Σχέση από απόσταση. Δύσκολη. Ναι, γιατί ποια σχέση είναι εύκολη; Οπότε πάμε αλλιώς: η σχέση από απόσταση θέλει διαφορετική προσέγγιση, όχι όμως ότι έχει παραπάνω δυσκολίες κι απαιτήσεις από τις υπόλοιπες που δεν τις χωρίζουν τα χιλιόμετρα. Ποια σχέση δεν απαιτεί εμπιστοσύνη στα θεμέλιά της για να μπορεί να προχωρήσει; Ποια σχέση η αναίτια και υπερβολική ζήλια, δεν τη δυσκολεύει και την μπερδεύει; Πρέπει να ορίσετε ένα πλαίσιο επικοινωνίας για να μπορεί να λειτουργήσει η μεταξύ σας απόσταση. Κάθε σχέση όμως που σέβεται τον εαυτό της χρειάζεται επικοινωνία, επαφή κι εκατέρωθεν προσπάθεια για να τσουλήσει. Πάμε παρακάτω για να μην σχολιάσουμε εδώ ότι σχέση από απόσταση δε σημαίνει απιστία κι έλλειψη κοινού χρόνου γιατί ξέρουμε όλοι ζευγάρια που τους χωρίζουν πέντε λεπτά και πέντε κόσμοι.

Οπότε πάμε να παρουσιάσουμε στη σημερινή μάζωξη τα συν και τα πλην της σχέσης από απόσταση και μετά ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του χωρίς να ακούει αυτά που λέει ο κόσμος.

 

1. Συχνές εξορμήσεις-εκδρομές-αποδράσεις

Θες να δεις το αμόρε; Θα ταξιδέψεις! Όσο συχνά σας επιτρέπει η απόσταση, ο εργοδότης, η τσέπη και η τρέλα σας. Για ‘σας τους δύο το μέρος συνάντησης δεν είναι ο καναπές του σπιτιού σας ή το αγαπημένο σας μπαρ στη γειτονιά, είναι κάτι άλλο και συνήθως κάθε φορά και κάπου αλλού. Ε δεν είναι ωραίο αυτό;

 

2. Ουσιαστική επαφή κι επικοινωνία

Επειδή ο χρόνος που περνάτε μαζί δεν είναι ούτε δεδομένος, ούτε αυτονόητος, ούτε εύκολος στο να τον κατακτήσετε, αλλά ούτε και απεριόριστος γίνεται πιο ποιοτικός. Δεν αναλώνεστε σε άλλες υποχρεώσεις, δεν σας αποσπά τίποτα την προσοχή, επιλέγετε να μιλήσετε πιο ουσιαστικά, να μοιραστείτε περισσότερα πράγματα για να νιώθετε κοντά και αυτό στο τέλος της ημέρας μετράει στα θετικά.

 

3. Μπορείς να φοράς τα αγαπημένα σου ξεχειλωμένα ρούχα μέσα στο σπίτι

Γιατί πολύ απλά δεν θα τα δει το ταίρι σου ρε παιδί μου και δε χρειάζεται κάθε μέρα να είσαι ον φλικ που λέμε. Θα αφήσεις άπλυτα τα πιάτα, θα φορέσεις τα παλιά εσώρουχα, θα αφήσεις και λίγο αξύριστη τη μασχάλη, θα κατεβάσεις αύριο τα σκουπίδια, γιατί μόνος σου τα βλέπεις και δε θα ενοχλήσεις κανέναν με τις ακαταστασίες σου και τις κακές σου συνήθειες.

 

4. Δε σας τρώει η ρουτίνα 

Δε βλέπεστε κάθε μέρα και αυτό δεν είναι τόσο κακή ιδέα. Ξέρω τώρα ο έρωτας έχει αντίθετη γνώμη, αλλά το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς. Η καθημερινότητα τρέχει σε τρελούς ρυθμούς και ο καναπές κερδίζει πόντους μαζί με τη γκρίνια και τα νεύρα, αλλά με ‘σας δε συμβαίνει αυτό.

 

5. Δεν απειλείται η ανεξαρτησία και η ελευθερία σας

Σε καμία συνθήκη δε θα έπρεπε να απειλούνται αυτές οι δύο κυρίες και σε καμία σχέση, αλλά πολλές φορές κάποια πράγματα συμβαίνουν περισσότερο στο μυαλό μας. Έτσι λοιπόν μπαίνοντας σε μία σχέση αισθάνεσαι λιγότερο ελεύθερος και ανεξάρτητος, ε στη σχέση από απόσταση αυτά δεν χάνονται. Έχεις αρκετό χρόνο με τον εαυτό σου και για τον εαυτό σου. Αν είσαι ερωτευμένος κι εργαζόμενος αλλά σου αρέσει και το τένις ή η γιόγκα ή οι αθλητικές βραδιές, τότε για να τα χωρέσεις όλα στο πρόγραμμα κάτι θα πρέπει να θυσιαστεί. Στη σχέση από απόσταση δε χάνεις καμία συνάντηση με τους κολλητούς, συνεχίζεις τα χόμπι σου και μπορείς να είσαι όσο εργασιομανής θες γιατί προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα και δεν έχεις τύψεις ότι αφήνεις πίσω το ταίρι σου.

 

6. Σου λείπει ο άλλος χωρίς να το επιδιώξεις

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν μεγαλώνει η επιθυμία σου να δεις και να συναντήσεις τον άνθρωπό σου. Ξέρεις τώρα μέσα στη σχέση προσπαθείς πάντα να μην είσαι δεδομένος για τον άλλον και να δημιουργείς την αίσθηση ότι σου λείπει και του λείπεις και δεν υπάρχει καταλληλότερη συνθήκη από την απόσταση.

 

7. Έχεις πάντα κάτι να περιμένεις

Πάντα κάτι γίνεται σε αυτή τη σχέση, δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς. Ξαφνικά παίρνεις ένα διήμερο ρεπό και βρίσκεσαι σε αυτήν την αγκαλιά που λαχταράς, ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις μπροστά σου τον άνθρωπο-αγκαλιά, μία έκπληξη, η επόμενη συνάντηση, κάποιο δώρο, ένα σημείωμα, ένα τραγούδι, εισιτήρια για τον επόμενο προορισμό. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, αλλά ξέρεις ότι κάτι θα συμβεί. Εκ φύσεως η απόσταση δημιουργεί μία αναμονή και οι τολμηροί που δε φοβούνται όσα λένε οι άλλοι βιώνουν το συναίσθημα να μεγαλώνει η λαχτάρα της προσμονής για να συναντηθούν.

 

8. Μπορείς να κοιμάσαι όπως θες

Είναι βασικός ο ύπνος για τον άνθρωπο παιδιά, οπότε αν θες το χειμώνα να κοιμάσαι με κάλτσες μέχρι το γόνατο και να μη σε νοιάζει τι θα σκεφτεί ο άλλος, σε αυτή τη σχέση μπορείς, αν θες το καλοκαίρι να μην αγκαλιάζεσαι να μην ιδρώνεις και αυτό το μπορείς. Θες όλο το πάπλωμα δικό σου; Το έχεις. Θες να απλωθείς; Μπορείς, τι άλλο θες τώρα που γυρίζει;

 

Και όπως σε καμία σχέση δεν είναι όλα ρόδινα, έτσι και στη σχέση από απόσταση υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που προκύπτουν απ’ αυτήν τη συνθήκη. Πάμε να τα πούμε κι αυτά για να το έχουμε συζητήσει πολύπλευρα το θέμα.

 

 

1. Δε μεγαλώνετε μαζί

Δε ζείτε την ίδια καθημερινότητα, δε λαμβάνετε τα ίδια ερεθίσματα, δε βιώνετε ταυτόχρονα συναισθήματα, δεν αναπτύσσεστε και δεν εξελίσσεστε μαζί. Η απόσταση δεν μπορεί να παρακολουθήσει άνετα τις αλλαγές που προκύπτουν ύπουλα και σιωπηλά μέσα από την καθημερινότητα, όπου δεν είναι εύκολο να συγχρονιστεί η εξέλιξη των ανθρώπων αυτών.

 

2. Ζεις με πρόγραμμα

Στο βαθμό που ορίζει το ζευγάρι βέβαια υπάρχει ένα πρόγραμμα σε αυτήν τη σχέση. Αν είναι ο καθένας υπερβολικά χαλαρός και ζεν στο δικό του κόσμο, υπάρχει μία δυσκολία, χρειάζεται λίγη παραπάνω οργάνωση και προγραμματισμός για να ρολλάρει ήρεμα και λειτουργικά η καθημερινότητα του ζευγαριού κι ας είναι χώρια.

 

3. Μετά τον καβγά δεν ακολουθεί επαφή

Οι καβγάδες εξομαλύνονται με αυτήν την πολύ κοντινή προσωπική σωματική επαφή, που είναι έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ζευγάρι. Όταν είσαι μακριά όμως τι γίνεται; Θα πάρεις αγκαλιά το μαξιλάρι και τα νεύρα σου και θα κοιμηθείς. Όχι και τόσο φάνσι.

 

4. Δεν μπορείς να δεις τον άνθρωπό σου τη στιγμή που τον θες/χρειάζεσαι

Μετά από μία κουραστική μέρα δε θα είναι εκεί να σε χαλαρώσει, για να ακούσετε μαζί το αγαπημένο σας συγκρότημα πρέπει να καλέσεις βιντεοκλήση. Αν θες να πας μία βόλτα με το αμάξι, θα τον έχεις στα ηχεία του αυτοκινήτου κι άλλα τόσα που θα σας βρουν χωριστά.

 

5. Πονάνε τα μάτια σου 

Από την προσκόλληση σε μια οθόνη. Τα κινητά, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ έχουν πάρει φωτιά κι ευτυχώς να λέμε που υπάρχουν όλα αυτά τα μέσα για να δεις τον άνθρωπό σου έστω και από μία οθόνη, αλλά ξέρεις λίγο πονάει το χέρι, λίγο ενοχλεί η φωτεινότητα τα ματάκια, λίγο πονοκέφαλο.

 

6. Τα λόγια θέλουν πράξεις και το αντίστροφο

Δηλαδή, σε αυτές τις σχέσεις επειδή δεν μπορείς πρακτικά καθημερινά μέσα από μικρά-μικρά να δείχνεις όσα αισθάνεσαι «πρέπει» να μάθεις να εκφράζεσαι και λεκτικά για να επιτυγχάνεις την ασφάλεια και την ισορροπία στη σχέση. Απ’ την άλλη όμως και τα λόγια από μόνα τους, που ίσως βιάζονται λίγο παραπάνω να ειπωθούν, «πρέπει» να συνοδεύονται με πράξεις, αλλιώς μένουν μετέωρα και άδεια.

 

7. Δε βλέπετε τα ίδια πράγματα

Όσο περιγραφικός κι αν είσαι για την ταινία που είδες χθες βράδυ, για το ηλιοβασίλεμα που χάζευες, για το φαγητό που δοκίμασες, για τον άλλον άνθρωπο αυτό θα είναι απλά μια περιγραφή και όχι μία από κοινού εμπειρία.

 

8. Σε πρήζουν όλοι με τα στεγανά τους

Σου υπενθυμίζουν σε συχνή βάση όλες τις στερεοτυπικές τους αντιλήψεις για τις οποίες δεν ρώτησες, ότι δηλαδή αυτές οι σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης, ότι σίγουρα υπάρχει απιστία και τρίτο πρόσωπο, τι να τον κάνεις τον άνθρωπό σου αν δεν τον έχεις δίπλα σου, μάτια που δε βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται, θα βαρεθείτε γρήγορα και τέτοια.

 

Δύσκολη είναι η σχέση που δε θέλεις να προσπαθήσεις, όλα τα άλλα γίνονται. Ή μήπως όχι;

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου