τηλεφώνημα, αλλά αυτό που σε παίρνει το πρωί μόλις ξυπνήσει. Που έχει ακόμη βραχνή φωνή, που ακούγεται ακόμη νυσταγμένος, που ταυτόχρονα πίνει καφέ για να καταφέρει να ανοίξει καλά-καλά τα μάτια του. Και μόνο στη σκέψη ότι πριν ξεκινήσει τη μέρα του, πριν πάει στη δουλειά του και πριν ξεκινήσει η ρουτίνα του σε παίρνει τηλέφωνο για να σε ακούσει, να πείτε δυο λόγια, δυο γλυκόλογα, να δείτε πότε θα βρεθείτε και λοιπά, πες μου, δε νιώθεις ότι σε λατρεύει, ακόμη κι αν δε στο πει;

Γιατί από όποια οπτική κι αν το δεις, το πρωί δεν παίρνεις τηλέφωνο όποιον κι όποιον. Ο περισσότερος κόσμος απ’ την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι και την ώρα που θα βγει απ’ το σπίτι, όχι απλώς δε θέλει να βλέπει και να μιλάει σε άνθρωπο, τον ίδιο του τον εαυτό δεν αντέχει. Όταν πρόκειται, όμως, για το μωρό σου, εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Ξέρεις τι σε περιμένει μέσα στη μέρα, είτε στη δουλειά σου με το αφεντικό και τους πελάτες είτε οτιδήποτε άλλο και παίρνεις τηλέφωνο τον άνθρωπο που θα σου δώσει δύναμη να αντέξεις όλα όσα θα έρθουν. Που όποιος κι αν σε συγχύσει μέσα στη μέρα, εσύ θα παίζεις σε replay στο μυαλό σου τη σημερινή σας συνομιλία και δε θα σε νοιάζει, ειλικρινά, κανένας και τίποτα.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν ξέρω ποιος πρέπει να νιώσει πιο όμορφα. Αυτός που κάνει το τηλεφώνημα και δίνει στο ταίρι του τη μεγαλύτερη χαρά απ’ την αρχή της μέρας, που δείχνει απροκάλυπτα το ενδιαφέρον του και κάνει στον άλλον κατανοητό ότι «ξέρεις, είσαι ο μόνος άνθρωπος που θέλω να ακούσω τη στιγμή που δε θέλω να ακούσω κανέναν άλλον»; Ή αυτός που δέχεται το τηλεφώνημα; Που αυτομάτως συνειδητοποιεί πως ό,τι κι αν κάνει, το κάνει σωστά, γιατί κατάφερε να ‘ναι ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο το ταίρι του θέλει να ξεκινήσει τη μέρα του, έστω κι απ’ το τηλέφωνο;

Είτε, λοιπόν, αυτήν την τόσο όμορφη πράξη την κάνεις εσύ είτε το ταίρι σου, είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στη σχέση σας. Όμως πρόσεξε πολύ καλά το εξής: αν σε παίρνει τηλέφωνο το πρωί πάντα το ταίρι σου, πρέπει κι εσύ να αρχίσεις να το κάνεις, ή έστω να δείχνεις με την κάθε ευκαιρία ότι ενδιαφέρεσαι και νοιάζεσαι τον άλλον. Γιατί, πάντα, όσοι κάνουν κινήσεις σαν κι αυτήν, επιζητούν την προσοχή απ’ το ταίρι τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο δείχνουν κι από όσο νομίζεις.

Διψάνε για επιβεβαίωση κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, παρά αυτονόητο. Άλλωστε, τη ζητάνε από τη σχέση τους, όχι από πουθενά αλλού. Μπορεί αυτή η τάση τους για επιβεβαίωση να προκύπτει από ανασφάλειες που τους δημιούργησαν οι προηγούμενές τους σχέσεις, όμως, αυτό εσένα ούτε να σε αφορά πρέπει και κυρίως ούτε να σε προβληματίζει. Όσες επιφυλάξεις και να κρατάει για σένα κι όσο κι αν φοβάται μην πάθει τα ίδια και φάει πάλι τα μούτρα του, εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να του δείχνεις συνεχώς κι ανελλιπώς πόσο τον θες, πόσο τον αγαπάς και πόσο τον νοιάζεσαι. Κι έτσι, θα σκοτώσεις μέσα του κάθε αμφιβολία και κάθε ανασφάλεια με τον καιρό.

Ακόμη κι αν δεν είναι στο χαρακτήρα σου να εκδηλώνεις εύκολα τα αισθήματά σου, μην ανησυχείς γιατί όλοι περάσαμε από αυτήν τη φάση. Δε στο βγάζουν όλοι, οπότε δε φταις εσύ. Πιο πολύ θα στο βγάλει αυτός που εκδηλώνεται σε σένα, γιατί όσο και να μην το καταλαβαίνεις, έστω κι υποσυνείδητα, σού δημιουργείται η ανάγκη να ανοιχτείς κι εσύ στον άλλον, όπως κι εκείνος σε σένα. Οπότε με τον καιρό θα σου βγει και μάλιστα αβίαστα, χωρίς καν να το καταλάβεις.

Όπως και να ‘χει, σε μια σχέση απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να δείχνει ο ένας στον άλλον πόσο τον θέλει, τον γουστάρει, τον αγαπάει. Ο καθένας με το δικό του τρόπο.   Το πρωινό τηλεφώνημα, όμως, είναι στην κορυφή της λίστας με τις πιο όμορφες κινήσεις που μπορούν να χαροποιήσουν τόσο το ταίρι σου, όσο κι εσένα.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη