Αναβολή. Επτά γράμματα, μια λέξη, μια έννοια που σου καταστρέφει την ζωή. Γιατί επιτρέπεις να σου χαλάει τα όνειρα; Πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις πέραν του να αφιερωθείς στο στόχο σου και πάντα θα υπάρχει το «μετά». Αλήθεια πόσο τραβάει αυτό το μετά; Κάποιες μέρες ίσως να μην καταφέρουμε να κάνουμε κάτι που θα μας φέρει κοντά στην πραγματοποίηση του στόχου μας, όμως αυτό δεν πρέπει να μας κρατάει πίσω όλες τις υπόλοιπες μέρες. Επειδή ίσως έχουμε μια δύσκολη μέρα δε σημαίνει ότι πρέπει την επόμενη μέρα να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να κοιτάμε το στόχο μας να απομακρύνεται με ελαφρά πηδηματάκια. Υπάρχει μια τεχνική που μπορεί να μας κρατήσει συγκεντρωμένους  κι αυτή είναι η τεχνική των δύο ημερών ή αλλιώς «ο κανόνας των δύο ημερών». Αυτόν τον κανόνα μας τον σύστησε ο Matt D’Avella, αγαπημένος life coach.

Ο κανόνας των δύο ημερών είναι απλός κι αν τον εφαρμόσεις σωστά θα μείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου και θα φτάσεις σ’ αυτόν πιο γρήγορα από ότι περιμένεις. Αν πάνω από δύο μέρες κάτσουμε στάσιμοι και δεν κάνουμε κάτι που θα μας φέρει κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου μας τότε είναι που το μυαλό βρίσκει δικαιολογίες κι έτσι αναβάλουμε για μετά αυτό που είναι να κάνουμε. Έτσι αν δούμε ότι για δύο μέρες δεν κάναμε κινήσεις προς τον στόχο μας τότε πρέπει να αναγκάσουμε τον εαυτό μας την τρίτη μέρα να σηκωθεί από την καρέκλα και να ενεργοποιηθεί.

Ο κανόνας, όπως βλέπεις, είναι απλός και μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά στη ζωή μας αν τον πάρουμε στα σοβαρά και τον εφαρμόσουμε πραγματικά. Όσο κάθεσαι στην αδράνεια και ονειρεύεσαι χωρίς να κινείσαι προς τους στόχους σου τόσο θα βουλιάζεις μέσα στην αδράνεια και θα αφήσεις αυτή να σε ορίζει. Μην το επιτρέψεις αυτό στον εαυτό σου. Ναι, η αναβολή και η αδράνεια μπορεί να περάσει κάποιες φορές σαν φάση από την ζωή σου και είναι φυσιολογικό κι ανθρώπινο. Όμως μην το επιτρέψεις να γίνει πάνω από δύο μέρες.

Η πραγματοποίηση του στόχου σου χρειάζεται από εσένα να θυσιάσεις χρόνο, ενέργεια και δύναμη μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται να κάνεις πράξεις κι όχι να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε βιολογικά κατασκευασμένοι για να χάνουμε τη συγκέντρωσή μας στο στόχο μας όμως είμαστε ταυτόχρονα κατασκευασμένοι για να κινούμαστε και να δημιουργούμε. Για να τα κάνεις όμως αυτά πρέπει να αφήσεις ό,τι σε αποπροσανατολίζει στην άκρη ακόμα κι αν αυτό που σε αποπροσανατολίζει είναι ένας άνθρωπος.

Πιάσε το τιμόνι της ζωής σου κι επιτέλους, έλεγξέ την εσύ. Μην επιτρέπεις σε κανέναν και τίποτα να σε αφήσει στάσιμο και προ παντός μην αφήσεις πάνω από δύο μέρες τον εαυτό σου να κάθεται με σταυρωμένα χέρια.  Αποκάλεσε τα όνειρά σου στόχους και πραγματοποίησε τα. Ξέρεις ότι μπορείς, φτάνει να το προσπαθήσεις, έστω και λίγο. Μην ξεχνάς ότι αυτός που σε κρατάει πίσω δεν είναι άλλος από τον εαυτό σου και τον τρόπο που χειρίζεσαι τα εμπόδια.  Επικρατεί ο μύθος ότι οι κανόνες μας κρατάνε πίσω σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε στην ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι αν θέσουμε τους σωστούς κανόνες τότε είναι που μπορούμε να κάνουμε πραγματικά θαύματα.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου