Oι σχέσεις αποτελούν κεντρικό θέμα στη ζωή και την καθημερινότητά μας, καθώς είναι απαραίτητες για την υγιή ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση. Ακόμα προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε, γιατί τελικά οι σχέσεις μάς είναι απαραίτητες, συζητώντας με τους κολλητούς, τους συγγενείς στα οικογενειακά τραπέζια -το περνάμε κι αυτό μέσα στα πολλά- τους αγνώστους στη στάση του λεωφορείου ή σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο τρίτος ξάδερφος του πρώην της αδελφής μας.

Με άλλα λόγια όλη η ζωή μας κινείται γύρω από τις σχέσεις μας. Τις συγγενικές-φιλικές δε θα επιχειρήσουμε να τις αγγίξουμε, γιατί θα νυχτώσουμε. Ας ασχοληθούμε με τις ερωτικές, που έτσι κι αλλιώς είναι άλυτες! Το να είσαι single έχει πολλά θετικά. Το να έχεις σχέση, ωστόσο, έχει ακόμη περισσότερα! Πόσα; Τουλάχιστον δέκα.

1. Το αμόρε κατεβάζει τα σκουπίδια

Μη μου πεις ότι δε χαίρεσαι που δε θ’ αναγκαστείς να μεταφέρεις δύο ειδών σακούλες, μια για ανακύκλωση και μια με τα υπόλοιπα, ενώ μετά θα πρέπει να γυρίσεις σπίτι να πλύνεις τα χέρια σου ή να τα απολυμάνεις πριν συνεχίσεις για τη δουλειά. Το να κατεβάζεις κάθε μέρα σκουπίδια σίγουρα δεν είναι κι απ’ τις πιο ευχάριστες στιγμές της καθημερινότητας, αλλά αν είστε δύο, τουλάχιστον η συχνότητα μειώνεται. Το ίδιο και η δυσαρέσκειά σου κάθε φορά που το σκέφτεσαι.

2. Σου ξύνει την πλάτη

Ένα τρίτο χέρι διαθέσιμο που μπορείς να αξιοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Φαντάσου να σε ξύνει η πλάτη σου και να προσπαθείς ν’ ανακουφιστείς. Το ταίρι σου μπορεί να δώσει λύση σ’ αυτό που ακόμα κι αν μοιάζει ασήμαντο, μόνος σου δε θα είχες καταφέρει να το κάνεις. Μπορεί ακόμη να σου κάνει και λίγο μασάζ, για να σε βοηθήσει να ξεπιαστείς.

3. Μοιράζεστε τα έξοδα

Δυο μισθοί, δυο εισοδήματα, και ανακούφιση πως ακόμα κι αν κάποια στιγμή μες το μήνα ξεμείνεις, το ταίρι θα συνδράμει και θα σου δώσει δανεικά. Το να μοιράζεσαι τα χρήματά σου με κάποιον δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, αλλά τα τελικά έξοδα που σου αναλογούν μπορεί να είναι και λιγότερα απ’ ότι αν πλήρωνες μόνος. Επιπλέον, απαλλάσσεσαι από το διαρκές άγχος να τακτοποιήσεις τις οφειλές σου, αφού μπορείτε μαζί με τα έξοδα να μοιράζεστε και την υποχρέωση του τι θα πληρώσει ποιος.

4. Βοηθάει με τα ψώνια στο supermarket

Πέρα από τα γενικότερα βάρη της καθημερινότητας, υπάρχουν και ορισμένα πολύ χειροπιαστά. Τα ψώνια από το κρεοπωλείο ή το supermarket είναι ορισμένα από αυτά. Το άλλο σου μισό μπορεί να σου προσφέρει χείρα βοηθείας και να σε ξαλαφρώσει από την ομολογουμένως κουραστική δουλειά να μεταφέρεις όσα ψώνισες, ακόμη και να τα τακτοποιήσεις.

5. Μαγειρεύει

Έχεις γυρίσει στο σπίτι μετά από μια πραγματικά δύσκολη μέρα στη δουλειά και το μόνο που θες είναι να φας ένα νόστιμο, σπιτικό φαγητό και να ξαπλώσεις στον καναπέ. Δεν είχες χρόνο, βέβαια, το προηγούμενο βράδυ να μαγειρέψεις και αρκείσαι να συμβιβαστείς με κάτι απ’ έξω. Καθώς όμως ανοίγεις την πόρτα, σε πλημμυρίζει η μυρωδιά του αγαπημένου σου φαγητού. Μαγείρεψε για σένα, για να σου κάνει έκπληξη!

6. Κρατάει ζεστό το κρεβάτι

Σε ποιον δεν αρέσει το χουχούλιασμα τις κρύες νύχτες του Δεκέμβρη; Όταν το στρώμα είναι κρύο και η πολυκατοικία ανοίγει τη θέρμανση μια φορά στις δέκα μέρες, ο σύντροφός σου είναι το θερμαντικό σώμα που θα σε κρατήσει ζεστό και φέτος. Θα μπεις κάτω από τα σκεπάσματα και θα απολαύσεις έναν ζεστό και ήσυχο ύπνο, χωρίς να κινδυνεύεις να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα από την παγωνιά. Το χειμώνα δηλαδή, γιατί το καλοκαίρι υπάρχει και καναπές!

7. Βοηθά να αποφεύγεις τους ενοχλητικούς

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που το φλερτ πάει σύννεφο, όλοι δεχόμαστε μηνύματα, που -αν και όχι απ’ την αρχή- μπορεί να γίνουν πονηρά. Ποστάρεις μια φωτογραφία με το ταίρι σου και ίσως υπάρξει ελπίδα να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν, αφού οι αποδέκτες θα έχουν λάβει κι αυτοί ένα μήνυμα.

8. Γλιτώνεις τις ερωτήσεις των συγγενών

Ακόμη και εκτός των social media, το έτερον ήμισυ λειτουργεί ως η άμεση απάντηση για την ερωτική σου ζωή προς τους συγγενείς. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε βρεθεί στην αμυντική θέση να εξηγούμε, γιατί ακόμη δεν έχουμε δημιουργήσει οικογένεια και να ακούμε τις θεωρίες και τις εικασίες των οικείων μας. Το ταίρι μας είναι στο πλάι μας για να μας υποστηρίξει και να αποτρέψει τις πιθανές ερωτήσεις που πιθανόν να ακολουθεί την άφιξή μας στα πάτρια εδάφη.

9. Γελάει με τα αστεία σου

Ο έρωτας, λένε, είναι τυφλός. Εδώ που τα λέμε, καμιά φορά είναι και κουφός. Τόσο που, ακόμη και με τις κρυάδες που λέμε ενίοτε, ο έρωτάς μας προσποιείται ότι γελάει για να μη φανούμε χαζοχαρούμενοι στην παρέα. Ευτυχώς που υπάρχει και το ταίρι, αλλιώς θα ήταν πολύ οι αμήχανες οι στιγμές που, νομίζοντας ότι έχεις πει κάτι αστείο, ξεσπάς σε γέλια, μόνος εσύ από ολόκληρη την παρέα!

10. Σου παρέχει ασφάλεια

Όταν μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο και η σχέση σας είναι υγιής, αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος. Ακόμη και όταν η μέρα σου δεν είναι η αναμενόμενη, έχεις έναν ώμο να ακουμπήσεις, έναν άνθρωπο να σε νοιαστεί και να σ’ ακούσει. Ίσως έχει μια καλή συμβουλή να σου δώσει ή μερικά παρηγορητικά λόγια να σου πει. Όπως και να έχει, μπορείς να ανακουφιστείς λέγοντας τους προβληματισμούς σου. Εάν πάλι προτιμάς να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με έναν πιο εσωστρεφή τρόπο, απλώς αγκάλιασε τον σύντροφό σου και πάρε δύναμη. Καμιά φορά και μόνο η παρουσία του αρκεί για να νιώσεις καλύτερα!

Πολύ συχνά επιβάλλεται να κάνουμε μια αποχή από τις ερωτικές μας σχέσεις, για το καλό όλων! Άλλοτε πάλι, το να έχουμε έναν συνοδοιπόρο είναι η καλύτερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να επωφεληθούμε και να αποκομίσουμε τα μέγιστα. Για όσους, ωστόσο, βρίσκονται σε σχέση, υπάρχουν πολλοί λόγοι που τους κάνουν να χαίρονται γι’ αυτό. Και δεν είναι πάντα τόσο περίπλοκοι όσο νομίζουμε!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.