Χωρισμός. Πάντα επίκαιρο θέμα, καθώς όλο και κάποιος θα είναι φρεσκοχωρισμένος, άλλος θα ‘ναι στα χωρίσματα, ένας ακόμη θα θέλει να χωρίσει και δε θα μπορεί και ο τελευταίος θα χώριζε, αλλά δεν έχει σχέση. Αγαπημένο θέμα συζήτησης σε παρεΐστικα πηγαδάκια, να θάψουμε τον πρώην έρωτα, να πιούμε σ’ αυτό, να κλάψουμε εξαιτίας του χωρισμού, να μεθύσουμε ή να φάμε, αλλά στο τέλος να πάμε παρακάτω. Τα ‘χουμε ξεκαθαρίσει αυτά, δε χρειάζεται να κολλάς σε ανθρώπους που φεύγουν. Σήμερα όμως θα εξετάσουμε εξονυχιστικά πώς φεύγει ο καθένας, κοινώς πώς χωρίζει ο κόσμος εκεί έξω.

 

 

1. Ο «ειρήνη υμίν» χωρισμός 

«Χωρίσαμε πολιτισμένα, σαν φίλοι» λέει. «Σαν τι χώρισατε αγάπη μου γλυκιά;» Ρωτάει κάποιος και άλλος χαμογελάει. Παραμένουν δύο καλοί φίλοι και λογικά μετά ευχήθηκαν παγκόσμια ειρήνη και αγάπη. Επίσης τα παραμύθια είναι αληθινά και υπάρχουν μονόκεροι με γκλίτερ. Ο χωρισμός με λευκή σημαία παύλα πετσέτα, υποθέτω ότι είχε συμβεί πολύ καιρό πριν μέχρι να οριστεί πρακτικά. Η σχέση έμοιαζε περισσότερο φιλική παρά ερωτική γι’ αυτό και τώρα είναι φίλοι.

 

2. O «πας για τσιγάρα και δε γυρνάς ποτέ»

«Θα τα πούμε», «θα σου στείλω μόλις φτάσω», «κλείσε, σε παίρνω εγώ τηλέφωνο σε δέκα λεπτά». Και δε χτυπάει το τηλέφωνο και πριν σε πνίξει το παράπονο, ψάχνεις το πρώην μάλλον αμόρε. Ψάξε-ψάξε, δε θα το βρεις! Ας ευχηθούμε όλοι να έχει πέσει θύμα απαγωγής από μικρά μαρσουπιλαμί κι έτσι να έχετε χωρίσει αναγκαστικά και όχι γιατί το επέλεξε συνειδητά.

 

3. Ο «μόνο μία λέξη» 

«Χωρίζουμε», αυτή είναι η μαγική λέξη κι αυτή είναι η κατηγορία χωρισμού έχει ακούσει τα πιο πολλά μπινελίκια. «Το άτομο είναι πολύ γελοίο, δειλό κι ευθυνόφοβο» λέει ο φρεσκοχωρισμένος, «ε βέβαια δεν μπορούσε να ‘ρθει να στα πει από κοντά, να σε αντιμετωπίσει» πετάγεται ο συνήγορος της πληγωμένης ψυχής. Κάνεις λίγο πατ-πατ στην πλατούλα, γιατί ομολογουμένως τσούζει πολύ αυτός ο χωρισμός και πάμε γι’ άλλα.

 

4. Ο «φεύγω δεν πάει άλλο πια χωρίζω»

Εδώ μιλάμε για λυτρωτικό χωρισμό. Συνήθως είναι αμοιβαίος, τα βάζει κάτω το ζευγάρι, τα φέρνει από εδώ, τα φέρνει από εκεί και τίποτα δε βγαίνει. Όταν τους ρωτάς γιατί χώρισαν, σου λένε πως δεν πήγαινε άλλο. Δεν είναι ότι αποφεύγουν να απαντήσουν, αυτή είναι η αλήθεια. Ο κύκλος έκλεισε, το ξέρεις και τελικά νιώθεις, ότι πήρατε τη σωστή απόφαση και ήσασταν μαζί σε αυτό.

 

5. Ο «δεν το είδα να ‘ρχεται»

Ο χωρισμός βόμβα. Τα προγνωστικά, τα σημάδια του καιρού και η θέση των άστρων δεν έδειχναν χωρισμό, αλλά αυτός ήρθε. Η πρώτη αντίδραση είναι σοκ, δεν το είχε διαισθανθεί αυτός που το ακούει, δεν είχε καταλάβει κάτι από τη συμπεριφορά του συντρόφου του και τώρα τι πρέπει να κάνει να πανικοβληθεί;

 

6. Ο «τρεις φορές την εβδομάδα»

Είναι εκείνο το ζευγάρι που δεν το πιστεύεις όταν λέει ότι χώρισαν, μαζί με τις βαρύγδουπες δηλώσεις, ότι αυτήν τη φορά είναι οριστικό. Την επόμενη μέρα τους βλέπεις και πάλι μαζί. Κάποιοι κάνουν τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστική, άλλοι τρώνε όσπρια και μερικοί άλλοι χωρίζουν. Την ημέρα όμως που θα χωρίσουν πραγματικά, δε θα τους πιστεύει κανείς, ούτε καν οι ίδιοι.

 

7. Ο «πιο πολύ κράτησε ο χωρισμός, παρά η σχέση»

Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θέλουν να χωρίσουν, αλλά δεν το λένε έτσι ακριβώς. Το τραβάνε από τα μαλλιά, δεν ξέρουν ποια απόφαση θέλουν να πάρουν. Συνήθως δικαιολογούνται με την ατάκα «δε θέλω να τον στενοχωρήσω τον άνθρωπο», αλλά περισσότερο φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Ένας φαύλος κύκλος.

 

8.  Ο «άλλος για Χίο τράβηξε, άλλος για Μυτιλήνη» 

Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά για τα ζευγάρια που τα χωρίζει η απόσταση, οι δουλειές, οι σπουδές. Και μεταφορικά για εκείνα τα ζευγάρια που βλέπουν διαφορετικά το μέλλον τους, ο ένας ονειρεύεται οικογένεια και παιδιά και ο άλλος ταξίδια και καριέρα. Δεν υπάρχει κοινό μέλλον, οπότε αφήνουν και το παρόν.

 

9. Ο «θα σπάσω κούπες-ποτηράκια-πιατάκια-τασάκια»

Εδώ μαζί με το χωρισμό και τη νέα ζωή, παίρνεις δώρο και το νέο σερβίτσιο. Χωρίζουν και σπάνε ό,τι μπορεί να σπάσει, σερβιρισμένα με τσακωμούς, φωνές και χαμό. Υπάρχει ένταση και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

 

10. Ο «τι είχαμε, τι χάσαμε»

Εδώ δε σε νοιάζει και πολύ. Και που χωρίσατε δηλαδή, το έχεις ξεπεράσει από την επόμενη μέρα. Είναι ίσως για μία σύντομη σχέση, χλιαρούλα που μάλλον πέρασε και δεν ακούμπησε. Ε, δε θα τους θρηνήσουμε και όλους τους χωρισμούς πια.

 

11. Ο «δεν έμαθα ποτέ ότι χωρίσαμε»

Δείξτε λίγη κατανόηση, είναι μερικοί άνθρωποι που θεωρούν λογικό να χωρίζουν χωρίς να το κάνουν λόγια ποτέ. Χωρίς να στείλουν μια λέξη, 9 γράμματα, να στείλουν ένα γράμμα, να χαράξουν ένα αμάξι, να παρακαλέσουν, να μεθύσουν, τίποτα. Αποφασίζουν μόνοι τους να χωρίσουν, ξέρουν ότι δεν ειπώθηκε ποτέ, αλλά ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν. Και κάπως έτσι δημιουργούνται οι φανταστικές σχέσεις, είναι τόσο καλές που δεν υπάρχουν.

 

12. Ο «χωρίζω, αλλά μπορεί και όχι»

Μένει κι ένα παραθυράκι ανοιχτό. Του τύπου «δε θέλω να σε χάσω απ’ τη ζωή μου», «να περνάς να μου λες τα νέα σου», «σε συμπαθώ πολύ, δε θέλω να χαθούμε», «αν θες κι εσύ, στη συναυλία που λέγαμε μπορούμε να πάμε μαζί» και τέτοιες μπούρδες. Και μαζί και χώρια; Από μένα είναι όχι.

 

13. Ο «τα σημάδια ήταν όλα εκεί»

Ο χωρισμός έρχεται, ή το βλέπουν και δε μιλάνε, το αντιλαμβάνονται και το προετοιμάζουν ή προσπαθούν να το σώσουν. Είναι μερικές φορές που το βλέπεις κούτσα-κούτσα να ‘ρχεται και αν δεν κάνεις κάτι για να το σώσεις, μάλλον δεν το θέλεις αρκετά.

 

 

Η αλήθεια είναι πως κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολος. Για τον κάθε άνθρωπο είναι ξεκάθαρα προσωπική του υπόθεση πώς τον διαχειρίζεται και είναι αυτή η φάση-ειδικά στην αρχή-που μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να τον ευχαριστεί. Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσεως για το πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό ανώδυνα και ειρηνικά. Δεν ξέρω αν βοηθάνε τα μπινελίκια που θα εκτοξευθούν, τα καψουροτράγουδα, το junk food και οι γενναίες ποσότητες αλκοόλ.

Μην ξεχνάς όμως πως έχεις χωρίσει ξανά και ο κόσμος δε σταμάτησε να κινείται, έχεις πει κι εσύ όλα όσα σιχαίνεσαι να ακούς και δεν έχει σημασία να αλλάξεις το παρελθόν. Πριν κλείσουμε όμως, εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου κατηγορία;

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου