Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

ouviyvliy

«Τα ομορφότερα ταξίδια μου τα έκανα για να σε βρω». Πόσοι έρωτες περιγράφουν τη σχέση τους μέσα σε αεροπλάνα κι αεροδρόμια; Πόσες αγκαλιές διήρκησαν λεπτά στις πόρτες αναχωρήσεων; Πόσοι κόμποι στον λαιμό δημιουργήθηκαν πριν ειπωθεί το τελευταίο αντίο; Ο κάθε έρωτας που γεννήθηκε, μεγάλωσε κι ολοκληρώθηκε -ίσως- μέσω αποστάσεων, δεν αποτελεί μόνο μάθημα για πολλούς άλλους έρωτες, αλλά και τρανό παράδειγμα πως όντως, ό, τι σου στερεί η ζωή μια μέρα στο φέρνει πίσω και με το παραπάνω. Τα μαθήματα που μας δίνουν όσοι έχουν ζήσει -ή ζουν τη δεδομένη στιγμή- μια σχέση από απόσταση είναι πολλά αν κάτσουμε να το καλοσκεφτούμε, αλλά σήμερα έχω συγκεντρώσει τα 10 που ίσως κι εσύ δεν είχες καταλάβει εξ αρχής ότι είναι όντως μαθήματα.

 

1. Τα λόγια δεν είναι φτώχια

Όλοι όσοι έχουν ζήσει μια σχέση από απόσταση ξέρουν πως οι πράξεις σε αυτή τη φάση έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, τα λόγια δεν είναι περιττά, ούτε φτώχια. Στην ουσία οι σχέσεις από απόσταση μας δίνουν να καταλάβουμε πόση βαρύτητα έχουν τελικά τα λόγια που θα πεις και θα σου πουν, οι κουβέντες που θα ανταλλάξεις και τα μηνύματα που θα περιμένεις να λάβεις κάθε πρωί.

 

2. Δεν είναι τα χιλιόμετρα που φθείρουν το συναίσθημα

Ακόμη κάτι που μας μαθαίνουν οι σχέσεις από απόσταση, είναι πως τα χιλιόμετρα που μπορεί να χωρίζουν δύο ερωτευμένους δεν είναι η κυριότερη αιτία χωρισμού. Αντιθέτως το να είσαι μακριά από τον άνθρωπό σου κάποιο διάστημα όχι μόνο δε φθείρει τη σχέση αλλά την κάνει και πιο δυνατή. Αδημονείς να δεις τον άλλον και να ζήσεις μοναδικές στιγμές μαζί του ακόμη κι αν κρατήσουν λίγες μέρες ή μερικές βδομάδες!

 

3. Αγαπάς βαθύτερα όταν αγαπάς το μυαλό

Όσοι ζουν έναν έρωτα από μακριά μας δίνουν ένα μάθημα περί συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι με κάποιον χιλιόμετρα μακριά, αγαπούν βαθύτερα, νιώθουν εντονότερα και βιώνουν το συναίσθημα στο 100% του. Ουσιαστικά, αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως σε ένα θεμέλιο συναισθηματικής οικειότητας κι αξιών, παρά στη φυσική οικειότητα. Πετυχαίνουν δηλαδή να προσελκύουν τον άλλον κυρίως εγκεφαλικά. Γιατί -για να λέμε και την αλήθεια- παρέα για το κρεβάτι μπορείς να βρεις εύκολα, για το μυαλό όμως;

 

3. Εκτιμάς τις λεπτομέρειες 

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι σχέσεις αυτές δε ζουν καθημερινά απλά πράγματα. Είναι πολύ δύσκολο να πας για έναν καφέ, να οργανώσεις ένα ταξίδι ή να πας μια βόλτα με τον άλλον όταν σας χωρίζουν ωκεανοί και θάλασσες. Γι’ αυτό και οι σχέσεις αυτές μας μαθαίνουν πώς είναι να εκτιμάς και να απολαμβάνεις ακόμη και τα πιο ασήμαντα πράγματα που θα κάνεις με το ταίρι σου. Επομένως, ένα ακόμη μάθημα είναι πως όντως ο χρόνος που περνάμε μαζί με το ταίρι μας είναι τύχη ακόμη και στις πιο μικρές του στιγμές.

 

4. Μπορείς και μόνος σου

Δε λέω, το να έχεις έναν άνθρωπο στήριγμα δίπλα σου μια δύσκολη στιγμή είναι λυτρωτικό αλλά οι εξ αποστάσεως έρωτες μάς μαθαίνουν πως και ο καθένας  από ‘μας μπορεί να υποστηρίξει και να στηρίξει μόνος του τον εαυτό του! Μας μαθαίνουν να μην εξαρτόμαστε από τον έρωτά μας για να επιβιώσουμε, να γελάσουμε, να φάμε, να ηρεμίσουμε. Γινόμαστε κύριοι του εαυτού μας. Και τώρα σκεφτείτε, πόσα μπορούν να καταφέρουν δυο τέτοιοι άνθρωποι όταν βρεθούν ξανά μαζί;

 

5. Ξεπερνάς ανασφάλειες

Ναι το ξέρω, μια σχέση από απόσταση είναι δύσκολη όταν δεν είσαι εσύ το άτομο που θα συνοδεύσει το ταίρι σου σε μια βραδινή έξοδο. Είναι περίεργο όταν δεν κάνεις εσύ τον άλλον να γελάει και να περνάει καλά. Όμως, μέσα από αυτές τις σχέσεις σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε θέματα ανασφάλειας κι εμπιστοσύνης. Η σχέση από απόσταση, η σωστή,  η τίμια, δε δημιουργεί ανασφάλειες αλλά σου δίνει ευκαιρίες να εξασκηθείς και να αντιμετωπίσεις κάθε είδους ανασφάλειες ή φοβίες.

 

6. Μπορείς να καταλάβεις την ψυχολογία του άλλου ακόμα κι αν δεν τον κοιτάς στα μάτια

Πτυχίο στην ψυχολογία θα έπρεπε να έχουν όσοι είναι ερωτευμένοι με έναν άνθρωπο χίλια μίλια μακριά. Είναι παιχνιδάκι γι’ αυτούς να καταλάβουν χωρίς να σε βλέπουν ή να σε ακούν αν είσαι καλά ή αν συμβαίνει κάτι. Επομένως, από αυτές τις σχέσεις, μαθαίνεις να αποκωδικοποιείς τον άλλον ακόμα κι όταν όντως διαβάζεις ένα μήνυμα. Μαθαίνεις να ακούς πίσω από τις λέξεις κι αυτόματα καταλαβαίνεις πως εδώ χρειάζονται ενισχύσεις.

 

7. Επενδύεις στα σημαντικά

Ας μη γελιόμαστε, όλοι κάνουμε χαζές σπατάλες. Ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε πράγματα ανούσια κι αχρείαστα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε μια ανάγκη της στιγμής. Οι σχέσεις από απόσταση όμως σου μαθαίνουν να φυλάς αυτά τα χρήματα για κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία. Κάθε σου έσοδο πάει απευθείας στον κουμπαρά που θα σπάσεις επιτέλους για να κλήσεις εκείνο το πολυπόθητο εισιτήριο για να πας να δεις τον άνθρωπό σου. Γιατί πείτε μου, τι αξίζει περισσότερο από ένα ζευγάρι μάτια και μια αγκαλιά που δε χορταίνεις;

 

8. Όταν σπάσει το γυαλί δεν το πετάς 

Οι συγκεκριμένες σχέσεις έχουν δοκιμαστεί και έχουν περάσει από 40 κύματα. Όταν κάτι δεν πάει καλά δεν έχουν το «τέλος, χωρίζουμε» στην άκρη της γλώσσας. Ξέρουν πως αν πουν μια κουβέντα παραπάνω δε θα λυθεί την ίδια στιγμή ή μια δυο μέρες αργότερα. Οι τσακωμοί τους έχουν διαφορετικό εγχειρίδιο διαχείρισης γιατί ο μόνος τρόπος να το λύσουν είναι ο ίδιος με αυτόν που τους έφερε σε ρήξη. Ένα μήνυμα, ένα τηλεφώνημα, μια φωτογραφία. Επομένως, μας δείχνουν πως το να επιμένεις και να προσπαθείς για κάτι που ίσως στο τέλος δε βγει, δεν είναι κακό, μπορεί και να τα καταφέρεις γιατί το γυαλί που σπάει ξανακολλάει, απλώς δε θα είναι «του κουτιού».

 

9. Μαθαίνεις να καρτεράς 

Όσο κι αν κρατάει η απόσταση, θα έρθει η στιγμή που θα τελειώσει και το μόνο που θα σας χωρίζει θα ‘ναι μια ολιγόλεπτη διαδρομή, μια κόρνα, μια ανάσα. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να περιμένεις.

 

Και εγώ ως παθούσα -ναι, το παραδέχομαι-  έχω να πω πως το μεγαλύτερο μάθημα που μας δίνουν αυτοί οι έρωτες είναι πως «καλή μέρα θα είναι όταν έρθει εκείνος ο άνθρωπος κι όχι το μήνυμά του».

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου