Η αγάπη, αν κι από τη μια πλευρά είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μας, από την άλλη μπορεί να επιφέρει βαθιές πληγές, όταν δεν είναι αυθόρμητη και διαθέσιμη. Οι σχέσεις που δεν είναι επιλογή μας, αλλά απαιτούνται από το περιβάλλον μας ή δημιουργούνται από φόβο για την πλήρη απουσία τους, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στην ψυχή μας με τρόπους που συχνά παραμένουν αόρατοι. Ας δούμε 7 λόγους που μια σχεδόν σχέση, αν δεν είναι επιλογή σου, μπορεί να σε τραυματίσει:

 

1. Απώλεια της αυτοτελούς ταυτότητας:

Όταν βρίσκεστε σε μια σχέση που δεν επιλέξατε, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε τον εαυτό σας και την αυτοτελή ταυτότητά σας. Αυτό συμβαίνει όταν πρέπει να προσαρμοστείτε σε ρόλους που δεν επιλέξατε, όπως οικογενειακές προσδοκίες ή κοινωνικοί περιορισμοί. Η απώλεια της αυτοτελούς ταυτότητας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με το ποιοι είστε πραγματικά και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία.

 

2. Ανασφάλεια κι άγχος:

Η έλλειψη επιλογής σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια κι άγχος. Αν αναγκάζεστε να είστε με κάποιον που δεν επιθυμείτε πραγματικά, ή αν είστε με κάποιον που αισθάνεστε πως δεν είναι 100% στη σχέση αυτή μαζί σας, μπορεί να νιώσετε ανασφαλείς για τον εαυτό σας σε βαθμό που να οδηγηθείτε ως και σε σύμπλεγμα κατωτερότητας. Το άγχος που γίνεται μόνιμη παρέα, μπορεί να απορρέει από την αναξιοπιστία της σχέσης και τον φόβο της απόρριψης.

 

3. Χάνεται η χαρά:

Η ευτυχία σε μια σχέση συχνά πηγάζει από την ελευθερία. Ελευθερία κι οργανικότητα να κάνετε πράγματα μαζί, να εκφράζεστε, να οραματίζεστε. Όταν αυτή η ελευθερία αφαιρείται, κανείς μπορεί υποφέρει σιωπηλά, καθώς καταπιέζεται σε μια μετριότητα, σε λιγότερα από όσα έχει ανάγκη. Σε μια σχέση που δεν είναι 100% επιλογή σας, μπορεί να αισθάνεστε περιορισμένοι κι έτσι, να γίνεστε αντιδραστικοί, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε τη ζωή στο έπακρο.

 

4. Απώλεια αυτοπεποίθησης:

Όταν βρίσκεστε σε μια σχέση που δεν εκφράζει τις ανάγκες σας για επαφή, τρυφερότητα, δέσμευση, μπορεί να αμφισβητήσετε τις δικές σας αξίες κι ικανότητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτοπεποίθησης κι αυτοεκτίμησης, καθώς νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της δικής σας ζωής κι αποφάσεων.

 

5. Έλλειψη αγάπης και πάθους:

Σε μια σχέση που μία είναι εδώ και μια δεν είναι, είναι συνήθης κανόνας για το ζευγάρι να μοιράζεται μόνο ορισμένες κοινές στιγμές αλλά συνολικά να διατηρούν ξεχωριστή ζωή. Σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν, συχνά λείπει η αληθινή αγάπη και το πάθος που αναζητά κανείς σε μια αποκλειστική σχέση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο απωθημένο που φυσικά ποτέ δεν έρχεται για καλό.

 

6. Απώλεια ονείρων και φιλοδοξιών:

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από μια σχεδόν σχέση που δεν επιλέξατε συνειδητά, μπορεί να σας αποτρέψουν από το να ακολουθήσετε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας με την ελπίδα πως κάποια προοπτική υπάρχει εδώ, ενώ δεν υφίσταται αυτό το σενάριο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απογοήτευση και στην απώλεια της αίσθησης του να είσαι πραγματικά ζωντανός, όντας ερωτευμένος και σε σχέση.

 

7. Σύγκριση με άλλες σχέσεις:

Οι σχεδόν σχέσεις συχνά τείνουν να κλέβουν χαρακτηριστικά άλλων σχέσεων, για να μπαλώσουν ορισμένα κενά τους, συναισθηματικής φύσεως. Έτσι, στο κρυφτό αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρίνετε συνεχώς τη σχέση σας με άλλες που θα μπορούσατε να έχετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια κι απογοήτευση, δημιουργώντας ακόμη ένα τραύμα.

Oι σχέσεις είναι σημαντικές στη ζωή μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τις επιλέγουμε προσεκτικά. Μια σχέση που δεν είναι επιλογή μας, όποια μορφή κι αν έχει, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, από τον τραυματισμό μέχρι την απώλεια της αυτοτελούς ταυτότητας και της ευτυχίας. Από αυτήν τη συνειδητοποίηση, μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τη σημασία της ελευθερίας στην επιλογή συντρόφου αλλά και του τι είδος σύνδεσης επιθυμούμε μαζί του.

Μην ξεχνάμε ότι, ενώ οι σχέσεις μπορούν να είναι μια διαρκής πρόκληση, τα πράγματα γίνονται καλύτερα όταν υπάρχει αυτογνωσία, επικοινωνία κι αποφασιστικότητα για το “τι είναι τέλοσπάντων αυτό που έχουμε”. Ας αποδίδουμε την προσοχή και τον χρόνο μας σε αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου να βρούμε τον δρόμο προς την αγάπη, την αυτοεκτίμηση και τη χαρά. Αλλιώς, γιατί να κάνουμε σχέση;

Συντάκτης: Μαρία Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου