paul1881

Σας έχει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό ότι το σεξ, εκτός απ’ το αίσθημα απόλαυσης που προσφέρει, έχει πολλαπλά οφέλη; Σίγουρα, έπειτα από μια καλή σεξουαλική επαφή χαλαρώνετε. Αφήνετε τα προβλήματά σας στην άκρη κι –ειδικά αν είναι βραδάκι ή μεσημεράκι– είστε έτοιμοι να αποκοιμηθείτε στην αγκαλιά του συντρόφου σας. Είναι, όμως, μόνο αυτά;

Φυσικά κι όχι. Οι ορμόνες που εκκρίνονται (ωκυτοκίνη,ντοπαμίνη,τεστοστερόνη κτλ) κατά την επαφή είναι υπεύθυνες για όλες τις αλλαγές που εμφανίζονται στον οργανισμό μας μετά τη σεξουαλική επαφή. Κάτι ακόμα αρκετά σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια το σεξ έχει συνδεθεί με την αυξημένη ευφυΐα και την καλύτερη μνήμη. Αυτό αποτυπώνεται σε αρκετές μελέτες, όπως σ’ αυτή του 2013, η οποία είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Brain Research.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ποντίκια ως πειραματόζωα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική αλληλεπίδραση μεταξύ των συντρόφων είχε θετική επίδραση στην ικανότητα του εγκεφάλου τους να αναγνωρίζει αντικείμενα κατά τη διάρκεια του στρες. Τα ποντίκια που είχαν σεξουαλική εμπειρία εμφάνισαν αυξημένη έκφραση πρωτεϊνών που σχετιζόταν με την ανάπτυξη και τη διατήρηση νευρώνων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, το σεξ φαίνεται να επιδρά στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια δομή υπεύθυνη για τη μακροπρόθεσμη μνήμη, και κατά συνέπεια την ενισχύει.

Όμως οι αποδείξεις δε σταματούν στα ποντίκια, αλλά διευρύνονται και στους ανθρώπους. Μελέτη η οποία διεξήχθη στα πανεπιστήμια Coventry και Oxford και συμπεριέλαβε 73 ανθρώπους (50-83 ετών) κατέληξε στο συμπέρασμα πως εκείνοι που έκαναν σεξ με μεγαλύτερη συχνότητα ήταν κι εκείνοι που εμφάνισαν μεγαλύτερη επίδοση σε διάφορες δοκιμασίες που σχετίζονταν με τη μνήμη.

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να ενισχύσει όλα τα παραπάνω, η οποία διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Prinston και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One. Σύμφωνα με αυτή, ποντίκια που ζευγάρωναν καθημερινά εμφάνισαν εντονότερη νευρογένεση ( δημιουργία νέων νευρώνων), η οποία ενισχύει την καταπολέμηση του άγχους, και συνεπώς εμφάνισαν μειωμένο στρες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες, η σεξουαλική επαφή είναι ικανή να περιορίσει το άγχος και να αυξήσει τη μνήμη των ανθρώπων, κάνοντας εκείνους που καταπιάνονται συχνότερα με το «σπορ», κατά κάποιον τρόπο, εξυπνότερους. Ωστόσο, το αντίστροφο δεν ισχύει. Μη θεωρήσετε, δηλαδή, ότι επειδή κάποιος είναι έξυπνος έχει, απαραίτητα, έντονη σεξουαλική ζωή. Εν αντιθέσει, ευφυείς έφηβοι φάνηκε να καθυστερούν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Είχαν μάλλον να ασχοληθούν με άλλες καταστάσεις, σημαντικότερες γι’ αυτούς.

Σε περίπτωση, τώρα, που σας ψήνει αυτή η ιδέα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, μην επιχειρήσετε να βλέπετε ολημερίς πορνό, αν δεν έχετε ταίρι, γιατί τα αποτελέσματα θα ‘ναι μάλλον αντίθετα. Γιατί αυτό; Διότι η υπερβολική προβολή πορνογραφικών εικόνων προκαλεί μόνιμες παθολογοανατομικές βλάβες στον εγκέφαλο, όπως υποστηρίζουν νευροεπιστήμονες απ’ το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Μόνο, λοιπόν, το πραγματικό σεξ, η πραγματική επαφή με τον σύντροφό μας είναι ικανή να εκκρίνει όλες τις απαραίτητες ορμόνες που ενισχύουν την αναγέννηση των νευρώνων μας. Ωστόσο, αυτό που είναι αρκετά σημαντικό να ‘χετε κατά νου είναι ότι για να διατηρηθούν ζωντανοί οι νευρώνες και να ‘ναι λειτουργικοί απαιτείται συνεχής μάθηση κι εκπαίδευση αυτών. Δεν αρκεί μόνο το σεξ για να ‘στε έξυπνοι, για να θυμάστε πολλά και για να αποφύγετε προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη.

Θα πρέπει να επεξεργάζεστε, να σκέφτεστε, να αναλύετε, να διαβάζετε, να μαθαίνετε, να κάνετε συχνά τεστ στο μυαλό σας, σε συνδυασμό με αρκετό σεξ. Και τότε να ‘στε σίγουροι πως η ζωή σας θα ‘ναι ποιοτικότερη και χαλαρή. Το μυαλό σας θα ‘ναι ήρεμο και σε ετοιμότητα, αρκεί να μην το παρακάνετε.

Συντάκτης: Ιωάννα Αποστολάκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!