Καλώς τα πονεμένα παιδιά. Χωρισμό έχει σήμερα το μενού και γρήγορα επόμενα βήματα. Να τα συζητήσουμε, να τα αναλύσουμε, να δούμε γιατί και πώς. Αρχικά όμως, να ξεκαθαρίσουμε και να κατεδαφίσουμε με πολύ πάθος και καθόλου φόβο τον μύθο που λέει ότι αυτός που μετά τον χωρισμό προχωράει πρώτος σε νέα σχέση-έρωτα-φλερτ είναι κι αυτός που έχει ξεπεράσει πρώτος. Κάντε μου τη χάρη και μην πιστεύετε αυτήν τηn μπούρδα.

Αφού λοιπόν δεν έχει ήδη ξεπεράσει την πρώην σχέση, ποιοι είναι οι λόγοι όμως που κάποιος προχωρά γρήγορα παρακάτω μετά από έναν χωρισμό; Θέλω να παραμείνεις το ψύχραιμο άτομο που είσαι, το γενναίο και το δυναμικό σε όλη τη διάρκεια του κειμένου. Θα στο θυμίσω και παρακάτω γιατί σίγουρα θα το χρειαστείς. Θέλω όμως να θυμάσαι και κάτι ακόμα: Κάποτε προχώρησες κι εσύ γρήγορα κι είχες μάλλον τους λόγους σου. Δε θέλω να το ξεχνάς- όχι τίποτ’ άλλο για να γλιτώσουμε και κανένα μπινελίκι στη συνέχεια.

 

1. Είχε χωρίσει, πριν χωρίσετε

Μάλλον είχε φύγει από τη σχέση, πριν χωρίσετε στην πραγματικότητα. Ο κύκλος για εκείνον που προχώρησε αμέσως, είχε κλείσει πριν ειπωθεί ο χωρισμός μεταξύ σας. Οπότε χρονικά δε βιάστηκε, γιατί η κατάσταση είχε τοποθετηθεί ήδη μέσα του πολύ νωρίτερα, πρακτικά μόνο φαίνεται να έκανε γρήγορα βήματα.

 

2. Είχε προχωρήσει, ενώ ήσασταν ακόμα μαζί

Πιθανό, πολύ πιθανό. Δηλαδή πάρα πολύ πιθανό, εκείνος που είναι σε επόμενη σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό πιθανότατα την είχε από πριν. Οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να είμαστε ειλικρινείς και να φεύγουμε από μια σχέση, όταν κάτι άλλο μας έχει συνεπάρει. Είχε βρει ήδη την επόμενη σχέση, πριν φύγει ακόμα από σένα. Αυτός ήταν κι ο λόγος που χωρίσατε άλλωστε, όχι επειδή απλώς είχε τελειώσει το μεταξύ σας, όπως είπαμε πιο πάνω, αλλά επειδή ήδη είχε αρχίσει κάτι άλλο.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

3. Προχωρά πρώτος ο πιο ανασφαλής

Σε άλλα νέα προχωρά γρηγορότερα συνήθως ο πιο ανασφαλής, εκείνος που δεν μπορεί να διαχειριστεί την απώλεια, την απόρριψη, τον χωρισμό. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κοροϊδέψει τον εαυτό του και τους γύρω του. Το να κάνει αμέσως το επόμενο βήμα, τον κάνει να μη νιώθει πληγωμένος, να δείχνει κουλ και γαμάτος. Ο πληγωμένος του εγωισμός προσωρινά γιατρεύεται.

 

4. Δεν μπορεί να μείνει μόν@

Σε συνέχεια του προηγούμενου, προχωρά πιο γρήγορα αυτός που δεν τα ‘χει βρει και πολύ καλά με τον εαυτό του και δεν μπορεί να μείνει μόνος του. Έτσι επιλέγει σχέσεις κι ανθρώπους να έχει στο πλευρό του, όχι απαραίτητα επειδή γουστάρει, αλλά επειδή καλύπτουν το κενό και δε θέλει σε καμία περίπτωση να επιλέξει τη μοναξιά.

 

5. Για να σε πικάρει

Πολύ πιθανό και άλλο τόσο ανώριμο. Όχι, δεν ερωτεύτηκε τόσο γρήγορα, όχι δε γουστάρει έτσι ξαφνικά κάποιο άλλο άτομο, όχι δε σε ξεπέρασε, όχι δεν του πέρασε το μεταξύ σας, θέλει μόνο να αποδείξει πως σε έχει ξεπεράσει. Να περάσει από μπροστά σου με το νέο αμόρε, να ανεβάσει κάτι στα social media και γενικώς να έχει κάτι για να το δείξει κι όχι επειδή το θέλει. Δείχνει μ’ αυτόν τον τρόπο ότι έχει ξεπεράσει τον χωρισμό σας κι αυτό βέβαια απέχει εκ διαμέτρου από την πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχτεί ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

 

6. Για να αλλάξει η διάθεσή του

Το ακούω κάπως αυτό, το σέβομαι και κάνω πατ-πατ στην πλάτη. Δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να διαχειριστεί το βάρος, τη μελαγχολία και τη στεναχώρια που φέρει ένας χωρισμός κι επιλέγει να ασχοληθεί με καινούριο πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να φύγει από τη νταουνίλα και την κατήφεια και να νιώσει πάλι, τη χαρά, το φλερτ. Κι όλα τα ευχάριστα συναισθήματα που δημιουργεί μια νέα γνωριμία.

 

7. Έχει μάθει να φροντίζει κάποιον

Είναι μερικοί άνθρωποι που βρίσκουν νόημα κι ενδιαφέρον στο να φροντίζουν κάποιον. Όταν χάσουν τον άνθρωπο που φροντίζουν, θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο, μόνο και μόνο για να καλύψουν αυτή τους την ανάγκη. Δεν έχει σημασία το πρόσωπο εδώ, αλλά να συμβαίνει η κατάσταση μας ενδιαφέρει, να έχουμε με κάποιον να ασχολούμαστε, όποιος κι αν είναι αυτός.

 

8. Δε θέλει να χάνει χρόνο

Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι. Με σιγουριά σας λέω ότι ζουν ανάμεσά μας. Κάθε σχέση τελειώνει τη στιγμή που ειπώνεται το αντίο κι από την επόμενη μέρα έχουν αλλάξει σελίδα. Δε θέλουν να χάνουν χρόνο, μπορεί να μην πετύχει αλλά ξέρουν ότι προσπάθησαν και δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα. Το δράμα μετά τον χωρισμό τους φαίνεται εξαιρετικά ανούσιο και γι΄αυτό δεν το επιλέγουν. Ίσως να μην κυλάει αίμα στις φλέβες τους, αλλά νερό. Ίσως…

 

9. Μπορεί απλώς να έτυχε

Σπάνιο αλλά συμβαίνει. Και κάποιες φορές πετυχαίνει. Λίγες, αλλά πετυχαίνει.

 

10. Ο έρωτας με έρωτα περνάει 

«Για να ξεχάσει μια καρδιά να μην πονάει άλλο πια, πρέπει αλλού να πάει.» Αυτά μας έμαθαν, αυτά πιστεύουμε, αυτά κάνουμε. Όσο κι αν οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να είμαστε ειλικρινείς, ας πούμε τώρα μερικές αλήθειες. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και λιγότερο οδυνηρό αν ξέραμε να χωρίζουμε. Αν μπορούσαμε να πούμε «όχι», να υποστηρίξουμε την αλήθεια μας, όποια κι αν είναι αυτή. Αν η σχέση έχει εξαντληθεί από τη μια πλευρά, να μη φοβόμαστε, να μην ντρεπόμαστε, να μην ανησυχούμε μη τυχόν και πληγώσουμε τον άλλον. Να μην ξεχνάμε πως ο άλλος άνθρωπος δικαιούται να ξέρει την αλήθεια, ειδάλλως θα πληγωθεί περισσότερο.

 

Δε θα σας πω εγώ τι είναι σωστό να κάνετε και τι λάθος, πώς θα μπορούσα άλλωστε; Θα σας πω όμως να μη βγάζετε εύκολα συμπεράσματα. Αν κάποιος από τους δύο προχώρησε γρήγορα σε μια καινούρια σχέση, δε σημαίνει ότι δεν ένιωθε τίποτα για σένα, ούτε ότι σε ξεπέρασε. Επίσης δε σημαίνει ότι εκείνος που δεν προχώρησε ακόμη, θρηνεί και πέφτει στα πατώματα για τη χαμένη του αγάπη. Όχι, το πιο πιθανό είναι ότι βρίσκει ξανά την ισορροπία του κι απολαμβάνει την παρέα του εαυτού του. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν ανάμεσα στους έρωτες μεσολαβούσε λίγο κενό χρόνου. Θα ήταν αρκετά ωφέλιμο, σχεδόν λυτρωτικό.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου