Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ακολουθήσουν τον vegan τρόπο ζωής κυρίως λόγω της ευαισθητοποίησης που γίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω από θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις διάφορες φάρμες εκτροφής τους. Κάποιους τους αρέσει να το αποκαλούν «μόδα που θα περάσει», ενώ άλλοι μιλάνε για έναν τρόπο ζωής που ήρθε για να μείνει και γιατί όχι να επικρατήσει.

Vegan λέγονται τα άτομα που επιλέγουν να μην καταναλώνουν ζωικά προϊόντα όπως είναι το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το μέλι και τα ψάρια. Όμως, δεν μένουν μόνο στο διατροφικό τομέα, αφού αποφεύγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα ομορφιάς και όχι μόνο στα οποία έγιναν πειράματα σε ζώα για αυτά. Δε φοράνε ποτέ δέρμα, γούνα, μαργαριτάρια και γενικώς ό,τι έχει παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας ζωικές πρώτες ύλες.

Σίγουρα για να επιλέξει κάποιος να γίνει vegan πάει να πει ότι είναι φιλόζωος, ευαίσθητος και ευσυνείδητος. Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν ανεπτυγμένη ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου σε αυτή την περίπτωση στη θέση του ζώου και αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που περνά, όπως και τις συνθήκες ζωής που του επιβάλλεται να ζήσει μέσα στη φάρμα.

Επιπλέον, χρειάζεται εγκράτεια και σταθερότητα για να διατηρηθεί μια τέτοια απόφαση. Βλέπεις, είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς να καταναλώνει ζωικά προϊόντα από τη στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έμαθε σε συγκεκριμένες γεύσεις. Γιατί άλλο ο κιμάς κοτόπουλου και άλλο ο κιμάς σόγιας και τα δύο πολύ γευστικά αν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις, αλλά είναι δύο εντελώς διαφορετικές γεύσεις.

Επίσης, είναι δύσκολο να έχεις μπροστά σου το αγαπημένο σου πιάτο με κρέας και να μην το αγγίζεις μόνο και μόνο γιατί ξεπερνάς τη νοστιμιά του και βλέπεις μπροστά σου ένα κάποτε ζωντανό ζωάκι. Τέτοιου είδους εγκράτεια απαιτεί δύναμη ψυχής και έναν άνθρωπο ικανό να ελέγξει το μυαλό και το στομάχι του.

Βέβαια, οι vegan φαίνεται να έχουν αναπτύξει αρκετά τη δημιουργικότητά τους, αφού με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε άπειρες συνταγές για vegan μουσακά, παστίτσιο, κεφτεδάκια, γαλακτομπούρεκο και άλλα πολλά νόστιμα. Ακόμη και αν δε θέλεις να γίνεις vegan μπορείς να δοκιμάσεις τις υπέροχες συνταγές που προτείνουν.

Οι σημερινοί vegan δεν είναι οι «τρελοί χίπηδες» των 70ς αλλά σύγχρονοι άνθρωποι με ευαισθησίες, που συνήθως νοιάζονται για την υγεία και την εμφάνισή τους, έτσι επιλέγουν να ακολουθήσουν τον vegan τρόπο ζωής μακριά από λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι ψαγμένα τυπάκια που προσπαθούν να τρώνε υγιεινά ενώ παράλληλα κάνουν όσο γίνεται λιγότερο κακό στα ζώα. Αυτή τους η επιλογή, τους κάνει να προσπαθούν να ενημερώνονται περισσότερο ώστε να προλάβουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι vegan δε σημαίνει μόνο να μην τρώει κάποιος ζωικά προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγει τη χρήση προϊόντων ομορφιάς που περιέχουν ζωικά προϊόντα ή που έγιναν τεστ πάνω σε ζώα για αυτά. Πλέον, λόγω της ευαισθητοποίησης μεγάλου μέρους των καταναλωτών πολλές εταιρίες επιλέγουν να μείνουν μακριά από τεστ σε ζώα και κάποιες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ζωικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους. Αυτό είναι πολύ θετικό και χαρμόσυνο για τους vegan φίλους μας που τώρα έχουν περισσότερες επιλογές από ότι είχαν δέκα χρόνια πριν.

Αν σε ενδιαφέρει αυτός ο τρόπος ζωής μπορείς να τον δοκιμάσεις και γιατί όχι να καταφέρεις να κολλήσεις σε αυτόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ψάξιμο, αρκετή θέληση και πολύ αυτοσυγκράτηση. Μια δοκιμή όμως, σίγουρα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα