tanaphong-toochinda-9x3jgcu3qq0-unsplash

Οι γονείς αγαπάνε το παιδί τους όσο τίποτα άλλο στο κόσμο, αλλά όταν περνάνε άπειρες ώρες στη δουλειά, δεν μπορούν να είναι 24/7 στο σπίτι για να το προσέχουν. Με κάποιο τρόπο πρέπει να φέρουν φαγητό στο σπίτι και χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μαζεύουν λεφτά πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί, ώστε να μπορέσουν να το στηρίξουν μέχρι και τη στιγμή που θα το βοηθήσουν να κάνει το πρώτο βήμα του στις σπουδές. Δουλεύουν ακατάπαυστα για να το φροντίσουν, έχοντας και την έγνοια για την εκπαίδευση και την ωρίμανσή του. Πολλές φορές, όμως, -και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μονογονεϊκής οικογένειας- τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από όσο θα περίμενε κανείς. Γι’ αυτό και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις χρειάζεται ένας άνθρωπος ικανός να φροντίσει το παιδί τις ώρες που δε θα είναι εκείνοι παρόντες, με αποτέλεσμα είτε να προσλαμβάνουν μια babysitter είτε να γράφουν το παιδί σε παιδικό σταθμό είτε να το αφήνουν στους παππούδες να το φροντίσουν.

Ο ρόλος των babysitter στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντικός, διότι αφού περάσουν από συνέντευξη, θα πρέπει και στην πράξη να αποδείξουν πόσο ικανά πρόσωπα είναι για να βοηθήσουν στην εκπαίδευσή και την ωρίμανσή του παιδιού. Όταν ως γονιός αναγκάζεσαι να αποχωρίζεσαι το παιδί σου πολλές ώρες την ημέρα ή πρέπει να φύγεις για επαγγελματικό ταξίδι -ή να λείψεις για λόγους υγείας, κάτι που ευχόμαστε ποτέ να μη χρειαστεί-, θέλεις να ξέρεις πως το πρόσωπο που φροντίζει το τέκνο σου είναι αξιόπιστο και θα το προσέχει, όπως θα το πρόσεχες εσύ, αν ήσουν εκεί.

Αν αναρωτιέσαι αν είσαι καλός γονιός, αρκεί να σκεφτείς πως εσύ είσαι αυτός που παρέχεις στέγη στο παιδί σου, που θα φέρεις φαγητό στο σπίτι και θα που θα παλέψεις για μια καλή θέση στον εργασιακό χώρο, ώστε να εξασφαλίσεις αρκετά χρήματα για να παρέχεις στο τέκνο του τα απαραίτητα. Θα κάνεις ό,τι χρειάζεται για να φροντίσεις το μονάκριβό σου και κάθε μέρα κάνεις θυσίες, γιατί θέλεις να είναι καλά, οπότε μη σε παρασέρνει το άγχος ότι μπορεί και να μην είσαι σωστός απέναντί στο παιδί σου. Λόγω φόρτου εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων, πιθανόν να μην μπορείς να βρίσκεσαι κάθε μέρα δίπλα του και αυτό είναι λογικό. Αν δε δουλέψεις εσύ για να φέρεις χρήματα στο σπίτι, ποιος θα το κάνει;

Είναι απόλυτα σεβαστό το γεγονός ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα και δε θα έπρεπε κιόλας. Άνθρωπος είσαι, όχι θεός, μην επιδιώξεις κάτι τέτοιο, γιατί θα αποτύχεις παταγωδώς. Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο να είσαι γονιός, όχι μόνο λόγω της βαρύτητας που έχουμε δώσει στην ίδια τη λέξη, αλλά επειδή το πώς να είσαι καλός γονιός δεν μπορείς να το γνωρίζεις εκ φύσεως, παρά μόνο μέσω εμπειρίας. Όλοι έκαναν κάποια λάθη κατά τη διάρκεια της ανατροφής του παιδιού τους, όλοι κάνουν και τώρα λάθη και για πάντα θα συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες και εσύ θα κάνεις λάθος. Αν είσαι τελειομανής, σου έχω άσχημα νέα. Το παιδί δε θέλει την τελειότητα, γιατί δεν ξέρει τη σημασία της. Δεν είσαι ο ντετέκτιβ Monk που υπερτερεί σε οξυδέρκεια και τα θέλει όλα στην εντέλεια. Το παιδί το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη και η στήριξή σου για να μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του και να ενταχθεί στην εκάστοτε κοινωνία.

Πάντα θα σε αγαπάει και πάντα θα σε συγχωρεί για ό,τι κάνεις, γιατί κάτι του λέει μέσα του ότι όλα τα κάνεις για εκείνο. Στενοχωριέσαι που δεν μπορείς να περάσεις χρόνο μαζί του, αλλά στα συνεχή διήμερα που ταξιδεύετε, φροντίζεις ακόμα και εκεί να περάσετε, όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Ηρέμησε, λοιπόν, και άσε τα πράγματα να κυλήσουν όμορφα και ήρεμα χωρίς πολλές εντάσεις. Ξέρεις πόσο άγχος και στρες θα αποφύγεις με αυτό το τρόπο; Γι’ αυτό καλό είναι να κάνεις αυτό που ήδη κάνεις καλά και να μην ανησυχείς για το παιδί σου. Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που θα φτάσει στη θέση σου και θα καταλάβει γιατί τα έκανες όλα αυτά. Γιατί ο κόσμος σου θέλεις να τα έχει όλα!

Συντάκτης: Aya
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!