Δεν παραδεχόμαστε όλοι με την ίδια άνεση τα λάθη μας –δεν τα ορίζουμε καν όλοι λάθη, καθώς κάθε ηθικός κώδικας διαφέρει–, ούτε δείχνουμε την ίδια ανοχή στα σφάλματα άλλων. Η συγγνώμη αλλά κι η συγχώρεση είναι υποθέσεις υποκειμενικές και πολύ προσωπικές, καθώς ο καθένας επιλέγει αν και πότε θα τις προσφέρει και φυσικά αν θα τις εννοεί. Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι 12 του Ζωδιακού;

 

Κριός

Ο εγωισμός του Κριού δεν του επιτρέπει να σκορπάει τις συγγνώμες του. Δύσκολα θα στην πει, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε μετανιώνει ή δεν έχει την πρόθεση να διορθώσει τα λάθη του. Θα ζητήσει έμμεσα συγγνώμη μέσα απ’ τη συμπεριφορά του και τις αλλαγές στον χαρακτήρα του -κάτι που ίσως τελικά να ‘ναι πιο τίμιο από άδειες λέξεις. Όσο για τη συγχώρεση, δε θα το σκεφτεί καν δεύτερη φορά. Δεν κρατά κακία και μούτρα. Αναλόγως, βέβαια, τι έχει προηγηθεί, ίσως τελικά να κρατήσει αποστάσεις.

 

Ταύρος

Για να ζητήσει συγγνώμη κάποιος υποτίθεται πως έχει αναγνωρίσει τα λάθη και τις αστοχίες του, ξέρει πως φταίει κι αναλαμβάνει την ευθύνη του. Χμ, όλο αυτό δε θυμίζει και πολύ τον άρχοντα της ξεροκεφαλιάς, Ταύρο. Δύσκολα παραδέχεται τα σφάλματά του κι άρα δύσκολα ζητάει συγγνώμη. Θα χρειαστεί χρόνος κι επιχειρήματα για να πειστεί και τότε ίσως και να το κάνει. Το ίδιο επιφυλακτικός είναι και σε ό,τι αφορά τη συγχώρεση. Δεν πολυπιστεύει στις δεύτερες ευκαιρίες, έτσι θα αμφισβητήσει τη μετάνοιά σου, ειδικά αν στην αρχή ήταν ελαστικός μαζί σου.

 

 Δίδυμος

Ο επικοινωνιακός Δίδυμος τα πάει περίφημα με τις λέξεις και τις εκδηλώσεις των συναισθημάτων του. Αν σου κάνει τη στραβή, ή έστω αν εσύ έχεις λόγους να το υποστηρίζεις αυτό, θα στη χαρίσει απλόχερα τη συγγνώμη του. Κι αυτό θα ήταν υπέροχο αν έκανε και κάτι για να επανορθώσει, αλλά σπάνια εννοεί όλα τα «λυπάμαι» και τα «δε θα ξανασυμβεί» που κερνά με το κιλό. Όσο για τη συγχώρεση τώρα, το θεωρεί μικροπρέπεια και κακή ενέργεια να μη στη δώσει, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα σου κρατήσει και τη θέση σου στη ζωή του. Θα σου ευχηθεί τα καλύτερα και θα βγει έξω να αναζητήσει αντικαταστάτη.

 

Καρκίνος

Ρομαντικό κι ευαίσθητο το Καρκινάκι φυσικά και θα ζητήσει συγγνώμη, αν όντως έχει φταίξει, αν έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του και καταφέρει να δει καθαρά πως δε σου φέρθηκε σωστά. Λυπάται –και μάλιστα ειλικρινά– που σε πλήγωσε, κι έτσι μετανιωμένος θα φροντίσει να επανορθώσει. Το αν συγχωρεί είναι άλλο θέμα. Η αλήθεια είναι πως τα παίρνει όλα πολύ σοβαρά κι έτσι παράλληλα κατάκαρδα, επομένως μπορεί να προσποιηθεί πως συγχωρεί και να σου δώσει άφεση, αλλά ποτέ δε θα ξεχάσει τι συνέβη.

 

Λέων

Συγγνώμη απ’ τα χείλη του λιονταριού θα ακούσεις αφού πρώτα εκτονώσει τον βρυχηθμό του, για τον οποίο σπάνια νιώθει ενοχικά. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει και τι κάνει, οπότε γιατί να μετανιώσει κιόλας; Μόνο κάτω από εξαιρετικές περιπτώσεις θα παραδεχτεί τις αμυχές του, αλλά η περηφάνια του θα μείνει αγέρωχη, όσο κι αν τον προκαλέσεις να υποχωρήσει και να απολογηθεί γι’ αυτές. Δε συγχωρεί, όμως. Κι αυτό είναι απόλυτο. Προσπερνάει, ξεχνάει κι αποδεικνύει πόσο καλά τα καταφέρνει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Κακία πάντως δεν κρατάει. Μάλλον εσύ έχασες που δεν τον έχεις δίπλα σου.

 

 Παρθένος

Με την ευγένεια που τον διέπει, ο Παρθένος που δε θα ήθελε ποτέ να σε πληγώσει, θα πάρει θέση, θα παραδεχτεί το λάθος του και θα ζητήσει συγγνώμη χωρίς πολλά-πολλά. Θέλει να ξεμπερδεύει με τις παρεξηγήσεις, να τις λύνει, για να υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα χωρίς εντάσεις. Ωστόσο, ο συμπονετικός του χαρακτήρας δεν τον αφήνει αμέτοχο από μια συζήτηση που θα αφορά τα δικά σου σφάλματα. Θα θέλει να μάθει τις αιτίες, θα σου τα συγχωρέσει όλα ένα-ένα, χωρίς να σημαίνει πως θα παραμείνει κοντά σου, αλλά τουλάχιστον θα έχει ήρεμη συνείδηση πως έκανε ό,τι έπρεπε σύμφωνα με τις αδιαπραγμάτευτες αρχές του.

 

Ζυγός

Αντικειμενικός κι ειλικρινής, φυσικά και ζητά συγγνώμη όταν ξέρει πως φταίει. Ιδανικά θα προτιμούσε να μην είχε χρειαστεί να κάνει κάτι που θα το μετάνιωνε, αλλά αν συμβεί, θα το παραδεχθεί με επιθυμία επανόρθωσης. Δύσκολη, όμως, λέξη για τον Ζυγό η συγχώρεση. Είναι ο δίκαιος του Ζωδιακού, επομένως αν έχει κρίνει πως το παράπτωμά σου είναι άξιο τιμωρίας, δε θα ‘ναι εύκολη η εξιλέωση. Τα λόγια δε θα κάνουν δουλειά κι η έμπρακτη απόδειξη της μετάνοιάς σου θα πρέπει να ‘ναι ανάλογη, όχι του λάθους αλλά της σοβαρότητας που πιστεύει το Ζυγάκι ότι κουβαλά το λάθος αυτό. Καλή δύναμη!

 

Σκορπιός

Για να ζητήσει συγγνώμη πάει να πει πως κάτι έκανε λάθος. Κάνουν λάθη οι Σκορπιοί; Αντίστροφα τώρα, παρά τη φήμη του εκδικητικού, όταν έχει αδικηθεί, το Σκορπιδάκι είναι σχετικά εύκολος στο να συγχωρεί τα λάθη σου. Μπορεί να πληγώθηκε, μπορεί να τον πόνεσες, αλλά κατά βάθος ξέρει πως άνθρωπος είσαι, λάθη θα κάνεις. Θα ‘ναι πρόθυμος να σε συγχωρέσει, αλλά –προσοχή– θα το κάνει κατά το ήμισυ, για να ‘χει το πάνω χέρι. Αφού σε συγχώρεσε εσένα, περιμένει το αντίστοιχο από εσένα, όταν έρθει η ώρα. Πριν του υπογράψεις λευκή επιταγή, σκέψου το καλά.

 

Τοξότης

Αντιφατικός χαρακτήρας, αντιφατικές κι οι αντιδράσεις του. Συνήθως ζητάει εύκολα συγγνώμη, αλλά δε συγχωρεί με την ίδια ευκολία. Ο Τοξότης αναγνωρίζει και παραδέχεται τα δικά του λάθη κι είναι έτοιμος να απολογηθεί γι’ αυτά μα και να κάνει κάτι για να διορθώσει τα πράγματα. Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη θέση άλλων, να δείξει κατανόηση και να τους συγχωρέσει. Τα λάθη τα δικά του στα μάτια του, μάλλον, δείχνουν πταίσματα μπροστά σε ό,τι και να του κάνεις εσύ.

 

 Αιγόκερως

Συγγνώμη απ’ το στόμα του δε θα ακούσεις ακόμα κι αν ξέρει ότι φταίει ο ίδιος και μόνο αυτός. Θα αναλάβει με κάποιον τρόπο την ευθύνη, θα παραδεχτεί τρόπον τινά το λάθος του, αλλά όλα αυτά έμμεσα, μιας και δε θα στο δηλώσει ανοιχτά ποτέ. Στο θέμα της συγχώρεσης δεν είναι το ίδιο αμείλικτος. Κρίνει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης κι αποφασίζει αν και σε πόσο χρόνο θα σε συγχωρήσει.

 

 Υδροχόος

Ιδιαίτερος ο τρόπος του, όπως κι εκείνος. Δε θα παραδεχτεί ποτέ το λάθος του, μα πρακτικά θα σου δείξει πως μετάνιωσε που σε πλήγωσε. Όχι τόσο από εγωισμό, απλά δεν το ‘χει πολύ με το μπλα-μπλα κι αυτό γιατί θεωρεί πως έτσι χάνεται η ουσία. Για ‘κείνον οι πράξεις μονάχα μετράνε, κι αυτές θα σου προσφέρει. Το ίδιο θα ζητήσει κι από ‘σένα. Δεν τον ενδιαφέρει να αρθρώσεις τις μαγικές λέξεις της μετάνοιας, μα να του δείξεις έμπρακτα ότι λυπάσαι για την όποια παρεξήγηση και πως δε θα ξανασυμβεί.

 

Ιχθύς

Ο παιχνιδιάρης και τσαχπίνης Ιχθύς θα σου πει συγγνώμη με γλύκα και νάζι, θα σε μαλακώσει με τη διπλωματία του και τους καλούς του τρόπους. Δεν είναι ότι δεν το εννοεί, εκείνη τη στιγμή το εννοεί 100%, μα είναι λίγο αφελής και ξεχασιάρης, οπότε πιθανώς να το ξανακάνει το λάθος που σας έφερε σε ρήξη. Αντίστοιχα, όμως, η μεγάλη κι αθώα του καρδιά συγχωρεί, και το κάνει χωρίς να κρατάει πισινές και δεύτερες σκέψεις γιατί πιστεύει στους ανθρώπους και τις καλές προθέσεις τους.

Πηγή