Πολλές φορές μπερδεύουμε τον αληθινό έρωτα με τη συναισθηματική εξάρτηση. Όλοι οι σοφοί της γης έχουν ανά τους αιώνες προσπαθήσει να μας πείσουν ότι η αγάπη και η ελευθερία πάνε μαζί, αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι για όλους το πιο δύσκολο μάθημα. Γιατί η αγάπη φέρνει μαζί της και τον φόβο μήπως χάσουμε το πρόσωπο που αγαπάμε, αλλά και την ανάγκη να βρούμε στον άλλο εκείνο που μας λείπει.

Βέβαια, ο Κρισναμούρτι είχε πει κάποτε ότι «Το να αγαπάς είναι να μη ζητάς τίποτα σε αντάλλαγμα και ούτε καν να νιώθεις ότι δίνεις κάτι. Και μόνο μια τέτοια αγάπη είναι που γνωρίζει την ελευθερία». Εκείνο που συμβαίνει τόσο συχνά στις σχέσεις των ανθρώπων, είναι ότι εστιάζουν περισσότερο στο πώς θα κερδίσουν και θα κρατήσουν την αγάπη του άλλου, παρά στο πώς θα του προσφέρουν τη δική τους. Κι έτσι καταλήγουν να προσκολλώνται στην ιδέα της σχέσης, έχοντας κλείσει την καρδιά τους στην αγάπη. Και όλα αυτά, γιατί κατά βάση δεν μπορούν ν’ αγαπήσουν τον εαυτό τους, παρά μόνο μέσα από κάποιον άλλο.

 

Κριός

Ο Κριός είναι ως γνωστόν ο μπροστάρης, ο ανεξάρτητος, ο δυνατός. Αυτά όμως ξεχνιούνται όταν ερωτευτεί. Άλλωστε, η κτητικότητα που δείχνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι κι εκείνη μια μορφή συναισθηματικής εξάρτησης. Και όσο αισθάνεται μέσα του αυτήν την τελευταία, τόσο προσπαθεί να φανεί πιο ελεύθερος. Ένας τρόπος για να καταλάβει αν έχει πέσει σ’ αυτήν την παγίδα, είναι το κατά πόσον ρίχνει στον σύντροφό του ευθύνη για την ευτυχία του, για την αξία που ο ίδιος δίνει στον εαυτό του και την αίσθηση ότι είναι ασφαλής σ’ αυτήν τη σχέση. Γιατί παρ’ όλο που είναι το ζώδιο του ρίσκου, σ’ αυτήν την περίπτωση ο ερωτευμένος Κριός έχει ανάγκη να παίρνει από τη συγκεκριμένη σχέση ένα βαθμό συναισθητικής ασφάλειας.

 

Ταύρος

Ο Ταύρος θέλει να φαίνεται δυνατός και γεμάτος σιγουριά, κάτι άλλωστε που συγκαταλέγεται στα χαρακτηριστικά, που τον κάνουν ερωτικά ελκυστικό. Και ταυτόχρονα, προτιμά οι ερωτικές επιλογές του να του προσφέρουν τη συναισθηματική ασφάλεια που έχει ανάγκη. Εφόσον όμως αυτή η ανάγκη πηγαίνει στα άκρα, τον κάνει να αισθάνεται άδειος και μόνος, όταν ο σύντροφός του δε βρίσκεται κοντά του. Συγκαλυμμένα ή φανερά, απαιτεί από τον άλλο να του δίνει την προσοχή και την επιδοκιμασία, που ο ίδιος δεν προσφέρει στον εαυτό του. Και τότε, ολοφάνερα βρίσκεται σε μια κατάσταση συναισθηματικής εξάρτησης, που επιτείνει τη φυσική τάση του ζωδίου αυτού να συνοδεύει τον έρωτά του με εκδηλώσεις κτητικότητας, αποκλειστικότητας και ζηλοτυπίας.

 

Δίδυμοι

Ο Δίδυμος έχει τη φήμη του επιπόλαιου στα ερωτικά του κι αυτό γιατί παρασύρεται εύκολα από τους ενθουσιασμούς του. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το να ερωτευθεί με βάθος, ουσία και διάρκεια. Και μολονότι είναι χαρακτήρας που δεν αφιερώνει την προσοχή του αποκλειστικά σ’ ένα πρόσωπο, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν ξεφεύγει κι εκείνος από την παγίδα της συναισθηματικής προσκόλλησης, όπως και κάθε άλλος άνθρωπος. Μια ένδειξη ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι όταν έχει την αίσθηση ότι του είναι αδύνατον να ζήσει χωρίς το πρόσωπο που αγαπά. Ο Δίδυμος θέλει και καταφέρνει να έχει πάντα ανοιχτές τις επιλογές του. Αν συμβεί το αντίθετο, λοιπόν, είναι για το συγκεκριμένο ζώδιο ανησυχητικό σημάδι

 

Καρκίνος

Ο Καρκίνος θεωρείται από τα ζώδια που όχι μόνο δεν αποφεύγουν τη συναισθηματική προσκόλληση, αλλά πέφτουν με πλήρη συνείδηση στην παγίδα της. Και το απολαμβάνει κιόλας, θεωρώντας το σαν μια απόδειξη για τη γνησιότητα των συναισθημάτων του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η σχέση γίνεται υγιής, και πάνω απ’ όλα για τον ίδιο τον Καρκίνο, αφού καταλήγει να υποφέρει ακόμα και με αφορμές, που ο σύντροφός του ούτε καν αντιλαμβάνεται. Όπως, για παράδειγμα, το να αισθάνεται άγχος ή ακόμα και πανικό, όταν το ταίρι του δε βρίσκεται εκεί, όταν αναβάλλει μια συνάντησή τους ή δεν του τηλεφωνεί -ενώ εκείνος το περιμένει. Αυτή η συναισθηματική εξάρτηση δεν κάνει κανέναν από τους δυο συντρόφους να περνά καλά μες στη σχέση.

 

Λέων

Για τον Λέοντα το παιχνίδι των εντυπώσεων είναι πάντα σημαντικό και συχνά μένει στα φαινόμενα, χωρίς να κοιτάζει στο βάθος. Όμως, θεωρητικά ο έρωτας ενισχύει τη διαίσθησή μας και την ικανότητα να «ψυχανεμιζόμαστε» το πρόσωπο που αγαπάμε. Η αγάπη κάνει τον Λέοντα να βλέπει πιο διεισδυτικά την καρδιά του αγαπημένου του. Στην περίπτωση όμως που εκείνος δίνει μεγαλύτερη σημασία στο πώς του συμπεριφέρεται ο σύντροφός του, παρά στο πώς αισθάνεται ο άλλος βαθιά μέσα του, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Για παράδειγμα, αν παίρνει προσωπικά μια αδιάφορη συμπεριφορά, προτού να διερευνήσει μήπως το αγαπημένο του πρόσωπο έχει κάποιο πρόβλημα άσχετο με τη σχέση τους, είναι ένδειξη ότι υπάρχει μια μορφή συναισθηματικής εξάρτησης.

 

Παρθένος

Δεν είναι κακό να θέλουμε να βελτιώνουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Όμως για ορισμένα ζώδια όπως ο Παρθένος, αυτό φτάνει συχνά σε βαθμό υπερβολής. Και παρ’ όλο που είναι το κατ’ εξοχήν προσγειωμένο ζώδιο, που θέλει να βλέπει την πραγματικότητα χωρίς αυταπάτες, μερικές φορές καταλήγει κι εκείνος να τυφλώνεται από τον έρωτα και να βλέπει τον αγαπημένο του μέσα από ροζ (ή πράσινα ή πορτοκαλί, αναλόγως γούστου) γυαλιά. Έτσι λοιπόν, το να προβάλλει ένας Παρθένος πάνω στο ταίρι του την εικόνα εκείνου που θα ήθελε να είναι και όχι την πραγματική, δείχνει πως βρίσκεται σε μια συναισθηματική προσκόλληση που, αργά ή γρήγορα, θα αποδειχθεί επιζήμια για τη μακροημέρευση της σχέσης.

 

Ζυγός

Εκείνο που οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε στον Ζυγό είναι ότι πρόκειται για το ζώδιο που τα καταφέρνει καλύτερα απ’ όλους στο να εφαρμόζει τον σεβασμό του άλλου μέσα στη σχέση. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που να καταλήγει να καταπιέζεται ο ίδιος, προκειμένου να μην παραβιάζει τα δικαιώματα του άλλου. Επειδή όμως ακόμα και ένας Ζυγός μπορεί να ερωτοχτυπηθεί σε βαθμό που να χάσει τα μυαλά του, είναι πιθανόν σε μια κατάσταση συναισθηματικής προσκόλλησης να αναδείξει έναν άλλο εαυτό. Εκείνον που θέλει να ελέγχει το ταίρι του και να το εξαναγκάζει άμεσα ή έμμεσα να ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες. Και κάτι τέτοιο δείχνει ότι ο έρωτάς του αρχίζει να διαχωρίζεται από την ευτυχία του συντρόφου του.

 

Σκόρπιος

Όταν ερωτευόμαστε, μας αρέσει ο τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε για τον εαυτό μας το αγαπημένο μας πρόσωπο. Και ο Σκορπιός είναι από τα ζώδια που απολαμβάνουν ιδιαίτερα την αίσθηση του κατακτητή μέσα στον έρωτα. Κολακεύεται βλέποντας το είδωλό του στα μάτια του άλλου, επιβεβαιώνοντας τα συναισθήματα που προκαλεί κι ακούγοντας ξανά και ξανά πόσο αξιολάτρευτος, ερωτικός και καταπληκτικός είναι. Όμως δε συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι πραγματικά μια συναισθηματική προσκόλληση. Ένας ναρκισσισμός, που αντί να ενώνει τις ψυχές, καταλήγει να κόβει τις γέφυρες και να τον απομονώνει από τον σύντροφό του. Χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν με την έμφυτη, υγιή αυτοπεποίθηση του Σκορπιού.

 

Τοξότης

Ο Τοξότης θεωρείται ένα από τα «ελεύθερα πουλιά» του ζωδιακού, αφού δύσκολα δεσμεύεται συναισθηματικά. Αλλά ακόμα κι αν δεσμευτεί, καταφέρνει να υπάρχει μέσα στη σχέση του ένας αρκετά μεγάλος βαθμός ελευθερίας και για τα δύο μέλη, κυρίως γιατί θέλει να περιφρουρήσει τη δική του ελευθερία. Όταν λοιπόν αυτός ο αδέσμευτος ζωδιακός χαρακτήρας αρχίζει να γίνεται ζηλιάρης και κτητικός, είναι μεν μια ένδειξη ότι έχει ερωτευτεί για τα καλά, αλλά ειδικά για τον Τοξότη, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σημάδι συναισθηματικής προσκόλλησης. Δεδομένου και του αυθορμητισμού του, η ανάπτυξη αυτών των κτητικών τάσεων δε θα δημιουργήσει ευχάριστο κλίμα στη σχέση. Και, από την άλλη, μπορεί και ο ίδιος πολύ συχνά, να μη θέλει να δεχτεί αυτήν την πλευρά του εαυτού του.

 

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως δεν προσκολλάται σε άτομα. Προσκολλάται σε ιδέες. Και συγκεκριμένα στην ιδέα του πώς πρέπει να είναι το ερωτικό του ταίρι, ώστε να τον κάνει να αισθάνεται αγαπημένος και ασφαλής. Παρά τη φαινομενική σιγουριά του, στα αισθηματικά ο Αιγόκερως είναι αρκετά ανασφαλής. Όσο αναγνωρίζει την αδυναμία του να έχει τον έλεγχο στα ζητήματα της καρδιάς, τόσο περισσότερο οχυρώνεται πίσω από λίστες προδιαγραφών, σχετικών με τις απαιτήσεις που πρέπει να καλύπτει ο σύντροφός του. Αυτές οι προσδοκίες που έχει από τη σχέση, δεν του επιτρέπουν να βιώσει έναν έρωτα με ελευθερία και χαρά. Και κινδυνεύει έτσι να πνίξει κάθε αυθορμητισμό και να πέσει θύμα συναισθηματικής προσκόλλησης.

 

Υδροχόος

Ο Υδροχόος πιστεύει στην ανώτερη ποιότητα που κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του, και πολύ καλά κάνει. Πάνω σ’ αυτήν μπορεί να βασιστεί η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Όταν όμως πρόκειται για τον έρωτα, αυτό το συνήθως επιφυλακτικό και εγκεφαλικό ζώδιο ρίχνει τις αντιστάσεις του κι υπάρχει κίνδυνος να εξιδανικεύσει το αντικείμενο της αγάπης του. Ιδίως αν έχει την τάση να το κάνει αυτό σ’ όλες του τις σχέσεις, ενισχύονται οι πιθανότητες να προσκολληθεί συναισθηματικά στην εικόνα που έχει πλάσει στο μυαλό του, για το πρόσωπο που έχει πλάι του. Και η δυσκολία του θα έρθει, όταν κάποτε αυτή η ιδανική εικόνα καταρρεύσει και καταλάβει ότι μόνος του εξαπατήθηκε.

 

Ιχθύς

Οι μεγαλόστομες δηλώσεις του τύπου «δε ζω χωρίς εσένα κι αν σε χάσω, θα χαθώ» θεωρούνται σαν η απόλυτη ένδειξη αγάπης. Ευτυχώς για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ξεφουσκώνουν εύκολα. Ο Ιχθύς όμως, έχει μια κλίση προς αυτούς τους έρωτες. Από τη μία δεν υπάρχει έρωτας στη ζωή του που να μην πιστεύει πως θα είναι ο τελευταίος, κι από την άλλη εξιδανικεύει τόσο πολύ το αντικείμενο της αγάπης του, ώστε να πιστεύει πως δε θα βρεθεί άλλο ισάξιό του στην υπόλοιπη ζωή του. Όμως, η αγάπη δεν πρέπει να δηλητηριάζεται από τον τρόμο της απώλειας. Το να θεωρεί την ύπαρξή του αδύνατη και αδιανόητη χωρίς τον συγκεκριμένο έρωτα, είναι η ένδειξη της απόλυτης εξάρτησης του Ιχθύ.

 

Πηγή

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου