Στον έρωτα τα τρία βασικά συστατικά είναι πάνω κάτω γνωστά. Πάθος, χημεία και ένταση. Όλες οι ερωτικές επαφές για να ολοκληρωθούν χρειάζεται από κάπου να ξεκινήσουν. Πέρα από τα φιλιά και τα χάδια που φέρνουν το πρώτο φούντωμα και μηδενίζουν τις μεταξύ μας αποστάσεις, χρειάζονται και το φορπλέι, όπου εκεί τα δυο κορμιά γίνονται ένα, ενώνονται τα σώματα με κάθε τρόπο έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτό το ερωτικό ταξίδι. Η διαδικασία είναι στα περισσότερα ζευγάρια παρόμοια, η συνταγή δηλαδή δεν αλλάζει και πάρα πολύ από σχέση σε σχέση. Το τι θα κάνει το κάθε ζευγάρι πριν την άμεσα ερωτική επαφή διαφέρει στο κομμάτι του τι θα συμπεριλαμβάνει από άποψη ποικιλίας.

Αυτό που διαφέρει όμως σε όλες τις σχέσεις είναι το πώς ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία. Και όταν λέω «πώς ολοκληρώνεται» δεν εννοώ αυτό που σας έρχεται πιθανόν πρώτα στο μυαλό, αλλά το πώς κλείνει η αυλαία μετά την πράξη. Το afterplay, είναι όλες αυτές οι κινήσεις που κάνει ο καθένας μας μετά από την πράξη. Οι συνήθειες δηλαδή που έχει το κάθε άτομο όταν θα αποτελεί και πάλι μονάδα. Άλλοι θα σηκωθούν απ’ το κρεβάτι χωρίς να κάνουν την παραμικρή έξτρα κίνηση προς το ταίρι τους· φιλί, αγκαλιά, χάδι ή δυο τρία τρυφερά λόγια. Θα επιλέξουν να πάνε κατευθείαν στο μπάνιο, στο ψυγείο ή ακόμη και στο μπροστινό κάθισμα. Άλλοι θα ανάψουν τσιγάρο, μπορεί να πουν και μια κουβέντα, μπορεί και όχι. Κάποιοι άλλοι πέφτουν με τα μούτρα στο κινητό.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι όμως, που μετά το ερωτικό παιχνίδι επιλέγουν να πάρουν αγκαλιά το έτερον ήμισυ και να χουζουρέψουν πλάι πλάι. Να ανταλλάξουν δυο τρία τρυφερά λόγια, ένα φιλί και κάπως έτσι να τους βρει το επόμενο ξημέρωμα μαζί. Το afterplay των ζευγαριών λοιπόν χωρίζεται σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Αυτών που σηκώνονται και κάνουν ο καθένας τα δικά του κι αυτών που μοιράζονται κάποιες στιγμές ακόμη, οι όποιες όμως δεν αποτελούν σημεία εκκίνησης για επόμενο γύρο απαραίτητα.

Ένα στοιχείο που χρειάζεται να έχει το κάθε ζευγάρι είναι η προσωπική ελευθερία. Δε θα καταπιέσει κανείς τα «θέλω» και τα «είναι» του μόνο και μόνο για να ευχαριστηθεί ο άλλος ούτε σαφώς και θα του επιβληθεί.  Ένα fair afterplay λοιπόν είναι αυτό που θα ολοκληρώσει τελειωτικά το μεταξύ σας παιχνίδι. Και τι πιο δίκαιο από το να ξέρεις τα dos και τα don’ts αυτής της διαδικασίας; Για να δείξετε ένα πρόσωπο που πραγματικά σέβεται αυτόν που έχει δίπλα του τη δεδομένη εκείνη στιγμή χωρίς σκέψεις που μπορεί να παραπέμψουν σε αμφιβολίες.

 

Τι να κάνεις:

 

1. Μείνετε για λίγο αγκαλιασμένοι έστω και για δευτερόλεπτα, αφεθείτε σε αυτό που μόλις βιώσατε ως ένα, είτε μέσα στην απόλυτη ερωτική σας σιωπή, είτε μέσα από δυο λόγια ερωτικά. Δώστε και κανένα φιλί κι ας μην το χαρακτηρίζει το απόλυτο πάθος που χαρακτήριζε αυτά που προηγήθηκαν.

 

2. Μασάζ. Μασάζ παιδιά και μην ακούσω «είμαστε πτώματα και εξουθενωθήκαμε». Δεν είπα να χρησιμοποιήσετε αρχαίες κινέζικες μεθόδους και να βρείτε όλα τα τσάκρα του άλλου. Απαλά, χαλαρά και τρυφερά. Ξέρετε εσείς.

 

3. Δώστε χρόνο στον άλλον. Είτε χωρίς να πείτε κάτι είτε αφήνοντάς τον να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση του afterplay. Αυτού του είδους ελευθερίας μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην κοινή συναισθηματική σας ικανοποίηση.

 

4. Κάντε κάτι κοινό. Ένα μπανάκι, βάλτε ένα ποτήρι κρασί κι αράξτε στον καναπέ ή απλά δυναμώστε τη μουσική στο αυτοκίνητο και κάντε μια βόλτα.

 

 

Τι να μην κάνεις:

 

1. Όχι παράπονα. Όχι και πάλι όχι.

 

2. Ξεχάστε την εφορία, ή το αφεντικό που σας τα έπρηξε σήμερα το πρωί. Δεν είναι η ώρα ούτε η στιγμή για μια τέτοια συζήτηση.

 

3. Μεγάλο «όχι» στη σύγκριση. Είναι τελείως ανούσια να συγκρίνετε εκείνη τη στιγμή αυτό που βιώσατε με κάτι που ζήσατε με πρώην σας.

 

4. Μην πάρετε τηλέφωνο μάνα ή πατέρα για να ετοιμάσει παστίτσιο. Κι αύριο μέρα είναι.

 

5. Και για το τέλος, μην κάνετε κριτική. Η αξιολόγηση αμέσως μετά τη συνεύρεση είναι σίγουρο πως δε θα οδηγήσει στον πολυπόθητο δεύτερο γύρο.

 

Να έχετε στο μυαλό σας πως το «afterplay» είναι ένα πολύ βασικό και σημαντικό κομμάτι της επαφής. Είναι ουσιαστικά η πραγματική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.  Της ομορφότερης διαδικασίας που δημιουργείται μεταξύ σας. Ο έρωτας σε κάθε του μορφή -και πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη του μορφή  είναι το αντίδοτο σε πολλά προβλήματα, ας το κρατήσουμε ψηλά. Τι λέτε;

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου