Διανύουμε πολύ ιδιαίτερες εποχές. Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί κι η πραγματικότητα είναι πλέον τελείως διαφορετική από εκείνη που θυμόμασταν μόλις λίγα χρόνια πριν. Όταν δεν υπήρχαν κινητά, ούτε προφίλ σε social media και στο γυμνάσιο δεν ανταλλάζαμε sms με τα υποψήφια φλερτ μας αλλά ραβασάκια. Τότε που είχαμε εκείνο το κλασικό ημερολόγιο που το περνούσαμε ο ένας στο χέρι του άλλου και γράφαμε πάνω στις σελίδες του όλα εκείνα που δεν μπορούσαμε να πούμε. Ήταν μάλλον η πρώτη ομαδική συνομιλία.

Προφανώς όμως η ζωή εξελίσσεται κι εμείς προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της εποχής. Όχι απλά το τσατ έχει γίνει σχεδόν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας μας, αλλά πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι οι άπειρες εφαρμογές που έχουν φτιαχτεί για να διευκολύνουν την κοινωνικοποίησή μας και τις γνωριμίες μας, μας έχουν στερήσει το αληθινό φλερτ και τη μαγεία της προσωπικής επαφής.

Αυτό είναι κάτι που ισχύει αλλά (ευτυχώς) όχι απόλυτα ούτε και πάντα. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ναι, οι άνθρωποι κρατάνε επαφή μέσω όλων αυτών των κοινωνικών δικτύων, κρύβονται πίσω από φωτεινές οθόνες. Όταν όμως το βράδυ κάνει την εμφάνισή του τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τα κινητά μένουν περισσότερο στην άκρη, κρυμμένα κάπου στην τσάντα ή ξεχασμένα σε μια γωνιά και τα μπαράκια γεμίζουν κόσμο, χαμόγελα κι αινιγματικά βλέμματα.

Έχουν τον τρόπο τους τα μπαράκια να μας ξεκουνάνε, ειδικά εκείνα τα πιο ατμοσφαιρικά. Εκείνα που θέλουν μια προσπάθεια για να ψάξεις και να τα βρεις, με θαμώνες ιδιαίτερους, με στιλ και χαρακτήρα εκκεντρικό. Εκείνα τα μέρη που μπορείς να είσαι η πιο αυθεντική εκδοχή σου και ταυτόχρονα να απολαμβάνεις το ποτό σου, χαμογελώντας ευπρόσδεκτα σε νέες πιθανές γνωριμίες.

Σε εκείνα τα σκοτεινά και μυστηριώδη μπαρ προκύπτουν οι πιο αναπάντεχες κι ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Γνωριμίες που θα σε κάνουν να ξεχαστείς απ’ ό,τι σε ταλαιπωρεί και να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή είναι εκεί έξω και μας προσπερνά, γι’ αυτό αξίζει να τη ζεις ως πρωταγωνιστής, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τότε που ο χρόνος παγώνει, οι ρυθμοί χαλαρώνουν και μπορείς να δεις τον άλλον στα μάτια, να αποτυπώσεις στη μνήμη σου κάθε λεπτομέρεια του προσώπου του, να ανατριχιάσεις από ένα άγγιγμα, να σκαλώσεις σε ένα βλέμμα, κάτι που κανένα μήνυμα δεν μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς.

Λίγο η μουσική, λίγο η καλή διάθεση, λίγο το ποτό που χαλαρώνει άμυνες κι αντιστάσεις –με μέτρο, μην το παρακάνουμε κιόλας και μας μαζεύουμε­–, λίγο ο άγνωστος κόσμος που σε κάνει να ξεχνιέσαι απ’ τη ρουτίνα και τα προβλήματά της. Όλα αυτά εκπέμπουν έναν ερωτισμό και μια διάθεση για φλερτ, αφαιρούν από πάνω σου τον αρνητισμό και σου χαρίζουν μια πιο αισιόδοξη ματιά.

Όσο κι αν τα social media μπαίνουν στη ζωή μας, οι οθόνες επιχειρούν να γίνουν τα μάτια μας κι οι διάφορες εφαρμογές τρόπος φλερτ, την αξία μιας εξόδου σε ένα μπαρ, εκείνη την ιδιαίτερη κι έντονη ατμόσφαιρα, τη σπίθα και τη χημεία με ανθρώπους μέχρι πριν λίγο άγνωστους, τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Κι ό,τι γίνεται στις γωνίες ενός αυθεντικού μπαρ, γεμάτο από κόσμο κι όρεξη για ζωή, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα τσατ, με καμία εφαρμογή κοινωνικοποίησης. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χημεία μεταξύ των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή face to face. Γιατί όταν ταιριάξεις με κάποιον δε χρειάζεται καν να μιλήσεις μαζί του, ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα τα λέει όλα. Γι’ αυτό διαχρονικά ο κόσμος θα γνωρίζεται και θα ερωτεύεται στα μπαρ.

Συντάκτης: Κυριακή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη