Ναι, πες μου τώρα ότι δε σου ‘χει συμβεί. To ξέρω, τώρα καταπιάνομαι μ’ ένα θέμα που σηκώνει τρελή σκόνη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ανασύρει πολλές μνήμες και ταράζει την ηρεμία του μυαλού. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα all time classic καυτό ζήτημα.

Όλοι μας το έχουμε κάνει κι όχι απαραίτητα επίτηδες. Eίτε επειδή σου ξέφυγαν κάποια βιώματα εν τη ρύμη του λόγου είτε διότι συνειδητά μπήκες στη διαδικασία να αναφέρεις περιστατικά, η επαναφορά και η εξιστόρηση γεγονότων από το προσωπικό, ερωτικό παρελθόν ενός ατόμου δεν είναι ποτέ ευχάριστη ενώπιον ενός νέου συντρόφου. Καλά, δε το συζητώ εάν το κάνεις σκόπιμα, πιστεύοντας ότι θα υποκινήσεις το ενδιαφέρον του άλλου ανθρώπου πιο έντονα με αυτό τον τρόπο. Εκεί, το ‘χεις χάσει από χέρι.

Είναι απολύτως λογικό, όταν έχεις επενδύσει χρόνο και αισθήματα πάνω σ’ έναν άνθρωπο, να το θυμάσαι ανεξάρτητα από την έκβαση, τελικά, εκείνης της σχέσης. Και φυσικά κανείς δε σου ζητάει ή θα απαιτούσε ποτέ να ξεχάσεις. Το παρελθόν μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, κάποτε το λατρέψαμε, του δώσαμε όλο μας το είναι, είμαστε περήφανοι που υπήρξε και μας δίδαξε άπειρα μαθήματα.

Αυτό που δεν είναι λογικό και, κυρίως, καθόλου απαραίτητο, είναι να το μεταφέρεις σαν πληροφορία με την παραμικρή λεπτομέρεια και με κάθε ευκαιρία στην επόμενή σου γνωριμία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μιλάς στην εκάστοτε σχέση σου για προηγούμενους έρωτες. Τι, πώς, πού, πότε και γιατί, δεν αφορούν επουδενί και κανέναν νυν ή εν δυνάμει σύντροφο, φέρνουν σε δύσκολη θέση και κυρίως ξενερώνουν πολύ γρήγορα.

Τι σας άρεσε να κάνετε μαζί, πώς περνούσατε τον ελεύθερο σας χρόνο, ποιες ήταν οι αγαπημένες σας διακοπές, τα παραδοσιακά σας στέκια, τι αναμνήσεις έχετε από το κάθε κυκλαδονήσι και όλα τα σχετικά. Όπου και ασυναίσθητα να το κάνεις, δηλαδή, είναι εξαιρετικά ενοχλητικό. Μπες για λίγα λεπτά στη θέση του στην τελική. Θα σoυ άρεσε;

Δεν αφορά κανέναν σύντροφό σου τι έκανες ή τι δεν έκανες με τον προηγούμενο και δεν ενδιαφέρεται για καμία λεπτομέρεια της προηγούμενης ζωής σου η τωρινή σου σχέση.

Ό,τι ανήκει στο παρελθόν, έχει το λόγο του που βρίσκεται εκεί άλλωστε, δε νομίζεις;

Δεν τίθεται τόσο θέμα ζήλιας, κι αν τεθεί, πίστεψέ με, εσύ θα το έχεις δημιουργήσει. Γιατί να πλανώνται στην ατμόσφαιρα σύννεφα καχυποψίας, ανασφάλειας και εναλλαγής διαθέσεων κάθε φορά που απλώς δε σκέφτεσαι αρκετά το συνομιλητή σου προτού πάρεις το λόγο;

Προφανέστατα, ό,τι έχει κάνει τον κύκλο του κι έχει τελειώσει, δε νοείται να παρεισφρέει στη ζωή σου και κυρίως να το επαναφέρεις εσύ ο ίδιος με δική σου πρωτοβουλία και με την παραμικρή ευκαιρία. Ο άλλος άνθρωπος που τώρα πια έχεις απέναντί σου, σχηματίζει λάθος εικόνες κι εντυπώσεις, πλάθει σενάρια, πιθανώς στο τέλος της ημέρας ανυπόστατα, ενδέχεται να ξεσπάσει με σκηνές κάποια στιγμή, αλλά δε θα ευθύνεται γι’ αυτά ούτε κατ’ ελάχιστο.

Έχεις επιλέξει να είσαι με ένα άτομο, να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα σε καινούριες βάσεις με ολόφρεσκη διάθεση. Ζήσε το τώρα, το σήμερα, τη ζωή σου μαζί του και αποκλειστικά μαζί του. Οτιδήποτε ανήκει στο παρελθόν, μόνο πίσω μπορεί να σας κρατήσει.

Κράτησε για πάντα όλες τις μοναδικές στιγμές που έζησες νωρίτερα, αλλά κράτησέ τες για τον εαυτό σου, διαφύλαξέ τες μέσα σου, μην τις μοιράζεσαι. Γοήτευσε τον άνθρωπο που έχεις τώρα δίπλα σου με σκέψεις, κουβέντες, όνειρα  και σχέδια που αφορούν εξ ολοκλήρου το κοινό σας μέλλον και έχουν ως πρωταγωνιστές μόνο εσάς τους δύο.

 

Συντάκτης: Κάτια Σκίτσου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή