Δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, 57 οικογένειες συνεχίζουν να θρηνούν, ενώ κάποιοι προσπαθούν μάταια να πείσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη βραχεία μνήμη της, με το θέμα να ξεθωριάζει στη δημόσια συζήτηση. Όχι, όμως, για όλους.

Στο Ράδιο Αρβύλα της Δευτέρας (24/02), ο Αντώνης Κανάκης έβγαλε στον αέρα όλη την οργή που κουβαλάει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ξέσπασε εναντίον πολιτικών, ΜΜΕ και κάθε μηχανισμού που συνεχίζει να «ξεπλένει» το πιο φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας. Και το έκανε με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση.

 



 

«Συγγνώμη, γιατί υπάρχετε;»

Έξαλλος και συγκινημένος, ο παρουσιαστής δε μάσησε τα λόγια του. «Συγγνώμη, γιατί υπάρχετε; Τι ακριβώς κάνετε, για ποιο λόγο υπάρχετε;» φώναξε, κατακεραυνώνοντας το πολιτικό σύστημα που κρύβεται πίσω από μισόλογα, αντί να αποδώσει ευθύνες. «Δε γίνεται να το ανεχόμαστε αυτό το πράγμα. Δε γίνεται και αύριο να μην κουνιέται φύλλο!»

«Συγγνώμη, γιατί υπάρχετε; Τι ακριβώς κάνετε, για ποιο λόγο υπάρχετε, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής σας; Δεν γίνεται τώρα να το ανεχόμαστε αυτό το πράγμα. Δηλαδή δε γίνεται και αύριο δεν κουνιέται φύλλο κάθομαι εγώ σαν τον μα@@@α εδώ και ουρλιάζω και η ζωή θα συνεχίζεται κανονικά αύριο. Στα πάντα.»



 

Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί. Στράφηκε και κατά των ΜΜΕ, λέγοντας ανοιχτά αυτό που σκέφτεται πολύς κόσμος: «Όλα τα ξεπουλημένα μέσα. Κανένας δε θα λέει τίποτα». Η σιωπή των καναλιών, η προσπάθεια συγκάλυψης και η απροθυμία των δημοσιογράφων να πιέσουν την κυβέρνηση είναι μια πραγματικότητα που εξοργίζει όσους δε δέχονται να ξεχάσουν.

 



 

Ο Κανάκης δε δίστασε να αφήσει αιχμές ακόμα και για τη δική του παρουσία στην τηλεόραση. «Δεν ξέρω αν έχει νόημα να είμαστε στον αέρα…», είπε, δείχνοντας ότι η απογοήτευση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα.

 



 

Πολιτική σύγκρουση και ξεδιάντροπες δηλώσεις

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια στιγμή οι πολιτικοί συνεχίζουν να προκαλούν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με το γνωστό του ύφος, δήλωσε ότι «όποιος μιλάει για ένα συλλαλητήριο φόρο τιμής στους νεκρούς ζει σε άλλη χώρα». Σαν να προσπαθεί να απαξιώσει την οργή του κόσμου, αντί έστω να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού στη διαμαρτυρία για ένα ζήτημα που πληγώνει την ελληνική κοινωνία 2 χρόνια τώρα.

Η δήλωσή του προκάλεσε σάλο. Το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορεί πως «σπέρνει μίσος», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, επιμένοντας στην πρόταση μομφής – ακόμα και την Παρασκευή, ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων. Αντί για ουσιαστικές απαντήσεις, οι πολιτικοί συνεχίζουν το ίδιο κουραστικό blame game.

Θα γίνει ποτέ κάτι;

Η τραγωδία των Τεμπών δεν είναι ένα «ατύχημα». Είναι αποτέλεσμα εγκληματικών αμελειών, διαχρονικής ανικανότητας και απόλυτης αδιαφορίας. Το ξέσπασμα του Κανάκη ήταν ένα ξυπνητήρι για μια κοινωνία που συνηθίζει να ξεχνά. Αλλά η ερώτηση παραμένει: Θα αλλάξει ποτέ κάτι; Ή θα χρειαστεί να ξαναθρηνήσουμε νεκρούς για να ξυπνήσουμε – έστω για λίγο – πριν βυθιστούμε πάλι στη λήθη;