Αν είχες μια σούπερ δύναμη ποια θα ήθελες να είναι; Στ’ αλήθεια πώς μπορείς να διαλέξεις μόνο μία δυνατότητα; Η σκέψη μου κινείται γύρω από δύο άξονες, να σκεφτώ κάτι σοβαρό που μπορεί να κάνει μεγάλο καλό για όλο τον κόσμο ή να διαλέξω μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που θα μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη; Δεν ξέρω ποια είναι η δική μου απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οπότε θα σας παρουσιάσω μερικές επιλογές να διαλέξετε εσείς τη δική σας.

 

1. Η πίτσα να έχει τις ίδιες θερμίδες με το κουνουπίδι

Είναι πιο σημαντικό απ’ όσο ακούγεται. Να μπορείς να τρως πίτσα χωρίς τύψεις κι ενοχές, ακριβώς με την ίδια ευκολία που θα έτρωγες κουνουπίδι. Μου φαίνεται εξαιρετικό και φοβερή αδικία που δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει κάτι μαγικό και το κουνουπίδι να είναι τόσο νόστιμο όσο η πίτσα.

 

2. Να πλένονται τα πιάτα μ’ ένα χειροκρότημα

Όνειρο ζωής. Θα μου πεις υπάρχουν και τα πλυντήρια πιάτων, θα σου πω όμως πως δεν είναι το ίδιο. Ακόμα και αυτό θέλει μια διαδικασία, χρόνο κι ενέργεια. Σκοπός είναι με μηδενική κατανάλωση προσωπικού κόπου να γίνει η δουλειά μας, άμεσα, γρήγορα κι αποτελεσματικά.

 

3.  Να βρίσκουμε εύκολα πάρκινγκ/να μην υπάρχει κίνηση

Πόσες ώρες από τη ζωή μας έχουμε «φάει» άραγε κολλημένοι στην κίνηση κάνοντας μία μικρή ιδιωτική συναυλία, απατώντας σε email, τρώγοντας το ταπεράκι της ημέρας και κάνοντας τα τηλέφωνα που δεν προλαβαίνεις ποτέ; Ή κυκλώνοντας τα τετράγωνα και παρακαλώντας γοερά τους γείτονες να θυμηθούν μια δουλειά που είχαν ξεχάσει και ν’ αδειάσει μαγικά μία θέση;

 

4.  Να φθάνουν πάντα τα MB και η μπαταρία στο κινητό

Δράμα της εποχής που δεν απασχόλησε ποτέ τους παλιότερους, αλλά φαίνεται άκρως απαραίτητο στην εποχή μας. Για όλες εκείνες τις φορές που η μπαταρία σε εγκατέλειψε στη δύσκολη στιγμή και τα mb τελείωσαν όταν τα χρειαζόσουν πιο πολύ από ποτέ. Για όλες εκείνες τις φορές, μας αξίζει απεριόριστη μπαταρία και ίντερνετ στο κινητό!

 

5. Να ερωτευόμαστε και να μας ερωτεύονται χωρίς δράμματα

Ε ναι! Τόσα χρόνια χορτάσαμε υστερίες και σχέσεις αδιέξοδες. Χάθηκε ρε παιδιά να ήταν ο έρωτας τόσο αβίαστος όσο το ρέψιμο μετά την κόκα κόλα; Δηλαδή, γιατί να πρέπει να υπάρχει όλη αυτή η αγωνία, το αδιέξοδο, η τρέλα, το περίμενε, κι όλα αυτά πιάνοντας μόνο την αρχή, γιατί αν συνεχίσω αύριο θα τελειώσω.

 

 6. Περισσότερος ήλιος/λιγότερες συννεφιές

Πόσο καλύτερα ξεκινά η μέρα σου όταν έξω έχει ήλιο κι όχι μια μίζερη μουντή μέρα; Ακόμα κι αν χρειάζεται να πας στη δουλειά σου -γιατί ούτε και σήμερα έγινες εκατομμυριούχος- αντί να βγεις να τρέχεις στους αγρούς, δεν είναι σαφώς καλύτερα αν σε συντροφεύει ο ήλιος από μια μελαγχολική βροχή;

 

7. Να μην πετάνε οι άνθρωποι τα σκουπίδια στο δρόμο

Δεν είναι και τόσο δύσκολο, δε θέλει ιδιαίτερες γνώσεις και πτυχία, θέλει απλώς να μην είσαι αναίσθητος και να νοιάζεσαι για το σπίτι σου, τον πλανήτη. Υπάρχουν κάδοι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κι υπομονή μέχρι να συναντήσεις τον επόμενο, πριν πετάξεις το σκουπίδι σου.

 

8. Να μην πεινάει κανένα παιδί

Ξέρεις ότι δεν τα έχουμε καταφέρει και πολύ σπουδαία ως ανθρωπότητα όταν υπάρχουν ακόμη παιδιά που πεινάνε.

 

9. Να μπορούσαμε όλοι να περάσουμε από την ψυχοθεραπεία 

Ένα υπέροχο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και να τον ευγνωμονείς για πάντα. Δύσκολο όμως να συμβεί καθολικά, γιατί δεν αναγνωρίζουν όλοι τη χρησιμότητα της ψυχοθεραπείας κι άλλες φορές δεν μπορούν οικονομικά να την αντέξουν. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο, αν όλοι οι άνθρωποι περνούσαν έστω για λίγο από την ψυχοθεραπεία.

 

10. Να μη δουλεύει κανείς εκεί που δε θέλει / Να μπορεί να σπουδάσει ο καθένας εκεί που θέλει

Ουτοπικό το ξέρω, αλλά σκεφτείτε πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν, πόση γκρίνια, μιζέρια και νεύρα θα γλιτώναμε αν ο καθένας δούλευε στο περιβάλλον που ήθελε κι έκανε κάθε μέρα κάτι που γούσταρε πραγματικά. Όσο για τις σπουδές, το θεωρώ ύψιστο αγαθό για να τις στερηθεί κανείς για 20, 30, 100 μόρια ή πολλά παραπάνω ευρώ.

 

10+1  Να μην υπάρχει η αγένεια

Πόσα πολλά χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ο άνθρωπος, γιατί να διαλέγει την αγένεια; Πόσο αντιπαθητικός μπορεί να γίνει κάποιος που είναι αγενής; Είναι ίσως το πιο ενοχλητικό στοιχείο που έχουμε και μας επηρεάζει σε όλες τις πλευρές της ζωής μας- και το πιο αχρείαστο, δε μας ωφελεί πουθενά.

 

10+2 Να μην υπάρχει η λέξη πόλεμος

Να μην υπάρχει η λέξη γιατί δε θα υπάρχει και η πράξη. Να μην ξέραμε τι είναι πόλεμος και να διαβάζαμε γι’ αυτόν μόνο μέσα από βιβλία ιστορίας που ανήκουν στο παρελθόν.

 

Κι ίσως αυτή η λίστα να μην τελειώνει ποτέ και ίσως να ξεχνάω πολύ σημαντικές ανησυχίες μου όπως τη μαγική ικανότητα του να βγάζεις την ύλη σε 10 λεπτά ή να μην παχαίνουν τα γλυκά, αλλά αυτό δε γίνεται. Μακάρι να μπορούσαμε να καταφέρουμε κάτι από αυτά, έτσι μαγικά, χωρίς κόπο. Πάω να σκεφτώ με ποιον τρόπο- και σίγουρα μία πάστα θα με βοηθήσει, σκεφτείτε κι εσείς παρακαλώ.

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου