Δεν είναι λίγες οι φορές που σε μια διαφωνία ή σ’ έναν τσακωμό πιάνουμε τον εαυτό μας να το παίζει θύμα, ώστε να βγει από πάνω, είτε γιατί δε θέλει να λυθεί η παρεξήγηση είτε γιατί τον βολεύει η κατάσταση ως έχει. Κι αυτό γιατί τα ξεκάθαρα λόγια απαιτούν και από τους δύο ακροατές θέληση να ξεδιαλύνει το τοπίο. Δεν ανήκει άλλωστε τυχαία η φράση «δε με καταλαβαίνει» στις πέντε πρώτες αιτίες χωρισμού. Βέβαια, αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα γεγονότα ίσως καταβάθος έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας σ’ αυτή την έλλειψη κατανόησης.

Η επικοινωνία -όπως και η αγάπη- θέλει δύο. Έτσι ξεκινάει το παιχνίδι. Αλλιώς δεν υπάρχει συνέχεια και το να μην μπορείς να κατανοήσεις τις ανάγκες του συντρόφου σου μοιάζει με το να χάνεις σιγά-σιγά τις ζωές σου σε παιχνίδι από κονσόλα. Δεν ξυπνάς μια μέρα κι αποφασίζεις πως ο άλλος δε σε καταλαβαίνει. Συνήθως κάτι κάνεις κι εσύ και δημιουργείς ένα μυστήριο, δε λες τα πράγματα ξεκάθαρα ως έχουν, ψάχνεις μια αφορμή να δημιουργήσεις θέματα. Μπορεί να θες να πιαστείς από κάπου για να πειστείς πως κάτι δεν πάει καλά, μιας και ξεκίνησες να ξενερώνεις. Μπορεί να μη θες και τόσο το ταίρι, να μη βλέπεις μέλλον στη σχέση, να μην τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Όταν, λοιπόν, φρικάρεις συνήθως τα πράγματα ξεκινάνε από σένα. Πώς θες να σε καταλάβουν όταν ούτε εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις τι θες; Η εύκολη λύση είναι να φταίει ο άλλος και ποτέ εμείς. Μήπως όμως κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας για να μην αναλάβουμε ευθύνες;

Δε σε καταλαβαίνει γιατί ξεκίνησες να απομακρύνεσαι κι ενώ τα βράδια καθόσασταν και συζητούσατε με τις ώρες, πλέον κρατάτε αγκαλιά  το κινητό, μήπως και χάσετε κάποιο στόρι από την ενίοτε ψεύτικη ευτυχία των άλλων. Δε σε καταλαβαίνει γιατί δε λέτε καλημέρα ξαφνικά και συνεχίζετε να ζείτε μαζί, αλλά τυπικά. Ο ένας θέλει να σώσει ό,τι απέμεινε κι ο άλλος να το τελειώσει κι έτσι γίνεστε μια βουβή ταινία μικρού μήκους που ενώ οι θεατές ξέρουν το τέλος, κάθονται να το επιβεβαιώσουν γιατί ακόμα ελπίζουν πως μπορείτε να τα καταφέρετε.

Ποιος μπορεί να μας μάθει καλύτερα κι απ’ τον ίδιο μας τον εαυτό; Ακόμα κι αυτόν άλλωστε καμιά φορά τον εκπλήσσουμε με τις αποφάσεις μας, τα καμώματά μας, τις αντιδράσεις μας. Αυτά που δε λέμε μας βαραίνουν και είναι χίλιες φορές καλύτερο να ακουστεί μια πικρή αλήθεια απ’ το να παίζετε το θέατρο του παραλόγου. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πως το ταίρι δε σε καταλαβαίνει, μίλησέ του ανοιχτά για τα συναισθήματά σου και για το τι θα ήθελες ν’ αλλάξει μεταξύ σας κι αν πράγματα μείνουν ως έχουν ας βρει καθένας τον δρόμο του. Μη βολεύεσαι απλώς σε καταστάσεις που δε σου προσφέρουν ικανοποίηση. Μην το παίζεις κομπάρσος στη σχέση κι αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι σημαντικό αξίζει να διεκδικήσεις τον ρόλο του πρωταγωνιστή για να σε καταλάβουν καλύτερα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Κύρκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.