Ο κόσμος του κινηματογράφου έχει δημιουργήσει πολλούς λαμπρούς κινηματογραφιστές, αλλά λίγοι έχουν αφήσει τόσο μακροχρόνιο αντίκτυπο όσο ο Akira Kurosawa, ο Stanley Kubrick κι ο David Lynch. Καθένας από αυτούς τους σκηνοθέτες έχει ένα μοναδικό στυλ και όραμα που βοήθησε στη διαμόρφωση του μέσου, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο στίγμα στον κινηματογράφο που γίνεται αισθητό ακόμα και σήμερα.

Ο Akira Kurosawa γεννήθηκε στο Τόκιο το 1910 και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1930. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της Ιαπωνίας και συνέχισε να δημιουργεί μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι ταινίες του εξερευνούν θέματα τιμής, ηθικής κι ανθρώπινης κατάστασης κι είναι γνωστές για την επική τους εμβέλεια.

Το στυλ του Kurosawa χαρακτηρίζεται συχνά από τη χρήση εντυπωσιακών εικόνων και τη δυναμική κίνηση της κάμερας. Οι ταινίες του είναι εντυπωσιακές οπτικά, με σαρωτικά πλάνα αστικών τοπίων που αποτυπώνουν το μεγαλείο των θεμάτων του. Στο “Seven Samurai”, για παράδειγμα, ο Kurosawa χρησιμοποιεί πλατιές λήψεις για να καταγράψει το εύρος της αποστολής των σαμουράι, καθώς ταξιδεύουν στην ύπαιθρο για να υπερασπιστούν ένα χωριό από ληστές. Και στο “Ran”, χρησιμοποιεί έντονα χρώματα κι έναν ευρυγώνιο φακό για να μεταφέρει την ένταση των μαχών και των προδοσιών της ταινίας.

 

Akira Kurosawa | RAN - Hell's Picture Scroll [4K] - YouTube

 

Η επιρροή του Kurosawa φαίνεται στα έργα πολλών σύγχρονων κινηματογραφιστών, συμπεριλαμβανομένων των Κουέντιν Ταραντίνο και Τζορτζ Λούκας. Ο Ταραντίνο ανέφερε τον Κουροσάβα ως μια από τις μεγαλύτερες επιρροές του κι οι ταινίες του συχνά περιέχουν φόρο τιμής στο έργο του. Ο Λούκας, εν τω μεταξύ, έχει σημειώσει ότι οι ταινίες του Κουροσάβα ενέπνευσαν τη δημιουργία των Τζεντάι στον «Πόλεμο των Άστρων».

Ίσως η πιο διάσημη ταινία του είναι το “Seven Samurai”, ένα αριστούργημα επικών διαστάσεων που έχει ξαναδημιουργηθεί κι επανασχεδιαστεί αμέτρητες φορές από την κυκλοφορία του το 1954. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας σαμουράι που προσλαμβάνονται από ένα μικρό χωριό για να το υπερασπιστούν από ληστές. Οι έντονες σκηνές μάχης κι οι περίπλοκοι χαρακτήρες της ταινίας την έχουν κάνει κλασικό έργο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η χρήση καινοτόμων τεχνικών, τον βοήθησαν να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές του. Ήταν επίσης γνωστός για τις συνεργασίες του με θρυλικούς ηθοποιούς όπως ο Toshiro Mifune κι ο Takashi Shimura, των οποίων οι ερμηνείες βοήθησαν να ζωντανέψουν οι χαρακτήρες του.

 

Why is Seven Samurai so good? - BBC Culture

 

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, από την άλλη, είναι γνωστός για τη σχολαστική του προσοχή στη λεπτομέρεια και το ασυμβίβαστο όραμά του. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1928, οι ταινίες του Κιούμπρικ χαρακτηρίζονται από το ψυχρό, αποστασιοποιημένο στυλ του και την εστίασή του στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Τα έργα του είναι γνωστά για τα φιλοσοφικά τους θέματα, όπως η φύση της βίας στο «A Clockwork Orange» ή η επίδραση της τεχνολογίας στην ανθρωπότητα στο «2001: A Space Odyssey». Η φιλμογραφία του Κιούμπρικ περιλαμβάνει επίσης κλασικά έργα όπως το «Dr. Strangelove», «The Shining» και «Full Metal Jacket».

 

The Shining producer: Why the ending really changed | EW.com

 

Οι ταινίες του Κιούμπρικ συχνά εξερευνούν τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρωπότητας κι είναι γνωστές για την απεικόνιση της βίας και του ψυχολογικού τρόμου. Στο “The Shining”, για παράδειγμα, ο Kubrick χρησιμοποιεί αργά, υφέρποντα πλάνα του ξενοδοχείου για να δημιουργήσει μια αίσθηση τρόμου κι ανησυχίας. Και στο «A Clockwork Orange», χρησιμοποιεί  έντονα φωτισμένους εσωτερικούς χώρους για να τονίσει τη βαρβαρότητα και το δυστοπικό σκηνικό της ταινίας.

 

A Clockwork Orange (1971) - IMDb

 

Η προσοχή του Kubrick στη λεπτομέρεια είναι ξεκάθαρη κι οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια και την τεχνική τους μαεστρία. Στο «2001: A Space Odyssey», για παράδειγμα, ο Kubrick συνεργάστηκε με μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών για να δημιουργήσει την πιο ρεαλιστική απεικόνιση του διαστημικού ταξιδιού. Και στο «Full Metal Jacket», εκπαίδευσε τους ηθοποιούς του εκτενώς σε στρατιωτικές διαδικασίες και τακτικές για να δημιουργήσουν μια πιο αυθεντική απεικόνιση του πολέμου του Βιετνάμ.

 

Why Full Metal Jacket (1987) Is One Movie – Films, Deconstructed

 

Ο David Lynch, ως τρίτος αλλά καθόλου λιγότερο σημαντικός, γεννήθηκε στη Μοντάνα το 1946 και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1970. Οι ταινίες του είναι γνωστές για τις σουρεαλιστικές εικόνες και την παράξενη αφήγηση, ενώ του έχουν προσδώσει τη φήμη ενός από τους πιο πρωτότυπους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου.Οι ταινίες του David Lynch χαρακτηρίζονται επίσης από την εξερεύνηση του υποσυνείδητου μυαλού. Τα έργα του συχνά αψηφούν τις παραδοσιακές αφηγηματικές συμβάσεις κι είναι γνωστά για την ονειρική τους ποιότητα. Η χρήση του ήχου και της μουσικής από τον Lynch είναι αξιοσημείωτη, με τις ταινίες του να παρουσιάζουν συχνά απόκοσμα, ατμοσφαιρικά ηχοτοπία που συμβάλλουν στη συνολική ατμόσφαιρα του έργου. Το στυλ του Lynch είχε σημαντική επιρροή στους σύγχρονους κινηματογραφιστές κι η δουλειά του συνεχίζει να εμπνέει και να προκαλεί το κοινό μέχρι σήμερα.

Το πιο διάσημο έργο του Λιντς είναι ίσως το «Twin Peaks», μια τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και γρήγορα έγινε καλτ, κλασική. Οι ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες και η σουρεαλιστική ιστορία της σειράς βοήθησαν στον επαναπροσδιορισμό του τηλεοπτικού δράματος και η επιρροή του εξακολουθεί να φαίνεται σε εκπομπές όπως το “Stranger Things” και το “The OA”. Η φιλμογραφία του Lynch περιλαμβάνει επίσης κλασικά έργα όπως το “Blue Velvet”, μια σκοτεινή εξερεύνηση της μικρής πόλης της Αμερικής και το “Mulholland Drive”, ένα σουρεαλιστικό και συγκλονιστικό μυστήριο που συνεχίζει να μπερδεύει το κοινό μέχρι σήμερα.

 

Blue Velvet (1986) - Turner Classic Movies

 

Ενώ ο Κουροσάβα, ο Κιούμπρικ και ο Λιντς έχουν πολύ διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις στη δημιουργία ταινιών, όλοι μοιράζονται μια αφοσίωση στην τέχνη τους και μια προθυμία να ξεπεράσουν τα όρια του δυνατού στην οθόνη. Οι ταινίες τους συνεχίζουν να εμπνέουν και να αιχμαλωτίζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο, εδραιώνοντας τη θέση τους ως πραγματικοί κύριοι του κινηματογράφου.

Συντάκτης: Αναστασία Ασωνίτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου