Το παιχνίδι της ζωής είναι για δύσκολους λύτες και όχι απαραίτητα για εκείνους που λύνουν σταυρόλεξα γνωρίζοντας την απάντηση για κάθε κουτάκι. Είναι για εκείνους που σπάνε το κεφάλι τους να βρούνε τη σωστή απάντηση.

Δεν είναι για εκείνους που κρυφοκοιτάζουν τις απαντήσεις και μετά παινεύονται πως τα έλυσαν όλα μόνοι τους και πως είναι φωτεινοί παντογνώστες. Ούτε για εκείνους που μπροστά στην πρώτη δυσκολία, ίσως και άγνοια, θα γυρίσουν τη σελίδα.

Είναι για εκείνους που θα προσπαθήσουν όσο περισσότερο μπορούν να λύσουν το αναθεματισμένο σταυρόλεξο που έπεσε στα χέρια τους και τίμια θα κοιτάξουν στο τέλος ό,τι δεν ξέρουν ώστε να το μάθουν, να γίνει κτήμα τους, να μη χρειαστούν τη βοήθεια της έτοιμης λύσης την επόμενη φορά.

Ο ένας χρόνος διαδέχεται τον άλλο και οι πράξεις σου είναι πλέον ο χαρακτήρας σου. Δεν υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν και μόχθησαν για το σταυρόλεξό τους και άνθρωποι που επέλεξαν τον γρήγορο ή βολικό τρόπο ή ακόμη και την ίδια τους την άγνοια.

Όποιος πιστεύει πως κάποιοι γεννιόμαστε αδύναμοι, σφάλλει. Δεν υπάρχουν έμφυτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μας, όπως δεν υπάρχει έμφυτος ο ρατσισμός, ο σεξισμός και άλλα πολλά. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε δυο μονοπάτια: Του ρίσκου ή του υπνωτισμένου και βολεμένου προβάτου.

Μετά από αλλεπάλληλα λάθη έχω καταλήξει με σιγουριά πως μόνο η πρώτη μου σκέψη για ένα γεγονός είναι η μοναδική αλήθεια και απάντησή μου σε κάθε μου ερώτημα. Όσο και να το κουράσεις ένα ζήτημα με δεύτερες τρίτες σκέψεις, η πρώτη θα ΄ναι η αληθινή σου γνώμη, ασχέτως του τι θα ακολουθήσεις.

Ακούγεται απόλυτο κι όμως αν το καλοσκεφτείς είναι ρεαλιστικά η πιο αυθόρμητη επιθυμία σου. Καλοδεχούμενες όλες οι συμβουλές των δικών μου. Καλοδεχούμενες όλες οι διαφωνίες με τους δικούς μου. Μη βιαστείς να με κρίνεις.

Λένε πως αν μια απόφασή σου την αφήσεις στην τύχη και το παίξεις κορώνα γράμματα, τη στιγμή που το νόμισμα θα προσγειώνεται στο χέρι σου ήδη θα παρακαλάς για την εμφάνιση της μιας συγκεκριμένης όψης. Ήδη θα έχεις αποφασίσει, δε χρειάζεται να δεις.

Γιατί λοιπόν κάνουμε δεύτερες σκέψεις για καθετί στη ζωή μας; Και γιατί ψάχνουμε μια αιτία συνέχεια;

Ακόμη και οι πιο δυνατοί λύτες αμφιβάλλουν και ξανασκέφτονται πράγματα που ήδη έχουν προαποφασίσει. Φοβούνται το άγνωστο, το μοναχικό δρόμο. Δεν αντέχουν για πολύ στη μαζοποίηση των «πρέπει» και φεύγουν, τρέχουν. Η απόδραση είναι η μοναδική τους λύση.

Είναι αναγκαίο να μην έχεις κανένα δίχτυ σωτηρίας, κανένα βοήθημα, κανένα αναπληρωματικό υπόστρωμα και να πετυχαίνεις το άπιαστο για σένα όνειρο. Είναι αναγκαίο να μη σε κρατούν μολυσμένες ρίζες πίσω.

Βρες το πιο ξεχωριστό λιμάνι για να προσδεθείς. Μη βιαστείς να ονομάσεις κάθε βραχονησίδα λιμάνι. Το ρίσκο είναι μια σύνθετη έννοια και θέλει θάρρος για να το αντιληφθείς πλήρως. Διεκδίκηση και αποφασιστικότητα. Τόλμη και φαντασία.

Κομμάτια ενός παζλ που θέλεις να ενώσεις για να στολίσεις με υπερηφάνεια τον τοίχο σου. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Κανείς δεν επιθυμεί μια ανιαρή ζωή.

Τα πιο μεγάλα πράγματα έχουν επιτευχθεί με κίνδυνο, με ρίσκο. Αγάπη σημαίνει να παίρνεις ρίσκο. Χάνεις τη βολή σου, τη θεσούλα σου. Μέσα σε μια στιγμή μπορείς να γίνεις ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος ή βαθιά και ανεπανόρθωτα πληγωμένος. Αλλά γιατί να πεις «όχι» στο άγνωστο;

Ακόμη και να γελοιοποιηθείς και να γίνεις δυστυχισμένος, δε μένεις αδρανής. Η μοναδική και πραγματική αποτυχία είναι να μην παίρνεις κανένα απολύτως ρίσκο. All in, στοιχημάτισε, μπλόφαρε, παίξε.

«Μόνο αυτός που ρισκάρει να πάει πολύ μακριά μπορεί να ανακαλύψει πόσο μακριά μπορεί να πάει κανείς.» 
T. S. Eliot

 

Επιμέλεια Κειμένου Όλγας Παραπραστανίτη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Όλγα Παραπραστανίτη