Όσο και να το αρνούμαστε μερικοί, η σύγχρονη πραγματικότητα θέλει το φλερτ να συμβαίνει κυρίως μέσα από τις οθόνες των κινητών μας. Σ’ έναν πιο φυσικά αλληλεπιδραστικό κόσμο, ίσως να είναι αρκετά παράξενο να το συνηθίσουμε και ν’ αντιληφθούμε πως το reaction σε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο μπορεί να αποτελεί και μια δήλωση ενδιαφέροντος. Παράδοξο ή μη, όμως, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που σιγοψήνονται να δουν μια αντίδραση σε μια φωτογραφία που ανέβασαν από το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει, άλλοι να δειλιάζουν να πατήσουν μια καρδούλα μήπως και τυχόν εκτεθούν κι άλλοι να θέλουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους πατώντας συνεχώς χεράκια, καρδούλες, φλογίτσες κι ό,τι άλλο emoticon με το οποίο θεωρούν ότι μπορεί να κάνει κατανοητό αυτό που αισθάνονται.

 

 

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, πως το φλερτ με οποιαδήποτε μορφή είναι έκθεση κι η έκθεση των συναισθημάτων μας πάντα παρουσιάζει δυσκολίες και μάς φοβίζει. Η προβληματική, λοιπόν στην παρούσα κατάσταση είναι η διαδρομή από την ψηφιακή μας αντίδραση στο «τι κάνεις;». Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά την εικόνα. Βρήκαμε το πρόσωπο που μάς ενδιαφέρει στα social media, έχουμε κάνει την κίνηση να το ακολουθήσουμε, να στείλουμε αίτημα φιλίας ή να κάνουμε προσθήκη στους φίλους. Η ψυχούλα μας τρέμει μέχρι να δούμε πως το αίτημά μας έχει θετική ανταπόκριση κι αφού πάρουμε την πολυπόθητη πρόσβαση στο προφίλ του άλλου, ξεκινάει η παρακολούθηση. Περιμένουμε να δούμε τι ανεβάζει και διστακτικά-διστακτικά ξεκινάμε να πατάμε reactions που θεωρούμε ότι θα δείξουν το ενδιαφέρον μας. Το πρώτο δύσκολο βήμα της έκθεσης έχει γίνει κι έχουμε δείξει την παρουσία μας στον άλλο. Μετά τι;

Εδώ κάπου να τονίσουμε ότι η αγωνία είναι η ίδια για το αν θα ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον μας ή θα τη φάμε την απόρριψη και επίσης, να δηλώσουμε ότι η απόρριψη -με οποιονδήποτε τρόπο κι αν συμβεί- είναι απόρριψη όπως και να το κάνουμε και ποτέ δεν είναι ευχάριστη. Επομένως, η πιο προσωπική επαφή είναι μεγάλο στοίχημα και βήμα. Μετά, λοιπόν τις πρώτες αντιδράσεις που έχουμε κάνει στο άτομο που μάς ενδιαφέρει, βολιδοσκοπούμε και τις δικές του αντιδράσεις. Προφανώς, αν αδιαφορεί πλήρως για οποιοδήποτε σχόλιό μας, ίσως είναι ένα δείγμα ότι πρέπει να το αφήσουμε στην ησυχία του. Αν τώρα ανταποκριθεί με κάποιον τρόπο, έστω και με reaction στο reaction, μάλλον ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι να στείλουμε ένα προσωπικό μήνυμα.

Ένα βασικό λάθος που κάνουμε είναι ότι αργούμε, είτε από φόβο απόρριψης, ή από ανασφάλεια μήπως εκτεθούμε πολύ νωρίς. Επομένως, μετά από τον χρυσό αριθμό των 10 αντιδράσεων έρχεται η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα, κατά βάση πρωί, λέγοντας μια καλημέρα και ρωτώντας τον άλλο τι κάνει. Απλό και σχετικά εύκολο. Ενδεχομένως αφού βρούμε το θάρρος να στείλουμε το μήνυμα, το κινητό να εκσφενδονιστεί και να θαφτεί σε κάποιο σκοτεινό σημείο του χώρου που βρισκόμαστε, αλλά η κίνηση έχει γίνει και τώρα περιμένουμε ν’ ακούσουμε τον ήχο από την απάντηση.

Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο γρήγορος και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο θράσος περίσσιο κι αυτοπεποίθηση. Η αλήθεια είναι, ότι για να κατακτήσουμε το πρόσωπο που μάς ενδιαφέρει, χρειάζεται μετά το πρώτο μήνυμα από πλευράς μας, ενδιαφέρον για τη ζωή του, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα είδος οικειότητας κι έτσι, το επιθυμητό ραντεβού να είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί.

Υπάρχει τώρα κι ένας δεύτερος τρόπος να περάσουμε από τις αντιδράσεις στο μήνυμα κι είναι πιο αργός και πιο χαλαρός. Ξεκινάμε, λοιπόν να αντιδράμε σε φωτογραφίες, βίντεο κι οτιδήποτε ανεβάζει ο άλλος, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε μικρούς σχολιασμούς, όπως «ωραία φωτογραφία», «συμφωνώ μ’ αυτό που ανέβασες», «μα πόσο αστείο». Μετά από κάποιες μέρες, αυτό θα κριθεί από τον ρυθμό της συζήτησης μετά από κάθε ποστάρισμα, έχει αναπτυχθεί μια σχετική επαφή περιμένουμε μια νεκρή περίοδο από πλευράς του, με απουσία ποσταρίσματος, για να κάνουμε κίνηση ματ με ένα μήνυμα τύπου «μου έλειψαν τα όμορφα ποσταρίσματά σου, τι κάνεις;». Η ουσία κι εδώ είναι να μη μείνουμε πάρα πολύ καιρό στους σχολιασμούς, για να μη θεωρηθεί ότι απλώς χαζολογάμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει.

Γενικότερα, το τι επιλέγεις να στείλεις σε προσωπικό μήνυμα σε μια άσχετη στιγμή αποτελεί ένα πολύ δυνατό βήμα για το φλερτ μας. Όποιες και να είναι οι αντιδράσεις του άλλου, αυτό θα δημιουργήσει την αίσθηση του πραγματικού ενδιαφέροντος και θα μάς κάνει να ξεχωρίσουμε στο μυαλό του. Όσο περισσότερο στρατηγικά επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε, τόσο θα δημιουργείται η αίσθηση της ανυπομονησίας. Για παράδειγμα, αφήνουμε 1-2 ώρες τουλάχιστον από την ώρα του ποσταρίσματος. Έπειτα, δεν κάνουμε ερωτήσεις, αλλά δηλώσεις, για να διακρίνουμε την προσπάθεια συνέχειας της επικοινωνίας. Αποφεύγουμε σχολιασμούς σε φωτογραφίες με άλλα άτομα, και μένουμε σε τοπία, σκυλιά, γατιά και τα σχετικά. Και φυσικά, πρέπει να ξέρουμε πότε ν’ αποσυρθούμε όταν δε βλέπουμε καμία αντίδραση από την άλλη πλευρά, ή όταν ευγενικά προσπαθούν να μάς σταματήσουν. Παρ’ όλα αυτά, όμως ποτέ ένα «τι κάνεις;» δεν έβλαψε κανέναν και πολλές φορές η επιμονή με όμορφο τρόπο σερβιρισμένη, έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συντάκτης: Δήμητρα Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου