Και ναι λοιπόν, φέτος τον Φλεβάρη το pillowfights.gr κλείνει 10 χρόνια! Πάνω από 50 χιλιάδες άρθρα, 1500 και παραπάνω αρθρογράφοι, 280.000.000 total visits, έρωτες, πάθη, μερικοί γάμοι, ιστορίες ζωής, αφιερώματα, είδηση, επικαιρότητα κι ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, με επίκεντρο πάντα και παντού τον άνθρωπο. Και τέλος, οι αναγνώστες, εσείς, που με κάθε σχόλιο, κριτική, θετικό feed back, προτάσεις και σχόλιά σας, μας κάνετε να νιώθουμε  πως δεν υπάρχει ταβάνι. Φέτος, στο χείλος της δεκαετίας, τιμούμε αυτή μας τη σχέση με τους αρθρογράφους και τους αναγνώστες μας γυρνώντας στην αρχή και τη βάση μας, τον αιώνιο έρωτα! Τον έρωτα, όμως, που ταξιδεύει σε στενά, σε δρόμους, σε πλατείες, σε μύθους και θρύλους, σε γέφυρες και τραγούδια, σε αξιοθέατα και πόλεις όλου το κόσμου. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης 14 ημερών με τερματικό σταθμό την ημέρα των ερωτευμένων.

10 χρόνια μας έχετε στα πούπουλα, πάμε και στα επόμενα 10 λοιπόν! Και πού ‘στε ακόμη! 

 

Η Πορτογαλία φημίζεται για πολλά πράγματα: τον πλούτο της ιστορίας, την πανέμορφη ακτογραμμή της, και φυσικά, το Πόρτο (Port). Αυτό το γλυκό, αρωματικό κρασί είναι ένας απ’ τους θησαυρούς της χώρας κι η ιστορία του είναι εξίσου γοητευτική με τη γεύση του.

Η ιστορία του Πόρτο ξεκινάει στους αμπελώνες της Πορτογαλίας, όπου οι αμπελουργοί συγκομίζουν τις ώριμες σταφίδες του αμπελιού και τις μεταφέρουν στα κελάρια για να ξεκινήσει η διαδικασία ζύμωσης. Ωστόσο, η ξεχωριστή γεύση του Πόρτο οφείλεται σε μια ξεχωριστή διαδικασία: την προσθήκη αποστάγματος σταφυλιών στον μούστο, ή brandy προσθήκης, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Η Μακρά πορεία προς τη διάσημη γεύση του Πόρτο ξεκίνησε να καθιερώνεται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν οι Βρετανοί είδαν την ευκαιρία να εισάγουν αυτό το εκπληκτικό κρασί στην αγορά τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία και εξαιτίας αυτού είχε απαγορευθεί η εισαγωγή Γαλλικών κρασιών. Έτσι και άδραξαν την ευκαιρία να στραφούν στην Πορτογαλία, τους μόνιμους συμμάχους τους εξάλλου, όπου και ανακάλυψαν αυτόν τον θησαυρό που ονομάζεται Πόρτο.

Με τον καιρό, το Πόρτο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας κι η ζήτηση γι’ αυτό αυξήθηκε δραματικά. Με τον 18ο αιώνα, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Βρετανίας ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τη φήμη του Πόρτο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν και το κρασί ταξίδευε προς τις ακτές της Αγγλίας, δίνοντας στο Πόρτο μια διεθνή φήμη και αναγνώριση.

Για να αποτραπούν οι νοθείες, ο Μαρκήσιος του Pombal εγκατέστησε έναν ελεγκτικό οργανισμό, το διάσημο Old Wine Company, που επέβλεπε την ποιότητα των κρασιών, τις τιμές και τα σταφύλια. Ωστόσο, η κύρια του αποστολή ήταν η καθορισμένη περιοχή των αμπελώνων που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του Πόρτο. Έτσι, η κοιλάδα του Douro αναδείχθηκε ως η πρώτη επίσημη αμπελουργική ζώνη του κόσμου! Η συνολική έκταση της περιοχής είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα, αλλά μόνο περίπου 300 χιλιάδες από αυτά είναι καλλιεργήσιμα. Η περιοχή είναι βραχώδης και δύσβατη, με λόφους τόσο απότομους που η καλλιέργεια φαίνεται αδύνατη. Ακόμη και σήμερα, οι μετακινήσεις στην περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της δυσπρόσιτης φύσης του τοπίου. Μόνιμο ερώτημα, μέχρι και σήμερα είναι γιατί οι Πορτογάλοι πήραν τέτοια απόφαση και προχώρησαν στη φύτευση αμπελώνων σε μια τόσο αφιλόξενη περιοχή. Η απάντηση βρίσκεται σε κάθε σφραγισμένο μπουκάλι του Πόρτο.

Ο κόσμος του Πόρτο είναι πολύ πλούσιος και ποικίλος. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: το tawny και το ruby. Το tawny έχει μια πιο αναμειγνυόμενη γεύση και χρώμα που σε παραπέμπει  σε πιο καφετί αποχρώσεις,  και παλαιώνει σε βαρέλια, ενώ το ruby είναι πιο πλούσιο και εντονόχρωμο κόκκινο και παλαιώνει έτοιμο σε μπουκάλι. Επίσης, και στις δύο κατηγορίες έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα από τα νεαρά και φρουτώδη, μέχρι τα παλαιωμένα και σοφιστικέ.

Συνολικά υπάρχουν ενενήντα επιτρεπόμενες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή του Πόρτο. Μόνο πέντε από αυτές θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας: Touriga National, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao και Touriga Francesa. Μεταξύ αυτών, η Touriga National θεωρείται ως η καλύτερη ποιοτικά ποικιλία.

Σήμερα το Πόρτο εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς οινοπαραγωγής στον κόσμο. Οι αμπελώνες στις περιοχές του Δούρου και του Μινίο συνεχίζουν να παράγουν κρασί υψηλής ποιότητας, ενώ οι κελάριοι στο Βίλα Νόβα ντε Γκάια είναι ανοικτοί για επισκέψεις, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά τη μαγεία του Πόρτο.

Με την πάροδο του χρόνου, η γεύση και η φήμη του Πόρτο παραμένουν αναλλοίωτες. Είναι ένα κρασί που μαγεύει και εμπνέει, φέρνοντας τη γεύση της Πορτογαλίας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η εμπειρία του Πόρτο δεν περιορίζεται μόνο στη γεύση του. Είναι μια εκδήλωση της πορτογαλικής φιλοξενίας, μια πρόσκληση να μοιραστείτε τη ζεστασιά και την αγάπη που χαρακτηρίζει τον πορτογαλικό πολιτισμό. Κάθε ποτήρι Πόρτο είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε με την ιστορία και την παράδοση της Πορτογαλίας.

Είναι ένας τρόπος να ανακαλύψετε τη γεύση της χώρας, να μοιραστείτε στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και να δημιουργήσετε ανεξίτηλες αναμνήσεις. Από τις λαμπερές εκδηλώσεις με φίλους μέχρι τις ήρεμες στιγμές διαλογής, το Πόρτο είναι πάντα εκεί, να σας συνοδεύσει και να σας εμπνεύσει. Και με κάθε γουλιά, νιώθετε την αγάπη και τη φροντίδα που έχει επενδύσει η Πορτογαλία σε κάθε σταγόνα αυτού του μοναδικού κρασιού. Το Πόρτο είναι μια εμπειρία που παραμένει αξέχαστη. Είναι ένα ταξίδι στη γεύση, στην ιστορία και στην κουλτούρα. Και είναι μια υπενθύμιση ότι οι καλύτερες στιγμές στη ζωή μας είναι συχνά εκείνες που μοιραζόμαστε με άλλους, γεμάτες με αγάπη, φιλία και καλή παρέα. Με κάθε ποτήρι Πόρτο, ανακαλύπτουμε ξανά τη χαρά της ζωής και της φιλοξενίας. Γιατί στην Πορτογαλία, κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε τη ζωή και να τη γιορτάσετε με ένα ποτήρι Πόρτο.

Συντάκτης: Μαρία Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος