Σπουδαίος εφοπλιστής κι επιχειρηματίας, απ’ τους διασημότερους Έλληνες «κροίσους» του 20ου αιώνα. Ο λόγος για τον Αριστοτέλη Ωνάση. Κατάφερε να φτάσει στην κορυφή χτίζοντας μια τεράστια κερδοφόρα αυτοκρατορία επενδύσεων κι επιχειρήσεων κι αυτό σαν γεγονός αποτέλεσε την απόδειξη ότι οι συμβουλές που χάριζε σε φίλους και συνεργάτες θα ήταν πέρα ως πέρα σωστές μα και διαχρονικές. Ένα απόφθεγμά του, λοιπόν ήταν το εξής: «Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός».

Γνωστός, όπως προαναφέρθηκε, για τα αποκτήματά του και για την καριέρα του, ο Ωνάσης έμεινε στην ιστορία και για την πολυτάραχη προσωπική του ζωή. Ίσως κι αυτό να ήταν το μυστικό της επιτυχίας του. Ποτέ δεν μπέρδεψε το ένα με το άλλο. Έτσι να κάνεις κι εσύ αν θέλεις να θεωρείσαι επιτυχημένος. Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός.

Να είσαι υπεύθυνος στον τομέα της εργασίας σου. Να εκτελείς τα καθήκοντά σου κατά γράμμα και να έχεις σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας ή σε όρους συμβολαίων. Οι συναισθηματισμοί πρέπει να λείπουν, για να μπορεί η λογική να θριαμβεύει και να σε οδηγεί σε σωστές αποφάσεις. Βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλό σου προτού μιλήσεις και πρόσεχε αυτά που θα πεις και σε ποιον θα τα πεις.

Κράτα τους συνεργάτες σου κοντά και τους ανταγωνιστές σου ακόμα πιο κοντά. Άρπαξε κάθε ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί και κόψ’ την και ράψ’ την στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Να είσαι σύμμαχος με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα όταν δουλεύεις για να μπορείς να θεωρείσαι επαγγελματίας. Να τα κάνεις αυτά, ακόμα κι αν η εργασία που έχεις δεν είναι η πρώτη σου επιλογή -ίσως να είναι και η τελευταία σου λύση. Να πωρώνεσαι με ό,τι καταπιάνεσαι για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και για να εξελίσσεσαι κι εσύ ο ίδιος.

Ωστόσο, μόλις κλείσεις την πόρτα και φύγεις απ’ τη δουλειά σου, κλείδωσε εκεί μαζί της κι όλα αυτά τα «πρέπει», τα «μη» και τα «απαγορεύεται». Βγες έξω, γέλα με την ψυχή σου, χόρεψε, τραγούδα. Φλέρταρε με οτιδήποτε σε γοητεύει, είτε αυτό λέγεται βιβλίο είτε κάποιος που ενεργοποίησε το ερωτικό σου ενδιαφέρον. Εκφράσου ελεύθερα, χωρίς κανόνες και περιορισμούς.

Μη διστάσεις να κάνεις ριψοκίνδυνα κι ακραία πράγματα. Ό,τι και να συμβεί το χαμόγελο μιας ξεχωριστής εμπειρίας πέρα απ’ τα κοινά και συνηθισμένα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Και μιας και μίλησα για δώρα, ταξίδευε! Ταξίδευε όσο πιο συχνά μπορείς, έστω και νοητά. Κάνε επανάσταση για ό,τι σε χαλάει. Φέρε και τον κόσμο ανάποδα αν χρειαστεί. Και να έχεις κατά νου πως στην προσωπική σου ζωή δεν υπάρχουν όρια. Μα κι αν βάλεις, θα δεις πως πάλι και μόνος σου θα τα ξεπεράσεις.

Καταλαβαίνεις, βέβαια, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ζευγάρι εργασία-προσωπική ζωή. Το ζήτημα είναι να καταφέρεις να δημιουργήσεις την κατάλληλη ισορροπία. Το γεγονός ότι δουλεύεις δε σε κάνει ανήμπορο να ζήσεις μια ζωή μέσα στην τρέλα, το πάθος, τον έρωτα, την ξεγνοιασιά, τα ταξίδια, τους φίλους κι οτιδήποτε αναζητά η καρδιά σου. Την επόμενη μέρα, όμως, που θα ξυπνήσεις και τα επαγγελματικά σου καθήκοντα θα σε καλέσουν, θυμήσου να πάρεις μαζί τη δέουσα σοβαρότητα κι υπευθυνότητα. Τη λογική και την αποφασιστικότητα. Την όρεξη και το μεράκι.

Μπορείς να το κάνεις. Είμαι σίγουρη πως μπορείς. Εξάλλου το ένα είναι αμοιβαία συνδεδεμένο με το άλλο. Αν τα διαχωρίσεις κάνοντάς τα να συνυπάρχουν κιόλας παράλληλα κι εκμεταλλευτείς τις στιγμές, καμιά Δευτέρα δε θα σου φαντάζει κακόγουστο αστείο στο εξής κι η ζωή σου θα μοιάζει συνέχεια Κυριακή.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ανδριάνας Νίκου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ανδριάνα Νίκου