Η ευχαρίστηση κι η ικανοποίηση που αποπνέει μια σχέση δεν είναι μόνο γένος θηλυκού. Ναι, καλά το άκουσες. Σε μια σχέση υπάρχουν δύο ειδών «θέλω» και δύο ειδών ανάγκες που συχνά μπορεί να ταυτίζονται, αλλά ακόμα κι αν διίστανται χρίζουν προσοχής και σεβασμού. Κι επειδή ο ρόλος της βασίλισσας και του υποτακτικού δεν ταιριάζουν και τόσο σε μια υγιή σχέση, πολλές φορές χρειάζεται να κοιτάμε λίγο και τις ανάγκες του συντρόφου μας.

Ο άντρας λοιπόν σε μια σχέση, δεν έχει ρόλο κομπάρσου, αλλά συμπρωταγωνιστή και απαιτεί κι αυτός –όπως ακριβώς κι ο δικός σου– κάποια προσοχή και φροντίδα από το έτερον του ήμισυ. Και γι αυτούς που θα σπεύσουν να βροντοφωνάξουν ότι ο άντρας ικανοποιείται μόνο στο κρεβάτι, έχω να σου κάνω μια τρομερή δήλωση. Όπως εσύ θες να ικανοποιείσαι σε μια σχέση πολυεπίπεδα κι όχι μόνο στο κρεβάτι,  το ίδιο ακριβώς επιθυμεί κι ένας άντρας.

Οι ανάγκες του ανθρώπου βλέπεις δεν περιορίζονται στα όρια του κρεβατιού του, αλλά στα  πολυδιάστατα όρια της ψυχής του και της ανθρώπινης φύσης του. Αυτό σημαίνει πως ούτε  η απάντηση «μόνο ποδόσφαιρο, lol και σουβλάκια» καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής ενός άντρα. Ένας άντρας έχει κι αυτός τις ανάγκες του σε μια αμφίδρομη και λειτουργική σχέση, που καλό θα ήταν να μην επισκιάζονται πάντα από την πλευρά της γυναίκας.

Φροντίδα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εσύ επιζητάς την προσοχή και τη φροντίδα από τον σύντροφό σου, την επιζητά κι αυτός. Οι ανάγκες αυτές βλέπεις δεν είναι μονόδρομος ούτε έχουν μόνο τη γυναικεία στάμπα πάνω τους. Ειλικρίνεια, αφοσίωση και φροντίδα είναι unisex ανάγκες, που τα δύο φύλα χρειάζονται κι αποζητούν να τις καλύψουν. Ο άντρας βλέπεις δε είναι μηχανή κάλυψης των δικών σου ανασφαλειών κι αναγκών. Οι απαιτήσεις σε μια σχέση κι οι επιθυμίες των πρωταγωνιστών της, δεν μπαίνουν σε κουτάκια μπλε για τα αγοράκια και ροζ για τα κοριτσάκια. Μπαίνουν στο κουτάκι του ανθρώπου, το οποίο κι οι δύο πρέπει να φροντίζουν να καλύπτεται.

Έναν άνθρωπο να τον καλύπτει και να τον ακούει. Όπως ακριβώς εσύ θέλεις να σε ακούει ο άνθρωπός σου, να σε παρηγορεί, να σου συμπαραστέκεται και να σου παρέχει ασφάλεια, το ίδιο περιμένει κι αυτός από πλευράς του.  Η κατανόηση δεν έχει μόνο θηλυκή ταυτότητα αλλά κι αρσενική. Όπως ένας άντρας θα στηρίξει μια γυναίκα, το ίδιο καλείται να κάνει κι αυτή από πλευράς της.

Το χώρο του. Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε κάποιο βαθμό ελευθερίας στις σχέσεις μας. Σχέσεις καταπιεστικές, με γκρίνια και στενή παρακολούθηση μάλλον δεν είναι το πρότυπο στο μυαλό ενός άντρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με μια γυναίκα. Ο χώρος σε μια σχέση είναι ζωτικός για να ευδοκιμήσει αυτή. Εκεί μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ορίσει κανείς τον εαυτό του, να νιώσει και να είναι ελεύθερος αλλά και να δώσει σε μια σχέση το πλήρες της απόδοσής της. Ο στενός κλοιός δεν ήταν ποτέ ευχάριστος για τις γυναίκες, πόσο μάλλον για τους άντρες. Και τα δύο φύλα χρειάζονται στιγμές ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, όπως οι ιεροτελεστικές στιγμές που περνάνε με τους φίλους τους.

Και τελευταία αλλά όχι αμελητέα, είναι η ανάγκη για αγάπη. Κι επειδή η λέξη αυτή είναι μεγάλη δεν μπορεί να μπει σε κατηγορία. Αγάπη λοιπόν κατά μια έννοια, είναι όλα τα παραπάνω.

Η κατανόηση, η φροντίδα, η ελευθερία, η αφοσίωση είναι σαν παράδρομοι που όλοι καταλήγουν στον ίδιο προορισμό. Στον προορισμό που όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν να φτάσουν και δεν είναι άλλος από το να αγαπήσουν αλλά και να αγαπηθούν. Να βρουν έναν άνθρωπο που θα τον καλύπτουν και θα τους καλύπτει, που θα του παρέχει ασφάλεια και θα συνεισφέρει στο να διαγράφεται το χαμόγελο στα χείλη του.

Είναι τελικά τόσο δύσκολο να ικανοποιήσεις έναν άντρα;

 

Επιμέλεια Κειμένου Μυρτώς Τσιτσιδάκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μυρτώ Τσιτσιδάκη