Αν δεν είσαι ένα κυκλοθυμικό άτομο, τότε δεν καταλαβαίνεις ένα κυκλοθυμικό άτομο. Ξεκινάμε με αυτό, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους κι εμείς εδώ είμαστε φίλοι. Αν δε σε ταλαιπωρεί η κυκλοθυμία ως σύνδρομο ή ως ένα χαρακτηριστικό του εαυτού σου που πότε φουντώνει και πότε κοπάζει, τότε δεν μπορείς να καταλάβεις. Αν δεν έχεις έρθει σε στενή επαφή με τέτοιο άτομο, δεν μπορείς να καταλάβεις για τι θα μιλήσουμε.

Η κυκλοθυμία εμπεριέχει δύο λέξεις, κύκλος και θυμός, όπου θυμός βάλε τη διάθεση στα νέα ελληνικά. Οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για γρήγορη κι αναίτια αλλαγή διάθεσης. Ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών διάθεσης και πιο συγκεκριμένα στις διπολικές διαταραχές και χαρακτηρίζει τις εναλλαγές στην ψυχική διάθεση. Κάποιες φορές χρήζει θεραπείας και παρακολούθησης κι άλλες φορές είναι ένα πιο ήπιο χαρακτηριστικό στον άνθρωπο με διακυμάνσεις, άλλοτε πιο έντονο και άλλοτε σε χαμηλά επίπεδα.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβολή γενετικών παραγόντων, οπότε δε φταίμε εμείς που είμαστε κυκλοθυμικοί τα γονίδια φταίνε! Όταν εμφανίζεται στο άτομο ως διαταραχή μπορεί να διατηρήσει τα συμπτώματά της για τουλάχιστον δύο χρόνια στους ενήλικους ασθενείς, ενώ σε παιδιά κι εφήβους για τουλάχιστον έναν χρόνο. Η κυκλοθυμία περνά από δύο φάσεις, από την κατάθλιψη και την υπομανία· οι δύο όψεις. Το άτομο που ταλαιπωρείται περνά από τη λύπη στη χαρά ως μία φυσιολογική καθημερινή κατάσταση, αυτά είναι άλλωστε και τα δύο συναισθήματα που κυριαρχούν σε αυτές τις δύο φάσεις, όπου το κύριο σύμπτωμα είναι η ευερεθιστότητα. Μπορείς να ξεχωρίσεις αν πρόκειται για διαταραχή της διάθεσης ή αν οι ενδείξεις σε οδηγούν σ’ ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του εαυτού σου, αν αυτές οι εναλλαγές είναι συχνές, έντονες, απρόβλεπτες και μη διαχειρίσιμες.

Τι συμβαίνει όμως σ’ εκείνον που τον ταλαιπωρεί η κυκλοθυμία; Συμβαίνει το εξής οξύμωρο: ενώ ο διάλογος μαζί του είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αυτό δεν αποκλείει ότι το άτομο βρίσκεται σε υπερένταση και μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα και με έντονο ρυθμό. Συνήθως δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τη ροή του λόγου του, αφού οι σκέψεις του είναι χαοτικές, δεν ολοκληρώνεται το νόημα, περνάει από το ένα θέμα στο άλλο, αποσπάται εύκολα η προσοχή από τον συνειρμό των σκέψεων και δεν ακούει όσα λέει ο συνομιλητής για ν’ απαντήσει. Δεν υπάρχει διάθεση για ύπνο, ούτε ως ανάγκη του οργανισμού, υπάρχει υπερένταση που οδηγεί σε υπερδραστηριότητα, το άτομο γίνεται ευέξαπτο χωρίς να αναγνωρίζει ούτε ο ίδιος το λόγο του εκνευρισμού και σε ακραίες περιπτώσεις σε υπάρχει κι επιθετική συμπεριφορά.

Σε περίπτωση μελαγχολίας, το άτομο ουσιαστικά παραιτείται από όλα, δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τίποτα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Κοιμάται πολλές ώρες για να μη σκέφτεται και σχετικά με το φαγητό, καταλήγει είτε να τρώει πολύ είτε ελάχιστα. Θα ακούσεις ένα τέτοιο άτομο να παραπονιέται ότι πονάει σωματικά, χωρίς αυτό να οφείλεται σε οργανικά αίτια. Νιώθει ενοχικά, κάνει αρνητικές σκέψεις σε συνδυασμό με έλλειψη αυτοπεποίθησης κι όλα του φαίνονται αδιέξοδα.

Οπότε τι μπορείς να κάνεις αν βρίσκεσαι δίπλα σ’ ένα τέτοιο άτομο τη στιγμή που αυτό ξεσπάει; Να φέρεις αντίρρηση και να επιδιώξεις νηφάλιο διάλογο; Όχι. Να λες σε όλα «ναι» προκειμένου να εξομαλύνεις την ένταση; Ούτε. Να φύγεις μακριά; Θα μπορούσες, αλλά θα κατηγορηθείς μετά. Να μείνεις εκεί; Να μείνεις, αρκεί να μην αναπνέεις. Να ασχοληθείς με την κατάστασή του και να προσπαθήσεις να την εξηγήσεις; Θα τα κάνεις χειρότερα. Να λες άσχετα για ν’ αλλάξεις θέμα; Ε, δε σε νοιάζει βέβαια. Κατάλαβες λοιπόν, δεν υπάρχει οδηγός επιβίωσης για την κυκλοθυμία ούτε για σένα που σε επισκέπτεται ούτε για σένα που βρίσκεσαι κοντά της με κάποιον τρόπο. Το αφήνεις με κάποιον τρόπο να περάσει, να ξεσπάσει και να φύγει. Γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να το διαχειριστείς με κατάλληλο τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα.

Μη βρίζετε ρε παιδιά τους κυκλοθυμικούς, αγάπη θέλουμε χωρίς να τη φωνάζετε κι υπομονή, πολλή υπομονή. Α και να αφήνετε τίποτα να πέφτει κάτω, μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς. Εκείνη τη φάση που η κυκλοθυμία χτυπάει την πόρτα δεν ορίζεις όσα λες, σκέφτεσαι και νιώθεις. Οπότε ίσως αργότερα να μην έχουν και καμία σημασία. Εδώ το «Τι έχεις; Τίποτα!» αποκτά κυριολεκτική σημασία κι υπόσταση, χωρίς να υπονοείται τίποτα. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα δυσκολεύει πρώτα τη ζωή εκείνου που το κουβαλάει αφού δεν ξέρει γιατί χαίρεται τόσο πολύ και άντε αυτό, ας το προσπεράσουμε. Να μην ξέρεις όμως γιατί βουρκώνεις, δακρίζεις, είσαι down; Να μην έχεις να δώσεις απάντηση στον ίδιο σου τον εαυτό, από τον οποίο δεν κρύβεσαι ποτέ, είναι κάπως άσχημο, ζόρικο και περίεργο γι’ αυτόν που το ζει και για το ότι δεν μπορεί να το εξηγήσει στους άλλους.

Το να ζεις με κυκλοθυμία, σημαίνει ότι μπορεί να κλαις ενώ πριν πέντε λεπτά γελούσες απ’την ψυχή σου. Να τριγυρίζεις στο δωμάτιο μ’ ένα ποτήρι νερό στο χέρι και να κλαψουρίζεις σαν να κρατάς ένα ποτήρι κρασί και να θρηνείς για κάτι άσχημο. Δεν υπάρχει κάτι που προκαλεί αυτήν την απότομη αλλαγή στην ψυχολογία σου, ούτε κάποια κάμερα που σε τραβάει και δίνεις υλικό ως drama queen γνήσια σωστή. Αν βρίσκεσαι σε σχέση κι έχεις ν’ αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση, αρχικά ψυχραιμία και κατά δεύτερον ψυχραιμία ξανά.

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι δε σου κάνει νάζια, πείσματα, κόλπα και δεν επιστρατεύει στρατηγικές έρωτα, απλώς συμβαίνει. Μη ρωτάς πολλά, αλλά μην είσαι κι αδιάφορος, μην πιέζεις για να πάρεις εξηγήσεις, αλλά δίνε χώρο για την ανάλογη έκφραση συναισθημάτων- όσο παράλογη και να είναι. Κάποιες φορές ίσως όλο αυτό είναι γοητευτικό, με τις υγείες σου, γιατί δεν αργεί η ώρα που ό,τι σε γοητεύει μετά σε προβληματίζει. Άσε που ο έρωτας από μόνος του γίνεται αρκετά κυκλοθυμικός, εξ ονόματός του.

Εν τω μεταξύ εγώ ήθελα πάρα πολύ να σας βοηθήσω, αλλά μάλλον δεν καταλάβατε τίποτα, σιγά και τι με νοιάζει;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου