Τα όνειρα έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μεγάλους ποιητές και στιχουργούς. Όλοι τα φοβούνται κι όλοι τα αφουγκράζονται διότι πάντοτε έχουν κάτι να μας πουν. Άλλοτε είναι φοβίες ριζωμένες τόσο βαθιά που ούτε οι ίδιοι δεν ξέραμε ότι τις έχουμε κι άλλοτε είναι κρυφές ελπίδες που το υποσυνείδητο φέρνει στην επιφάνεια τις στιγμές που μπορούμε να το ακούσουμε. Το συναίσθημα που μας προκαλούν τα όνειρα της νύχτας μπορεί να μας συντροφεύει όχι μόνο κατά το πρωινό μας ξύπνημα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Είναι κάποια όνειρα τόσο ζωντανά κι αληθοφανή που κατά τα απειροελάχιστα εκείνα δευτερόλεπτα μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν ήταν προϊόν της φαντασίας και του υποσυνείδητού σου, αλλά πραγματικά γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί.

Ονειρεύεσαι τον άνθρωπό σου που λείπει μακριά, το «σ’ αγαπώ» που δεν έχει έρθει ακόμη, την προαγωγή που περιμένεις ή βλέπεις τον εαυτό σου αφεντικό στη δικιά του επιχείρηση, έχοντας εθνική ή και διεθνή αναγνώριση και ξυπνάς φρέσκος και γεμάτος ζωντάνια, έτοιμος να κατακτήσεις τον κόσμο χάρη σε ένα όνειρο.

Το θέμα με τα όμορφα όνειρα δεν είναι μόνο ότι φτιάχνουν τη δικιά μας μέρα, είναι ότι με το κέφι και τη στάση που έχουμε απέναντι στη ζωή και τους γύρω μας, μπορούμε να φτιάξουμε τη μέρα κι άλλων ανθρώπων. Γινόμαστε πιο χαμογελαστοί, πιο ευδιάθετοι, έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και σκορπίζουμε όμορφα λόγια παντού. Τους αντιμετωπίζουμε όλους με αγάπη κι υπέρτατο ενθουσιασμό λες και έχουμε ήδη κατακτήσει τους στόχους μας.

Λειτουργούν σαν κομπλιμέντα τα όνειρα. Μια εικόνα που δημιουργείται κι εκτυπώνεται στο μυαλό μας ενώ εμείς κοιμόμαστε, αρκεί για να μας στείλει μια βόλτα στα ουράνια. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν στην ουσία βλέπουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας να παίρνουν σάρκα κι οστά;

Είναι η οπτικοποίηση των ονείρων που κάνουμε στον ξύπνιο μας. Βρίσκεις την ιδέα και χτίζεις τον σκελετό στο συνειδητό επίπεδο κι αφού κοιμηθείς έρχεται το υποσυνείδητο να σου δείξει μέσα από ένα όνειρο πώς θα μοιάζει αφού υλοποιηθεί για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου.

Καμιά φορά είναι κι ιδέες τις οποίες έχουμε αρχικά απορρίψει ως αδύνατες ή ακατόρθωτες. Κι εκεί που κοιμούνται οι ανασφάλειες κι οι λογικές ανησυχίες μας, ξυπνά η φαντασία κι οι ατελείωτες πιθανότητες. Βρίσκεις ως δια μαγείας λύσεις κι όλα φαίνονται ξαφνικά απλά κι όμορφα. Έτσι ξεκινούν να λαδώνονται τα γρανάζια της δημιουργίας και της εφαρμογής της ιδέας. Περνάς όλη την υπόλοιπη μέρα που ακολουθεί ονειροπολώντας και σχεδιάζοντας τα πρώτα βήματα προς την υλοποίηση της όποιας ιδέας.

Αν πάλι, το όνειρο έχει να κάνει με συναισθήματα κι επικοινωνία με άλλα άτομα, τότε έχεις την ευχάριστη αίσθηση ότι άκουσες αυτό που επιθυμούσες τόσο καιρό ή ότι εκμυστηρεύτηκες αυτό που τόσο φοβόσουν. Βλέπεις τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία και βιώνεις έστω και στη σφαίρα της φαντασίας τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που θα σου προκαλούσε το συγκεκριμένο γεγονός.

Τα όνειρα γενικά μας σπρώχνουν και μας παροτρύνουν να παλέψουμε για πράγματα τα οποία θεωρούμε εκτός των δυνατοτήτων και του επιπέδου μας, μας ανανεώνουν και μας θυμίζουν πως –σχεδόν– όλα είναι πιθανά και δυνατά αν τα προσπαθήσουμε. Μας δείχνουν οδούς και διεξόδους για την επίτευξη στόχων και φιλοδοξιών, για να τολμήσουμε να εξολομολογηθούμε κρυφούς έρωτες ή για να μιλήσουμε για θέματα που μας προβληματίζουν και μας στεναχωρούν.

Μας υπενθυμίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι πάντοτε τόσο τραγικά όσο τα φανταζόμαστε κι η καταστροφή κι η απόρριψη δεν καραδοκούν στην επόμενη γωνία. Μας υποδεικνύουν, επίσης, τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και σε αυτό οφείλεται κι η υπέρμετρη χαρά κι ευφορία που νιώθουμε αμέσως μετά από ένα ευχάριστο όνειρο. Σκέφτεσαι ότι ναι μεν ήταν ένα όνειρο, δικό σου δημιούργημα δε.

Τη στιγμή εκείνη που θέτεις τον εαυτό σου σε αδράνεια για να γεμίσεις τις μπαταρίες και να ξεκουράσεις το μυαλό σου, την ίδια εκείνη στιγμή βρίσκεις λύσεις στα προβλήματά σου, ξεκαθαρίζεις καταστάσεις ή απλά ζεις ευχάριστες στιγμές που δεν μπορείς να έχεις στην ξύπνια πραγματικότητα. Μαγικό κι εξωπραγματικό, θα έλεγα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Γεωργίου: Πωλίνα Πανέρη

 

 

 

 

Συντάκτης: Γεωργία Ευστρατίου