Article of the day: Nομίζεις ότι κατάλαβε τι νιώθεις, όμως μπορεί και να μην έχει ιδέα. Δες εδώ γιατί. 

polinaki273

Έχεις πληγωθεί αμέτρητες φορές στη ζωή σου κι όμως πάντοτε βρίσκεις τη δύναμη να σταθείς και πάλι στα πόδια σου και να προχωρήσεις κόντρα σε όσο έρχονται στον δρόμο σου. Οι βαθύτερες πληγές κι αυτές που, συνήθως, μας πονάνε περισσότερο είναι αυτές που δημιουργούνται από ένα χωρισμό, ειδικά αν έχει επέλθει μετά από ταραγμένη σχέση γεμάτη εντάσεις και καβγάδες.

Δεν είναι ούτε σωματικές ούτε κι εμφανείς στο γυμνό μάτι οι πληγές αυτές. Με την πάροδο του χρόνου επουλώνονται και γίνονται όλο και πιο επιφανειακές, μέχρι που χάνονται εντελώς ή αφήνουν μια ουλή να σου θυμίζουν τα όσα πέρασες κι αυτές οι ουλές είναι επίφοβες. Βρίσκονται εκεί σαν υπενθύμιση του γεγονότος που σου τις προκάλεσε, ένδειξη ότι η πληγή ήταν υπερβολικά βαθιά κι ανά πάσα στιγμή, αν κάποιος την πειράξει, θα αρχίσει να αιμορραγεί και πάλι.

Θεωρείς ότι έχεις χειριστεί τα όποια θέματα και πληγές σου άφησαν οι προηγούμενές σου σχέσεις και προχωράς. Νιώθεις καλά κι έτοιμος για μια νέα αρχή, όποτε αυτή έρθει. Αυτό που δε γνωρίζεις είναι πως δεν ξέρεις πόσο καλά έχουν κλείσει οι πληγές σου μέχρι που να βρεθείς σε μια καινούρια σχέση. Εκεί θα δεις ποιες πληγές έχεις κλείσει πραγματικά και ποιες παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

Τη στιγμή που θα μπεις σε μια νέα σχέση, η οποία θα είναι ακόμη αμόλυντη από τσακωμούς και νεύρα, θα νιώσεις όλους τους φόβους και τις ανασφάλειες που νόμιζες ότι είχες κυνηγήσει κι είχες νικήσει, να ξυπνούν. Κάθε πληγή που έκλεισες θα ανοίξει μαγικά και το καινούριο σου ταίρι θα γίνεται δέκτης της καχυποψίας που σου δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες σου σχέσεις.

Κάθε καινούρια σχέση μπορεί είτε να μας κλείσει τελείως πληγές που είναι ακόμη ανοικτές ή να τις κατακρεουργήσει και να τις κάνεις βαθύτερες και χειρότερες. Δεν μπορείς να ξέρεις απ’ την αρχή την έκβαση μιας σχέσης. Ίσως έχεις ενδείξεις για το άτομο που επιλέγεις τελικά να βάλεις στο πλευρό σου, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις και πώς θα εξελιχθεί η σχέση. Έτσι κι αλλιώς είναι όλα θέμα δράσης-αντίδρασης, όπου κάθε ενέργειά μας θα έχει μια αντίστοιχη απάντηση απ’ τον σύντροφό μας.

Εάν αποφασίσεις να προβάλεις όλες τις ανασφάλειες και τις φοβίες σου στον σύντροφό σου δυο πράγματα μπορούν να συμβούν. Μπορεί να τις αντιμετωπίσει με υπομονή κι αγάπη μέχρι να εξοντώσει κάθε ίχνος αμφιβολίας και καχυποψίας ή μπορεί να αποχωρήσει αποκαλώντας σε κομπλεξικό κι ανασφαλή. Γνωστό σενάριο για πολλούς.

Κάθε που ένας ανυπόμονος σύντροφος, ο οποίος δε δέχεται μύγα στο σπαθί του, μπαίνει στο δρόμο σου, μεγαλώνουν οι πληγές σου. Όλα αυτά που αισθάνεσαι και σε μειώνουν ενδυναμώνονται απ’ την αντίδρασή του. Θα πατήσει πάνω σε καθετί που σε τρομάζει και σε ανησυχεί και θα σου το πετάξει την κατάλληλη στιγμή για να σε πονέσει. Ακόμη κι αν γνωρίζει τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σου έχει γίνει εμμονή, θα το ξεστομίσει για να σε δει να σπας μπροστά του.

Θα πάρει κάθε μικρή πληγή και μέχρι να ξεμπερδέψεις μαζί του θα σου την έχει κάνει ανησυχητικά μεγάλη. Θα σου τρίβει κάθε σου ανασφάλεια και κάθε ντροπιαστική λεπτομέρεια που του είχες εκμυστηρευτεί -για να σε καταλάβει λίγο παραπάνω- στα μούτρα. Ακόμη κι η πιο επιφανειακή πληγή, θα γίνει τόσο βαθιά που μέχρι να την επουλώσεις θα σου έχει αφήσει άλλη μια ουλή σαν ενθύμιο.

Είναι όμως και τα άτομα αυτά που θα γνωρίζουν τον κάθε φόβο σου και θα σου αποδεικνύουν ότι είναι εκεί για να σε προστατεύσουν και να σε αγκαλιάσουν. Θα αγκαλιάσουν τις ουλές εκείνες που ήδη έχεις με αγάπη και θα τις φροντίζουν σαν να ήτανε δικές τους.

Θα αντιδρούν στα πικρόχολα σχόλιά σου με κατανόηση κι αγάπη, μέχρι που να νιώσεις ότι δεν έχεις κάτι άλλο να φοβάσαι. Μέχρι που να ξυπνήσεις ένα πρωί και να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να σε τρομάζει. Θα έχουν εξαλείψει κάθε ανασφάλεια και φοβία σου και θα έχει μείνει καμιά πληγή ανοιχτή, ούτε συνειδητά, ούτε κι υποσυνείδητα.

Όλα εξαρτώνται απ’ την ποιότητα της σχέσης μας και τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου που έχουμε δίπλα μας, καθώς κι απ’ τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά.

Εξαρτάται, επίσης, κι απ’ το πόσο ανοιχτός είσαι απέναντι στη νέα σου αγάπη. Αν σου προσφέρουν τα πάντα κι εσύ παραμένεις στάσιμος κι αμετάκλητος στις απόψεις σου για να μην πληγωθείς τότε κι ο άλλος δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Και ναι, κρατώντας τις προσδοκίες σου χαμηλά σίγουρα δεν μπορείς να πληγωθείς περισσότερο, αλλά ούτε και θα γιατρευτείς ποτέ. Θα έχεις πάντα ένα ενοχλητικό σημάδι να σε κοιτά και να σου θυμίζει τα παλιά, κλείνοντας σου τα μάτια στα καινούρια που μπορεί να είναι και τα καλύτερα που περιμένεις να έρθουν.

 

Συντάκτης: Γεωργία Ευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη