Ο Peter Jonason απ’ το πανεπιστήμιο του Western Sydney κι οι συνεργάτες διεξήγαγαν μια έρευνα σχετικά με τα μέρη στα οποία μπορούμε να συναντήσουμε έναν άνθρωπο με τον οποίο να θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ιδιαίτερη σχέση -η ταυτότητα της οποίας ως ένα βαθμό ορίζεται ανάλογα με το πού τον γνωρίσαμε.

Φαίνεται πως ο επιστήμονας χωρίζει τα μέρη αυτά σε δύο κατηγορίες. Ανάλογα με τη διάρκεια που επιζητάς κανείς να βρει σε μια μελλοντική του σχέση, τότε υποσυνείδητα διαλέγει και το μέρος για την πιθανή γνωριμία του.

Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται ότι βάζει τα μέρη που ευνοούν τις μακροπρόθεσμες σχέσεις. Πρώτο στη λίστα έρχεται η τάξη. Εύκολα αντιληπτός θα έλεγα πως είναι ο λόγος, αφού όταν βρίσκεσαι σε μια διδακτική αίθουσα με κάποιον, αμέσως βρίσκεις κοινά βιώματα, εμπειρίες, στόχους κι όνειρα, προοπτικές δηλαδή για ένα βάθος στη γνωριμία με τον άλλον.

Δεύτεροι έρχονται οι οργανισμοί. Είναι κάτι που περνάς αρκετές ώρες της ημέρας σου για σοβαρά θέματα κι η καθημερινή επαφή μαζί με το σεβασμό που αναπτύσσεται το ανεβάζουν αρκετά ψηλά.

Τρίτα στη σειρά είναι τα μέρη που έχουν σχέση με τη θρησκεία κι είναι επίσης απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν σημείο ένωσης των ανθρώπων, κυρίως ψυχικής. Στη συνέχεια έπεται η δουλειά και μαζί με τα γυμναστήρια, που κλείνουν την πρώτη πεντάδα κι αυτά είναι τα πιο δημοφιλή μέρη για καινούργιες γνωριμίες, με την προοπτική μιας πιο σοβαρής σχέσης.

Τη δεύτερη πεντάδα ανοίγουν οι καφετέριες. Το πιο συνηθισμένο μέρος πλέον για γνωριμίες ειδικά αν αφορά νέους ανθρώπους. Έπειτα είναι οι εθελοντικές ομάδες, εκεί που το πάθος σου για κάτι που κάνεις αφιλοκερδώς, βγάζει τον πραγματικό σου εαυτό. Ακολουθεί η γειτονιά, που ακόμα κι απ’ τις ιστορίες των παππούδων, ξέρουμε πως  ήταν πάντα σημείο αναφοράς για γνωριμίες και συναντήσεις. Έχουμε και τα συνέδρια που είναι μέρος της δουλειάς, αλλά επειδή συνήθως συνδυάζονται και με ένα ταξίδι δημιουργούν μια πιο ελεύθερη ατμόσφαιρα. Τέλος τα πάρκα, η όμορφη φύση που κάνει τα μαγικά της και φέρνει εύκολα δυο ανθρώπους πιο κοντά.

Στα μέρη τα οποία προδιαθέτουν για γνωριμίες με μικρή διάρκεια σχέσης βλέπουμε όλα όσα αναδεικνύουν κυρίως την εξωτερική μας εμφάνιση κι όχι τόσο το χαρακτήρα μας, τον τρόπο ζωής μας, τους στόχους ή τις πεποιθήσεις μας. Ολόκληρη η πεντάδα περιλαμβάνει μέρη στα οποία πας για να διασκεδάσεις, συνήθως με ένα ποτήρι αλκοόλ που χαμηλώνει και τις αναστολές.

Αυτά είναι τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, τα πάρτι, τα κλαμπ και τέλος η παραλία. Στη συνέχεια θα δούμε πως σε υψηλή θέση βρίσκουμε τις γνωριμίες που γίνονται σε ένα γάμο, καθώς είναι μέρος που αποζητούν έστω για λίγο να βρουν κάποιον δίπλα τους, να καλύψει επιφανειακά τη μοναξιά τους που τους τρομάζει εκείνη τη στιγμή.

Έπειτα βλέπουμε πάλι το γυμναστήριο ως κατάλληλο χώρο και για πιο περιστασιακές επαφές. Θα δούμε και τη συναυλία που είναι ένας χώρος που σε απελευθερώνει, το μόνο που ζητάς είναι να διασκεδάσεις και να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς. Τέλος, έχουμε πάλι τη γειτονιά, αφού είναι ένα μέρος που γνωρίζεις πολύ κόσμο, σίγουρα διαφορετικό και με άλλες επιθυμίες.

Προφανώς μόνο θεωρητικός μπορεί να ‘ναι αυτός ο διαχωρισμός, όσο κι αν έχει κάποια λογική βάση. Καθώς δεν μπορούμε να ορίσουμε την ταυτότητα μιας σχέσης κρίνοντας απ’ το μέρος της γνωριμίας. Ένα παράδειγμα είναι το γυμναστήριο που ως μέρος θεωρείται κατάλληλο για ευκαιριακές, αλλά και πιο σοβαρές γνωριμίες. Αποδεικνύει πως κάθε συνέχεια είναι ανάλογη με το πώς θα διαχειριστείς μια καινούργια επαφή, πόσο θα ταιριάξεις, πόσο θα προσπαθήσεις και κατά πόσο θα υπάρξει αμοιβαιότητα.

Σίγουρα, στα πιο πνευματικά μέρη που έχουν να κάνουν με το μυαλό και το χαρακτήρα του ανθρώπου είναι πιο πιθανό να κάνεις μια γνωριμία που θα αντέξει στο βάθος του χρόνου παρά σε μέρη που αποσκοπούν κυρίως στη διασκέδαση κι επικεντρώνονται στην εξωτερική εμφάνιση, υποκειμενικά κι αναλώσιμα και τα δύο. Χωρίς, σε καμία περίπτωση όμως, να αποκλείει την πιθανότητα μιας σπουδαίας επαφής.

Συντάκτης: Κυριακή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη