

Συναντήσαμε την Αγγελική Θεοχαρίδη σ’ ένα κρυμμένο διαμαντάκι στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης. «Καλωσήρθες στο Soma Play» μου είπε και μπαίνοντας κατευθείαν το μάτι μου ταξίδεψε στα βινύλια και στο τεράστιο αλεξίπτωτο στη μέση της τεράστιας φωτεινής αίθουσας. «Τι είναι εδώ;», ρώτησα, ο χώρος μοιάζει με σπίτι, με σχολή χορού, με urban loft. Η Αγγελική έφτιαξε το Soma Play για την κοινότητα, ένας χώρος που εκπαιδεύεσαι στις τέχνες παίζοντας! «Βιωματικά» μου λέει και το τονίζει.

Η Αγγελική εμψυχώνει ομάδες σε bussiness περιβάλλοντα και επιχειρήσεις στοχεύοντας στο team building και το creative brainstorming.
Βαθιά ευαισθητοποιημένη με τα κοινωνικά ζητήματα, επηρεασμένη από το Θέατρο του Καταπιεσμένου και το συμμετοχικό θέατρο, με μπόλικη από την προσωπική της τρέλα και το παιχνιδιάρικο ταπεραμέντο της, η Αγγελική έχει δημιουργήσει ένα νέο, μοντέρνο και πρωτότυπο καλλιτεχνικό χώρο.

Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση σε νέους επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης.
– “Soma – Play”. Τι σημαίνει για εσένα η λέξη «σώμα», πώς το χρησιμοποιούμε σωστά, πώς λάθος και πώς μας προτείνεις να το χρησιμοποιούμε;
Το σώμα για εμένα είναι το μέσο που ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο, με τις αισθήσεις. Μέσα από αυτό επικοινωνούμε, ερωτευόμαστε, σκεφτόμαστε. Πιστεύω ότι θα τιμούσαμε περισσότερο το σώμα μας αν αξιοποιούσαμε παραπάνω δυνατότητές του. Επίσης θα μου άρεσε να μην το δhλητηριάζαμε, με αρνητικές σκέψεις και ιδέες. Είναι τόσο σύντομη και εύθραυστη η παρουσία του σώματός μας εδώ που του αξίζει να ακούει ωραία λόγια, να κινείται με χάρη και να γεμίζει με την ενέργεια του Θεού, του Σύμπαντος – ό,τι πιστεύει κανείς.
Εγώ αισθάνομαι ως δοχείο όπου η δημιουργική ενέργεια εισχωρεί μέσα μου και εκφράζεται μέσα από εμένα. Ως καλλιτέχνιδα δηλαδή το σώμα το βρίσκω κι ως έναν δίαυλο που βοηθάει την ενέργεια να κυλάει ομαλά μέσα κι έξω από αυτό. Μου αρέσει επίσης η ανθρώπινη επαφή, πιστεύω cringάρουμε να έρθουμε κοντά με τους άλλους και μέσα στις ομάδες το δουλεύουμε αυτό.
-Με τι σκέψη θες να φεύγουν οι άνθρωποι από αυτό το χώρο;
Θέλω να φεύγουν ερωτευμένοι. Για εμένα αυτό είναι το συναίσθημα – έρωτας. Όχι με κάποιο πρόσωπο απαραίτητα, αλλά με τους ίδιους, με τη ζωή. Το συναίσθημα που νιώθεις όταν είσαι ερωτευμένος, μια ευφορία, μια σύνδεση, σκίρτημα στην καρδιά και πεταλούδες στο στομάχι. Αυτό που σε κάνει να έχει όρεξη και θέληση για ζωή. Που σου δίνει κίνητρο και σε κάνει να νιώθεις φορτισμένος και ενεργοποιημένος με κάποιο τρόπο.
– Ποια η σχέση σου με το δικό σου σώμα;
Για εμένα το σώμα μου είναι και το σπίτι μου, το αληθινό μου σπίτι. Η σχέση με το σώμα μου είναι μια σχέση που συνεχώς χρειάζεται να καλλιεργώ. Άλλοτε είμαι πολύ φροντιστική απέναντί του και άλλοτε θα έλεγε κανείς πως δεν το συμπαθώ κι ιδιαίτερα. Ειδικά όταν το γεμίζω με αρνητικές σκέψεις και περιττό άγχος. Θέλω να το αγαπώ, να νιώθω άνετα μέσα σε αυτό και να δημιουργώ ωραίες εικόνες.
– Ποια είναι η βασική συναισθηματική ανάγκη που καλύπτει κάποιος όταν επισκέπτεται τον δημιουργικό αυτό χώρο;
– Το Soma Play έχει δημιουργηθεί για να είναι ένας ασφαλής χώρος, ένα safe space της κοινότητας, όπου ο κόσμος πειραματίζεται με την Τέχνη, ανταλλάσσει απόψεις και κοινωνικοποιείται. Στο Soma Play οι δράσεις μας είναι στοχευμένες: Τα βιωματικά workshops έχουν σκοπό να μας φέρουν στο «εδώ και τώρα» κάτι που βοηθάει πολύ στο άγχος και το burn out. Το παιχνίδι μας boostάρει με ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια και τεχνικές χαλάρωσης ηρεμούμε το φλύαρο νου και ερχόμαστε πιο πολύ σε επαφή με τον δημιουργικό νου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χαρωπός και ενθουσιώδης – σαν μικρό παιδί. Έτσι κάποιος που θα συμμετέχει θα νιώσει σύνδεση και θα μπορεί να λύνει πιο εύκολα τα καθημερινά του προβλήματα. Θα νιώσει καλύτερα με τις προσωπικές του σχέσεις και θα νιώσει αποδοχή αφού δεν παίζουμε μόνο, αλλά μοιραζόμαστε εμπειρίες.

Fun fact: Έχει φιλοτεχνήσει διάφορους πίνακες, πειραματίζεται με τα υλικά, το urban στοιχείο και τα murals.
-Γιατί αισθάνεσαι γαλήνη όταν βρίσκεσαι σε αυτόν τον χώρο;
Όπως σου είπα οι ασκήσεις που κάνουμε – τα παιχνίδια, μας συνδέουν με το σώμα, τη φαντασία και την ομάδα κάτι που μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για το νευρικό μας σύστημα και τον συναισθηματικό μας κόσμο, αλλά και την ενεργοποίηση του σώματος. Η μουσική, ο χορός, οι καλλιτεχνικές γωνιές που σε κάνουν να νιώθεις λες και βρίσκεσαι σε μια γκαλερί ή ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης επίσης πιστεύω ότι βοηθάει. Και η συζήτηση, το να νιώθεις πως κάποιος σε καταλαβαίνει και πάνω απ’ όλα δε σε κρίνει.
– Ποια δική σου ψυχοσυναισθηματική ανάγκη ένιωσες ότι ολοκληρώνεται μέσα από τη δημιουργία αυτού του χώρου;
Η όλη συνθήκη του θεατρικού παιχνιδιού και γενικά αυτού του καλλιτεχνικού παιχνιδιού, με απελευθέρωσε. Αρχικά από τη σοβαροφάνεια γύρω μου που με είχε οδηγήσει στο να φοράω ένα προσωπείο το οποίο δεν ήμουν εγώ. Οπότε αρχικά, ήθελα να σπάσω αυτά τα κουτάκια που μας θέλουν όλους σοβαρούς, κοστουμάτους. Κι όμως βλέπεις πως οι άνθρωποι με τα κοστούμια στην τηλεόραση μόνο σοβαροί δεν είναι.
Η άλλη μου ανάγκη ήταν αυτή της έκφρασης. Συνειδητοποίησα ότι το δημιουργικό μέρος του εγκεφάλου μας, δεν το δουλεύουμε το ίδιο με το λογικό, από τα σχολικά μας κιόλας χρόνια. Ουσιαστικά το Soma Play είναι ένα Κέντρο Πολιτιστικής Εκπαίδευσης που εκπαιδεύει τον κόσμο να δημιουργεί χωρίς το άγχος του λάθους και της κριτικής. Έτσι βάζουμε στην καθημερινότητά μας αυτή τη φροντίδα του δημιουργικού μας εαυτού, ο οποίος μας κάνει πιο αυθεντικούς στις προσωπικές μας σχέσεις.
Το τρίτο που με παρακίνησε στο να δημιουργήσω αυτό τον χώρο είναι η έννοια της “φωτεινής τέχνης”. Sorry not sorry αλλά κάπου βαρέθηκα να παρατηρώ ταινίες κι έργα που δείχνουν όλη τη σαπίλα της κοινωνίας. Το θεωρώ εύκολο να μπεις βαθιά στα σκ@τά. Αυτό που θεωρούσα πρόκληση όμως είναι να κάνεις φωτεινή τέχνη, που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση και την αποδοχή. Εμπνέομαι από τον Augusto Boal που θέτει τον όρο spect-actors, δηλαδή όχι μόνο θεατές αλλά και ηθοποιοί, Στο προσκήνιο.

Φέτος θα παίξει στην παράσταση “Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη με τον ερασιτεχνικό θίασο της Βίκυς Αδάμου.
– Γιατί πιστεύεις ότι αυτοί οι χώροι δεν έχουν τόση πέραση στην Ελλάδα και τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να γίνουν πιο ανοιχτοί στο κοινό;
-Νομίζω ο λόγος που δεν είναι διαδεδομένοι είναι η έλλειψη παιδείας πάνω στις τέχνες. Δεν έχουμε μάθει ότι η έκφραση είναι έμφυτο χαρακτηριστικό μας. Θεωρούμε πως είναι πολυτέλεια ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πολύ σημαντική και διασκεδαστική ανάγκη! Αισθάνομαι ότι δε μιλάμε αρκετά για τη δύναμη που έχουν τέτοιες δράσεις κι έτσι ο κόσμος ακόμα δεν τις έχει γνωρίσει όσο θα έπρεπε. Οπότε παιδιά, spread the news!

Τα μαθήματά της μπορούν να είναι έντονα με χορό και παιχνίδι ή χαλαρά με ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης.
– Τι μπορεί να κάνει κάποιος εκεί μέσα πρακτικά;
Έχουμε τα σταθερά μας μαθήματα και έχουμε τα pop -up.
Κάθε Τετάρτη έχουμε το θεατρικό παιχνίδι ενηλίκων το οποίο εμψυχώνω. Είναι μια δυναμική ομάδα όπου πειραματιζόμαστε με το θέατρο, τον ήχο, την κίνηση και τα εικαστικά. Τώρα βρισκόμαστε στον 2ο κύκλο όπου δουλεύουμε γύρω από ένα καλλιτεχνικό performance που θα παρουσιάσουμε το καλοκαίρι.
Τις Πέμπτες η Αλίκη Κατσαβού εμψυχώνει το θεατρικό παιχνίδι παιδιών, όπου είναι μια φοβερή ομάδα για τα παιδιά μεικτών ηλικιών, η Αλίκη είναι τρομερή καλλιτέχνιδα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μαγικά κάνει και πώς δημιουργεί εικόνες και κόσμους.
Τα Σάββατα έχουμε εργαστήρια ζωγραφικής και drama in English για παιδιά, ενώ πραγματοποιούνται στο χώρο ατομικές και ομαδικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας.
Γενικά φιλοξενούμε εργαστήρια που αφορούν την προσωπική ανάπτυξη, μαθήματα γιόγκα, πιλάτες, tai chi, χορού, δραματοθεραπείας. Φιλοξενούμε πάρτυ, παρουσιάσεις βιβλίων και γενικά παρουσιάσεις καλλιτεχνών. Σεμινάρια για τη διατροφή, πρόβες και γενικά το μότο μας είναι «Βάζεις την ιδέα, βάζουμε τον χώρο». Το Soma Play είναι ένας πολυμορφικός χώρος που είναι φτιαγμένος να μεταλλάσσεται και να διευκολύνει όποιον δάσκαλο ή καλλιτέχνη θέλει να μοιραστεί την τέχνη του με το κοινό.

Το Soma Play είναι ένας πολυμορφικός χώρος 150 τ.μ. γεμάτος φως και θετικά vibes.
Δείτε τα νέα του Soma Play:
Και στην επίσημη ιστοσελίδα www.somaplay.gr