Στο ξεκίνημα κάθε νέας γνωριμίας προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας με το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Όταν συναντήσουμε τον άνθρωπό μας επιδιώκουμε να είμαστε «ανοιχτά βιβλία» ώστε να καταφέρει να γνωρίσει κάθε πτυχή του εαυτού μας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε αίσθημα ασφάλειας, αφού μας ικανοποιεί το να θα μας θέλει όπως κι αν είμαστε. Όμως είναι καλό να μη ανοιγόμαστε και τόσο στον σύντροφό μας και να κρατάμε κάποια πράγματα για μας. Πάμε να δούμε κάποια απ’ αυτά που δε χρειάζεται ν’ αποκαλύψουμε στη σχέση μας;

1. Τα inside jokes της παρέας

Ό,τι λέμε με την παρέα, μένει στην παρέα. Υπάρχει ένας κώδικας επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει με τους φίλους μας και που τον καταλαβαίνουμε μόνο μεταξύ μας. Σ’ αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας που έχουμε δημιουργήσει, δε χωράνε τρίτοι. Εκτός αυτού μπορεί κάποια από τα «αστεία» να αφορούν το ταίρι μας ή τον εαυτό μας. Μερικά από αυτά όπως ένα παρατσούκλι θα μπορούσαν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση.

2. Λεπτομέρειες για την παιδική μας ηλικία

Συχνά αναπολούμε τα παλιά, αφού το παρελθόν είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Ασυναίσθητα ξεκινάμε να μιλάμε για την παιδική μας ηλικία, όμως είναι ένα κομμάτι που οφείλουμε να φυλάξουμε σε ένα άλμπουμ στο πατάρι. Δεν είναι ανάγκη να πούμε μέχρι κι αν είχαμε φανταστικό φίλο όταν ήμασταν παιδιά.

3. Τι λέμε για το πρόσωπό του όταν δε βρίσκεται μπροστά  

Καλώς ή κακώς με τους φίλους μας ή με δικούς μας ανθρώπους τα συζητάμε σχεδόν όλα. Είναι φυσικό κι επόμενο να μοιραστούμε μαζί τους και κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τη σχέση μας, καλό θα ήταν όμως μετά να μην αποκαλύψουμε το περιεχόμενο της συζήτησης και στον σύντροφό μας. Μπορεί και τον φέρουμε σε άβολη θέση σε πιθανή μελλοντική συνάντηση με την παρέα μας.

4. Τον αριθμό των προηγούμενων σχέσεων 

Σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτουμε πόσα άτομα προηγήθηκαν στη ζωή μας. Ακόμα κι αν το θέμα αυτό «καίει» τον/την σύντροφό μας καλύτερα να πάρουμε έναν πυροσβεστήρα και να σβήσουμε τη φωτιά. Το νούμερο μπορεί να φέρει διάφορες σκέψεις και να δημιουργήσει από ανασφάλειες μέχρι υπέρμετρη αυτοπεποίθηση.

5. Τη γνώμη μας για τους κολλητούς του/της

Οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Μοιάζει περιττό να εκφέρουμε γνώμη για τους κολλητούς του ανθρώπου που έχουμε δίπλα μας, καθώς γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους λόγους που έχουν θέση στη ζωή του. Αν δε μας ρωτήσει δε χρειάζεται να θίξουμε αυτό το θέμα, άσε που μπορεί να νομίζει πως θέλουμε να τον αποκόψουμε απ’ την παρέα και τελικά να βρούμε και τον μπελά μας.

6. Το αν βρίσκεις ελκυστικό κάποιο άλλο πρόσωπο

Αργά ή γρήγορα μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που κάποιο άλλο πρόσωπο θα μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Δεν είναι απίθανο να αντικρίσουμε κάποιο άτομο που θα μας ελκύει, αλλά η σκέψη αυτή θα σβήσει γρήγορα καθώς θα σκεφτούμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Δε χρειάζεται λοιπόν να μάθει το αμόρε γι’ αυτή τη στιγμιαία έλξη που μπορεί να νιώσαμε.

Μερικά πράγματα καλό είναι να τα κρατάμε για εμάς. Δεν είπαμε να είμαστε κλειστοί σαν στρείδια, αλλά δε χρειάζεται να μοιραζόμαστε τα πάντα με το αμόρε. Η γνωριμία να είναι σαν ένα παιδικό βιβλίο. Να αφήνουμε το ταίρι να διαβάζει μια σελίδα και την επόμενη να τη ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Να κρατάμε το ενδιαφέρον αφήνοντας κι ένα μυστήριο για τη συνέχεια.

Συντάκτης: Αγγελική Παπαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.