Σου έλειψε; Θες να τσεκάρεις πού είναι; Θες να δεις αν κοιμάται; Όχι μην μπεις στον κόπο να πάρεις τηλέφωνο και προς Θεού μην τον ρωτήσεις. Κάτσε στον καναπέ σου, βάλε την κάπα σου και το καπέλο σου και σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό άνοιξε το facebook. Κάνε ένα προσεκτικό και ενδελεχές πέρασμα από το προφίλ του και μετά κοίταξε με τον μεγεθυντικό σου φακό τη συνομιλία για να δεις πριν από πόση ώρα ήταν online.

Μετά από την πρώτη εξερεύνηση, βγάλε τα αξεσουάρ του Ηρακλή και ετοιμάσου για τη δεύτερη μεταμφίεση. Ρίξε πάνω στους ώμους σου  το ριχτάρι του καναπέ σαν να ήταν χιτώνας και προσποιήσου την Πυθία. Αντί για φύλλα δάφνης μάσησε τα νύχια σου και μετά ξεκίνα να κάνεις τους υπολογισμούς σου για το πού μπορεί να βρίσκεται ο «στόχος» σου με τη βοήθεια πάντα των συντεταγμένων που σου έδωσε η πιο φημισμένη κατίνα των ημερών μας, που δεν είναι άλλη από το facebook. Εξάλλου είναι ευρέως γνωστό ότι και ο Ζuckerberg εμπνεύστηκε από τις κατίνες του χωριού του και αποφάσισε να φτιάξει ένα  ενιαίο δίκτυο κουτσομπολιού παγκόσμιας εμβέλειας.

Ωστόσο, αν δεν είσαι καλός στο να μαντεύεις μπορείς απλά να ξεκινήσεις να κοιτάς εμμονικά τη συνομιλία μέχρι να δεις τον «στόχο» σου online. Αν δεν τον δεις σύντομα, μην εγκαταλείψεις μιας και δεν έχεις να κάνεις κάτι πιο εποικοδομητικό στη ζωή σου. Να κάτσεις εκεί σαν τον φαντάρο στη σκοπιά μέχρι να τον δεις. Εκεί να βραδιάζεσαι και να ξημερώνεσαι ακούραστα. Τι πιο γόνιμο από το να καθορίζεται όλη η ζωή σου από τις λειτουργίες του facebook; Α! Και αν τύχει και τον δεις online μη διανοηθείς να στείλεις βέβαια γιατί έχεις και έναν εγωισμό. Άλλωστε όπως σε διαβεβαιώνει και το «εγώ» σου και αυτός το ίδιο κάνει. Το pc έχει γίνει η προέκταση του χεριού του και το facebook ο καλύτερος του φίλος, μόνο και μόνο για να σε ελέγχει. Γιατί άπαξ και είναι ο άλλος online πάει να πει ότι όλα είναι μια χαρά στη ζωή του. Αν όμως έχει να μπει ώρες στο facebook, τότε κάποια κοσμοϊστορική συμφορά συνέβη στη ζωή του: Σε ξέχασε, σε αποφεύγει, είναι άρρωστος, είναι με άλλη, η γη καταλήφθηκε από εξωγήινους. 

Γιατί φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές για έναν άνθρωπο από το βασίζεται στις λειτουργίες του facebook για να κατασκοπεύει τον άλλον ή να μαθαίνει νέα του. Την εποχή της τεχνολογίας δε διανύουμε; Δε χρειάζεται πια να μιλάμε στον άλλον από κοντά αφού υπάρχει  το messenger  Όσο για τη γνωριμία, τι είναι αυτά τα παλιομοδίτικα; Άπαξ και ελέγξεις το προφίλ του άλλου στο facebook ξέρεις τα πάντα για αυτόν. Τι πιο φυσιολογικό από το να χτίζουμε τις σχέσεις μας μέσα από το facebook;  

Αν το καλοσκεφτείς δεν έχει νόημα να μιλήσεις με τον άλλον, να τον ρωτήσεις ευθέως ό,τι σε απασχολεί, να τον πάρεις τηλέφωνο να δεις πού είναι και αν είναι καλά, να ψελλίσεις το «μου λείπεις» ή το «θέλω να σε δω». Αντίθετα, είναι ουσιώδες ν’ αφήνεις τις σχέσεις σου στο ραντάρ του facebook και να παρακολουθείς τη διαδικτυακή ζωή του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει. Να μαντεύεις τί κάνει στη ζωή του και να βγάζεις συμπεράσματα γι’ αυτόν μέσα από την λαμπερή βιτρίνα του κοσμοπολίτικου facebook.

Αν σε όλα όσα προαναφέρθηκαν βρήκες μια δόση του εαυτού σου, σε παρακαλώ διέγραψε έστω για λίγο τον λογαριασμό σου στο facebook και άλλαξε όσο προλαβαίνεις την κοσμοθεωρία σου.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μυρτώς Τσιτσιδάκη: Σοφία Καλπαζίδου 

Συντάκτης: Μυρτώ Τσιτσιδάκη