christmas-2

Μυρωδιά γλυκών, χρώματα κι αρώματα παντού. Την τιμητική τους έχουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι φωτεινές διαφημίσεις και πολλές λαμπερές ενδυμασίες με στρας, παγέτες και χρώματα λαμπερά! Το περιτύλιγμα να είναι ευφάνταστο. Όσοι όμως δε θέλουν να βάλουν λίγο, έστω, από αυτό το περιτύλιγμα, είναι οι απόκληροι και προβληματικοί;

Διαμορφώνεται ένα μάρκετινγκ στις γιορτές με βομβαρδισμό από διαφημίσεις που μας δείχνουν χαμογελαστά πρόσωπα που αποπνέουν μια απόκοσμη τελειότητα. Ζευγάρια παντού και στιγμιότυπα οικογενειακής ευτυχίας. Ένα πρέπει στοιβάζεται στη βεβαρημένη, κατά τα λοιπά, καθημερινή πραγματικότητά μας. Το νόημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η αγάπη και η ελευθερία στη σκέψη, στη βούληση και στις αγνές πράξεις απαλλαγμένες από δόλο. Πώς όμως φτάσαμε στο να μη μας αφορά αυτό ούτε στο ελάχιστο;

Η αλήθεια είναι πως το νόημα που υπογραμμίζεται τις γιορτινές αυτές μέρες, δεν είναι άλλο από το αυτονόητο. Αλλά λόγο του ότι η έννοια του αυτονόητου έχει στις μέρες μας εξαλειφθεί, η χρονική αυτή περίοδος μπορεί να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι υπενθύμισης.

Δυστυχώς, στον αντίποδα, ο ρόλος τόσο των μέσων μαζικής δικτύωσης όσο και του μάρκετινγκ δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο ρίχνοντάς μας και πάλι στη γνωστή λήθη. Στατιστικά τα κρούσματα κατάθλιψης ακολουθούν αυξητική πορεία κατά την περίοδο των γιορτών. Έτσι έχουν βγει στο προσκήνιο διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται και πολλοί αυτοί που σπεύδουν να τους οικειοποιηθούν.

Όσοι δε βρίσκονται σε σχέση ή είναι μόνοι τους δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε πρέπει να βρουν ταίρι για να ευθυμήσουν. Δεν είναι προαπαιτούμενο να βγεις να ξενυχτήσεις, να χορέψεις, να είσαι ανάμεσα με κόσμο. Το σημαντικό είναι να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Οι γιορτές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία συμφιλίωσης με την καλή μας πλευρά, την αγνή τη ρομαντική, την παιδική ίσως. Να του αναγνωρίσουμε τα θετικά και να δούμε με συμπάθεια τα τρωτά σημεία.

Η επίκριση και η πίεση έχει ως αποτέλεσμα το να μην περνάμε όντως καλά γιατί υπάρχει αυτό το τεράστιο άγχος απόδοσης να γιορτάσουμε όσο πιο φαντασμαγορικά -κατά τις διαφημίσεις πάντα- είναι δυνατόν. Στις γιορτές αυτέ όμως, ας πετάξουμε το γυαλιστερό περιτύλιγμα κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία του θέματος. Η αποστασιοποίηση βοηθάει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στις γιορτές όπου όλοι ή σχεδόν όλοι είναι απασχολημένοι, είναι καλή ευκαιρία να  παρατηρήσουμε συμπεριφορές. Ας κάνουμε απλές ερωτήσεις, δίνοντας εξίσου απλές απαντήσεις.

 

Αν τώρα αυτή η επιθυμία που θα προκύψει έρχεται σε αντίθεση με τα θέλω της παρέας ή οποιοδήποτε άλλου είναι δίπλα μας, μη διστάζεις. Πραγματοποίησε την επιθυμία σου αυτή έστω κι αν είσαι χωρίς παρέα. Εσύ κι ο εαυτός σου μπορείτε να είστε η καλύτερη συντροφιά. Μια τέτοια βόλτα, μια κίνηση ικανοποίησης εσωτερικής επιθυμίας οδηγεί στη δύναμη της ψυχής μας. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και καταρρίπτει αρκετές νόρμες που ορίζουν άλλοι κι όχι εμείς οι ίδιοι, που είναι τελικά ευεργετικό για την ψυχή μας. Η συντροφικότητα και η μοναχικότητα αλλάζουν εδώ χαρακτήρα και γίνονται τροχοπέδη χωρίς να αξίζει κάτι τέτοιο. Στις γιορτές όλοι ή σχεδόν όλοι προσπαθούν να αποδείξουν πως είναι μαζί με κάποιους άλλους. Τελικά όμως ξεχνάνε αν το μαζί συμπεριλαμβάνει τον ίδιο τους τον εαυτό. Καλές γιορτές με υγεία και τύχη σε όλους!

Συντάκτης: Ευαγγελία Βεργανελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!