Ο Ερμής που κινείται μέσα από την τροχιά της Γης, είναι εσωτερικός πλανήτης. Είναι ο πλησιέστερος προς τον Ήλιο και βρίσκεται μέσα στις 28ο (μοίρες) απ’ αυτόν. Στο Ωροσκόπιο εμφανίζεται είτε στο ίδιο ζώδιο με τον Ήλιο είτε στο προηγούμενό του, είτε στο επόμενο.

Ο Ερμής σχετίζεται με την ευφυΐα, τον εγκέφαλο, τον συντονισμό του νευρικού συστήματος. Σχετίζεται επίσης με το αναπνευστικό σύστημα, με τη νοητική λειτουργία, και με τον θυρεοειδή. Επίσης με μικρά είτε καθημερινά ταξίδια, οχήματα, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, ταχυδρομεία, γραπτό και προφορικό λόγο.

 

Θετικές ιδιότητες του Ερμή:

Ισχυρή έφεση για την απόκτηση γνώσεων και μετάδοσή τους στους άλλους. Άτομο με σημαντική ικανότητα λογικής σκέψης, κρίσης, αντίληψης, ευφυΐας, ευστροφίας, εξαιρετική δεινότητα στη συζήτηση και στην ανάπτυξη επιχειρημάτων, καλλιέργεια πνεύματος.

 

Αρνητικές ιδιότητες του Ερμή:

Ασυνέπεια, υπερβολικές επικρίσεις. Ερευνητικότητα χωρίς συναίσθηση σκοπού. Ανεξέλεγκτη νευρική ενεργητικότητα που δημιουργεί νευρική ένταση ή στασιμότητα. Ευφράδεια, πονηριά, δηκτικός σαρκασμός, κυνικός.

Ο Ερμής δεν έχει χαρτογραφηθεί μέχρι τώρα. Η παρατήρηση του πλανήτη αυτού είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή πάντα εμφανίζεται στο ίδιο τμήμα του ουρανού με τον Ήλιο. Οι γοργές εναλλαγές της απόκλισης του Ερμή, συνδέονται άμεσα με τον συσχετισμό του πλανήτη με την ταχύτητα ενεργειών και την εύφλεκτη νευρική ενεργητικότητα.

 

Ερμής στον Κριό

Γρήγορη σκέψη και παρρησία, μερικές φορές επίσης στασιμότητα πνεύματος και ειρωνική διάθεση. Η αυτοεπιβεβαίωση υποβόσκει σχεδόν πάντοτε. Η απερισκεψία και η εριστική διάθεση είναι το αποτέλεσμα, αν ο Ερμής βρίσκεται σε δυσμενή γωνία. Διανοητική ένταση και νευρικότητα μπορεί να προκύψουν από έλλειψη πνευματικού κινήτρου. Αυθορμητισμός, βιαστικός τρόπος ομιλίας, ανυπομονησία, ανεπάρκεια προγράμματος μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο, αλλά αν ο Ερμής βρίσκεται σε πολύ δυσμενή γωνία ακριβείας η πρώτη απόφαση είναι συνήθως σωστή.

 

Ερμής στον Ταύρο

Πρακτικό και σταθερό μυαλό. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αφομοιώσει τα δεδομένα και ενθάρρυνση για να αντικρύσει τις γνώμες των άλλων και να αναπτύξει ευέλικτη κρίση, επειδή η ισχυρογνωμοσύνη και οι άκαμπτες αντιλήψεις μπορεί να αποδειχθούν ισχυρά αρνητικά στοιχεία. Γενικά άτομο πρόσχαρο και με εκλεπτυσμένη κρίση μπορεί να εκτιμήσει το καλλιτεχνικό και το ωραίο. Αν το ζώδιο είναι Δίδυμος ο Ερμής στον Ταύρο είναι συχνά ένας έξοχος παράγοντας σταθερότητας που εξουδετερώνει την αστάθεια των Διδύμων. Αν το ζώδιο είναι Ταύρος συνήθως τάσεις ακαμψίας.

 

Ερμής στον Δίδυμο

Εφευρετικότητα, φοβερή ευστροφία, επιχειρηματικό και ζωντανό μυαλό, ικανό συνήθως να μην επηρεάζεται από προλήψεις. Η επιθυμία για πλατιές γνώσεις συχνά πληρώνεται με υπερένταση που φαίνεται στο άγχος ή και στη σύγχυση. Αν και το άτομο δίνει την εντύπωση του καλά πληροφορημένου, έχει την τάση να αρκείται σε επιπόλαιες προσεγγίσεις πχ ο παρουσιαστής της τηλεόρασης που περνάει με μια ματιά σπουδαία γεγονότα, ο ερασιτέχνης σε αντιδιαστολή με τον επαγγελματία. Ικανότητα σε μαχητικές συζητήσεις, αν και φλύαρος.

 

Ερμής στον Καρκίνο

Δυνατή μνήμη και φαντασία συχνά υπέρμετρη, που συνήθως αποδίδουν κάτι θετικό και δημιουργικό. Το άτομο αυτό όμως έχει και μια ισχυρή τάση να ζει στο παρελθόν η ζωή αρχίζει όταν γίνεται παρελθόν σε αυτή τη περίπτωση – αδυνατώντας για το μέλλον. Μεγάλη ισχυρογνωμοσύνη, που μπορεί όμως να αλλάξει τα καθημερινά ζητήματα. Εξαιρετική καλοσύνη, ευαισθησία σκέψεων και περίσκεψη. Ισχυρή διαίσθηση, τάση προς την ονειροπόληση. Αγάπη λυρικής ποίησης, ποίηση και μουσική. Ανεπτυγμένη αίσθηση του ρυθμού. Αδικαιολόγητες αγωνίες και πολλές φορές κρίσεις πανικού, φοβίες και στενότητα σκέψης πρέπει να κατανικηθούν.

 

Ερμής στον Λέων

Πρόσχαρος και αισιόδοξος χαρακτήρας συχνά όμως με δογματισμό και ισχυρογνωμοσύνη που μπορεί να οδηγήσει στην καταπίεση των άλλων. Αγαπά τις απολαύσεις, είναι ικανός να αναλάβει ευθύνες, καλές οργανωτικές ικανότητες. Τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Ερμή εδώ είναι οι απότομοι τρόποι, η ροπή στις προλήψεις, η έπαρση. Διακρίνεται συχνά με ανεπτυγμένη διαίσθηση, δημιουργικότητα και αντίληψη των τεχνών. Στοργή στα παιδιά, ικανότητα στη διαπαιδαγώγησή τους. Εξαιρετική ένδειξη για εκπαιδευτικούς.

 

 

Ερμής στην Παρθένο

Κυριαρχία εδώ ο Ερμής. Πολύστροφο, πρακτικό και καλλιεργημένο μυαλό αλλά ίσως υπερβολές στην κριτική και σε αδιάκοπη νευρική ένταση. Αναλυτική και τολμηρή προσέγγιση στα προβλήματα, χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο για επίπονη και μακροχρόνια εργασία. Σχολαστικός, λεπτολόγος έως και εγωκεντρικός χαρακτήρας πολλές φορές. Μαθαίνει με μεγάλη ευκολία και έχει κλίσεις στην επιστήμη ή στο κριτικό δοκίμιο. Σκεπτικισμός. Ενδιαφέρεται υπερβολικά για την υγεία, την υγιεινή, τα διαιτολόγια. Ίσως είναι vegan. Αν δέχεται δυσμενείς γωνίες εδώ ο Ερμής μπορεί να γίνει υπερβολικά σχολαστικός μέχρι να χάνει και το μέτρο.

 

Ερμής στον Ζυγό

Χαρακτήρας ικανός να κρίνει πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής, βλέπει τα πράγματα πάντα και από τις δύο όψεις αλλά εξαιρετικά αναποφάσιστος και εκνευριστικά αναβλητικός. Αυτό που λείπει ίσως είναι η πρακτική σκέψη. Πολλές φορές ένας καλλιεργημένος πνευματικά συνεργάτης μπορεί να του παρέχει την υποκίνηση, που την έχει πάντοτε ανάγκη για να αναπληρώσει την έλλειψή της. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για χαρακτήρα με ισορροπημένη σκέψη. Αν ο πλανήτης δέχεται δυσμενείς γωνίες έλλειψη τακτ και «μούτρα».

 

Ερμής στον Σκορπιό

Εδώ έχουμε πολύ οξύ νου, με εξαιρετικά ανεπτυγμένη διαίσθηση, ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής, πολύ έξυπνος αλλά και σαρκασμός, δογματισμός, ζήλεια, μνησικακία, καχυποψία ακόμα και ψυχική σκληρότητα. Υπάρχει μια έντονη τάση προς το μυστήριο ιδιαίτερα αν ο Ήλιος κατέχει το ίδιο ζώδιο. Εξαιρετικοί συγγραφείς μυστηρίου. Χαρακτήρας ικανός να λύνει δύσκολα προβλήματα με πρακτικό τρόπο. Η εκλογή σωστού τρόπου ενέργειας και η εμμονή σε αυτόν είναι από τα χαρακτηριστικά του Ερμή στον Σκορπιό. Χρειάζεται ανάπτυξη πνευματικής ευελιξίας.

 

Ερμής στον Τοξότη

Η θέση αυτή του Ερμή φανερώνει τον ακούραστο μελετητή, που έχει διαρκώς και διακαώς ανάγκη να μοχθεί πνευματικά. Γενικά πλατύς νους, ικανός να συλλαμβάνει αμέσως την κατάσταση. Αν όμως δέχεται δυσμενείς γωνίες τότε είναι μειωμένη η συγκέντρωση της προσοχής και μπορεί να υπάρχει νευρικότητα. Η ειλικρίνειά του και το αίσθημα της δικαιοσύνης είναι έντονα χαρακτηριστικά. Συνηθισμένο το ταλέντο στο γράψιμο. Στην αρνητική εκδοχή απάθεια, καλοπέραση αδιαφορώντας για τα χρήματα.

 

Ερμής στον Αιγόκερω

Χαρακτήρας με ορθολογικό, σοβαρό, ψυχρό και υπολογιστικό νου. Γενικά φιλόδοξος με μεγάλη υπομονή, προσεκτικός και αν όλη η προσωπικότητα δεν καταπιέζεται σύμφωνα με τις περιοχές του γενέθλιου χάρτη, αποβλέπει σε ξεχωριστούς στόχους στη ζωή. Μεθοδικότητα και τυπικότητα προπαντός στη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να υπάρχει τραχύτητα και ταπεινές μέθοδοι για να φτάσει στον στόχο του. Βραβεύσεις στη σχολική ζωή. Ιδιαίτερη ικανότητα μνήμης όπως στο Ηλιακό πολικό του ζώδιο τον Καρκίνο. Λογική. Αν δέχεται εδώ ο Ερμής δυσμενείς γωνίες η στενότητα της σκέψης μπορεί να ζημιώσει πολύ σοβαρά το κατά άλλα αξιόπιστο άτομο.

 

Ερμής στον Υδροχόο

Χαρακτήρας πρωτότυπος και επινοητικός με ανεπτυγμένο ένστικτο. Αληθινός νους της Εποχής του Υδροχόου, βλέπει πάντα μακριά. Χαρακτήρας που εμμένει με πείσμα στις αντιλήψεις που έχει διαμορφώσει. Μεγάλο ενδιαφέρον και κλίσεις προς τις σύγχρονες επιστήμες ιδιαίτερα και σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας. Χαρακτηριστικοί τύποι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εξαιρετικοί αστρολόγοι. Εκκεντρικοί τύποι. Οι πνευματικές απασχολήσεις άστατες, υπάρχει όμως εξαιρετική κρίση στην ανθρώπινη φύση.

 

Ερμής στον Ιχθύ

Καλοσύνη και ευσπλαχνία. Χαρακτήρας συγκαταβατικός και ευαίσθητος. Πρέπει να δοθεί προσοχή στην αφηρημάδα στην νεαρή ηλικία ιδίως. Εξαιρετικοί συγγραφείς με φοβερά γόνιμη φαντασία αλλά πρέπει να ελέγχει τη διαίσθηση που πολλές φορές οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Πληθωρικός συναισθηματισμός που απαιτεί διέξοδο ίσως στην ποίηση είτε του ιδίου είτε άλλων ποιητών. Συγγραφικές δεξιότητες, επίσης ταλέντο και στον χορό. Τάσεις προς το απόκρυφο και τον μυστικισμό. Ταλέντο στην κωμωδία, τη μιμητική και την ψυχαγωγία των άλλων.

 

 

Πηγή