Κρατήστε αποστάσεις, μην ακουμπιέστε, μη φιλιέστε, μην αγκαλιάζεστε, μη βγαίνετε, μην κάνετε, μη ράνετε. Εκείνοι που έχουν σχέση και δε μένουν μαζί, παραπονιούνται που δεν έχουν ειδικό κωδικό για να μπορούν να βρεθούν μεταξύ τους. Εκείνοι που συγκατοικούν, ψάχνουν να βρουν κωδικό για να ξεφύγουν. Δεν τους βρίσκεις πουθενά. Παράνομες σχέσεις δεν κινδυνεύουν πια από τη δημοσιότητα, αλλά από το πρόστιμο. Κι έρχονται οι singles της παρέας να παραπονεθούν «κι εμείς τι θα κάνουμε τώρα;» Και με το δίκιο τους ρε αδερφέ, πόσο σούξου-μούξου από κάθε πιθανό μέσο κοινωνικής δικτύωσης να αντέξουν; Θες να βρεθείς και να συνευρεθείς.

Οι πλατφόρμες γνωριμιών γνωρίζουν μεγάλες δόξες και τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά. Και πώς αλλιώς, αφού για ποτό δε σε αφήνουν, για ψώνια δεν μπορείς να πας, τις συναυλίες τις έχουμε ξεχάσει, οριακά δεν πάμε στη δουλειά μας. Οι πιθανότητες να φλερτάρεις δεν είναι καν πλέον στην ουρά της τράπεζας, αλλά μόνο στην ουρά του σουπερμάρκετ και αυτό με την ελπίδα ότι κάτω από τη μάσκα βρίσκεται ένα ωραίο χαμόγελο. Πώς θα συναντηθούμε λοιπόν με τον έρωτα κύριε Χαρδαλιά μου;

Γιατί δε μιλάει κανείς γι’ αυτό; Κι άσε τον έρωτα, το ερώτημα είναι πώς κάνεις one night stand εν μέσω πανδημίας; Χωρίς ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και γαργαλιστικό περιεχόμενο. Αρχικά ποιος είναι ο κατάλληλος κωδικός; Να στείλεις τέσσερα, να πας να προσφέρεις τη βοήθειά σου, ή να στείλεις έξι για άθληση κι εξωτερικές δραστηριότητες; Μέσα σου επικρατεί σοβαρό δίλημμα, προσπαθείς να αποφεύγεις τις πολλές συναντήσεις, τις αμφίβολες γνωριμίες  και τα κρυφά ραντεβού, αλλά απ΄την άλλη κόβεται το σεξ; Αυτό το ερώτημα πλανάται από το 2005 που το ξεστόμισε με θάρρος η Θεοπούλα, αλλά κανείς δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Δύο φωνές μέσα σου φωνάζουν: Από τη μία οι σαφείς οδηγίες των αρχών και από την άλλη η δική σου σαφέστατη επιθυμία για ερωτική συνύπαρξη, πόσο πιο ευγενικά να το πω που το διαβάζει και ο μπαμπάς μου.

Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα λίγες πριν τη συνάντηση με το πρόσωπο -γιατί θα υποκύψεις και όλοι το ξέρουν αυτό- να μην έχετε συναντηθεί εκατέρωθεν με άλλα άτομα, για να είστε πιο προστατευμένοι, μη γίνεις αιτία εξάπλωσης του ιού. Επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές και να μείνεις σπίτι, οπότε θα βρεθείτε στο σπίτι για μεγαλύτερη ασφάλεια και για να μην τριγυρνάτε στους δρόμους για άσκοπη μετακίνηση. Καθώς μπαίνει λοιπόν, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες: βγάζει παπουτσάκια, πλένει χεράκια.

Έξτρα τιπ το θερμόμετρο. Mη γελάς. Βάλ’ το σε σημείο που είναι ευδιάκριτο, εκεί καθώς γυρνάει από το μπάνιο, όπου οπωσδήποτε θα πλύνει τα χέρια τραγουδώντας το happy birthday, δε θέλω να ξεχνάμε όσα μάθαμε στην πρώτη καραντίνα. Γυρνώντας ας μετρήσει τη θερμοκρασία, μέχρι να σπάσει ο πάγος μεταξύ σας είναι ιδανική ευκαιρία. Και μοναδική μη σου πω, αφού πιστεύω κι εύχομαι να μη σου χρειαστεί ξανά ένα θερμόμετρο για να φύγει η αμηχανία. Αν η θερμοκρασία είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, τότε μπορείς να αναλάβεις και να την ανεβάσεις όσο εσύ θέλεις. Αν είναι ήδη ανεβασμένη, τότε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δεύτερη σκέψη, ανοίγεις την πόρτα και αυτό πρέπει να το κάνεις εσύ, όχι για να τον διώξεις τον άνθρωπο γρηγορότερα, αλλά για να αποφύγουμε την επαφή με τα αντικείμενα και να τα πείτε πάλι σε καμιά δεκαριά μέρες. Μπορεί τελικά ο σκοπός να μην επετεύχθη, αλλά θα έχεις κάνει έναν άνθρωπο χαρούμενο, τον κύριο Τσιόρδα.

Αν έχουν πάει όλα καλά και περάσει στην επόμενη φάση, γίνεται ό,τι γίνεται -ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε- φεύγει και δε σε ξέρω, δε με ξέρεις. Χτύπα ξύλο τώρα και ας υποθέσουμε ότι μετά από δυο τρεις μέρες χρειάζεται η γνωστή κυρία ιχνηλάτηση, τι κάνουμε; Ζητούνται οι στενές επαφές κι εσύ σκέφτεσαι την πιο στενή επαφή απ’ όλες που είχες το τελευταίο διάστημα. Ξαφνικά η μάσκα κατά τη διάρκεια της πράξης σου φαίνεται φανταστική ιδέα, γιατί τώρα άντε να εξηγήσεις στους ειδικούς, ότι «δεν είναι αυτό που νομίζεις», αφού εσύ οριακά θυμάσαι το όνομα της στενής σου επαφής.

Πώς να εξηγήσεις κι εσύ τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου; Τόσο καιρό μιλάτε και ζαχαρώνεστε. Με προσοχή και ασφάλεια θα την κάνεις την παρασπονδία και θα ‘ρθεις πολύ κοντά με κάποιον σε μία εποχή που τα φιλιά και οι αγκαλιές είναι κομμένα. Εν μέρει σε βολεύει, γιατί δε θες και πολλές αγκαλιές για μία νύχτα, αλλά χωρίς φιλί δε γίνεται η φάση. Συγγνώμη κύριε αστυνόμε μου, αλλά μέλι-μέλι χωρίς τηγανίτα δε γίνεται.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο σοβαρά, δυστυχώς οι ερωτικές συναντήσεις της μίας βραδιάς αυτές τις ημέρες περιέχουν μεγάλη δόση κινδύνου. Ή για να το πούμε πιο απλά και σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως οι συναθροίσεις κάθε είδους, η σωματική επαφή με καινούργιο πρόσωπο εκτός του κύκλου σου, θεωρείται πολυτέλεια. Μπορεί το σεξ επισήμως να μην ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού, φιλιά όμως είναι άκρως επικίνδυνα. Γι’ αυτό προτείνεται από τους ειδικούς να αξιοποιήσουμε το χρόνο στο σπίτι, διοχετεύοντας την ενέργειά μας στην ενδοσκόπηση, στην αυτογνωσία και στην ανακάλυψη του τι αναζητούμε σε τούτη τη ζωή.

Τώρα αν εσύ καταλήξεις ότι αυτό που αναζητάς είναι το μελαχρινό μαναράκι που θες κολασμένα, τότε τι να σου πούμε κι εγώ και οι ειδικοί; Οι οποίοι μας προτείνουν ξεκάθαρα να γνωρίσουμε τους μελλοντικούς ερωτικούς μας συντρόφους μέσω διαδικτύου. Κύριε δόκτορά μου να με συμπαθάτε, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσω ίντερνετ και τελοσπάντων ακόμα και αν γίνονται δεν είναι το ίδιο απολαυστικά.

Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, δε λέω ωραίο και το shopping therapy από το διαδίκτυο, αλλά αν δεν το πιάσεις, δεν το μυρίσεις, δεν το δεις πάνω σου, πώς θα καταλάβεις αν αγκαλιάζει σωστά το σώμα σου και στο τέλος να αναστενάξεις από ευχαρίστηση για την τέλεια αγορά που μόλις έκανες; Σας παρακαλώ δε θα ‘θελα. Επιμένουν όμως πως η άμεση επαφή μπορεί απ’ τη μία να μειωθεί, αλλά να μη χάσουμε την ερωτική μας διάθεση, αφού υπάρχουν επιλογές όπως το sexting, οι βιντεοκλήσεις, η ανάγνωση ερωτικών βιβλίων και η αυτοϊκανοποίηση. Μάλιστα οι ερευνητές να προτείνουν ως πρόληψη του ιού και την παράμετρο της επαφής. Αυτό συζητιέται γιατί, δεδομένου ότι δεν τηρείται η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας, εκτός από ανταλλαγή υγρών με τον βήχα, υπάρχει σωματική επαφή, φιλιά μεταξύ του ζευγαριού και ανταλλαγή υγρών κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Σε μελέτη που συμμετείχαν 600 άνδρες και γυναίκες απάντησαν πως η καραντίνα έχει αυξήσει τη συχνότητα των επαφών πάνω από το 60%. Αυτά ακούνε και οι μόνοι της καραντίνας κι εξάπτονται. Όπως επεσήμανε και ο δρ. Κωνσταντινίδης με κατανόηση στον συνάνθρωπο, υπάρχει πλέον περισσότερος ελεύθερος χρόνος, που δίνει χώρο στη φαντασία και στην ευρηματικότητα να ανθίσουν. Τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καλούμαστε να υπακούσουμε σε πολλές απαγορεύσεις, με αποτέλεσμα να φουντώνει το ερωτικό πάθος, όπως μας είπε. Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει και τα οφέλη του σεξ στην υγεία του ανθρώπου, αφού γυμνάζει το σώμα, προσφέρει ηρεμία και δυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Και ρωτάω ποιος δε θέλει ειδικά αυτήν την περίοδο ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου