Γράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Δίγκας.

Ένα λάθος που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είναι να φορέσουν σε κάποιον άλλο τη μάσκα του δικού τους χαρακτήρα. Οι ερωτευμένοι ειδικά, συχνά πέφτουν σε αυτήν την παγίδα. Αλλά έτσι κι αλλιώς μια μάσκα είναι κάτι ψεύτικο. Νομίζουμε πως θα κρύψει κάτι που υπάρχει πίσω από αυτήν. Αυτό που δε θέλουμε να δούμε. Προσπαθούμε  απλά να το κουκουλώσουμε προσποιούμενοι πως δεν υπάρχει.

Θέλουμε να πιστέψουμε πως την ίδια γκάμα αξιών που έχουμε εμείς, την έχουν και οι άλλοι. Απλώς ξεγελαστήκαν, κάπου στο δρόμο τους μπερδεύτηκαν και ερχόμαστε εμείς σαν σωτήρες να τους δώσουμε άλλοθι. Να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές που κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήμασταν έτοιμοι να ασκήσουμε την πιο σκληρή κριτική.

Στην πραγματικότητα, δε θέλουμε να δούμε σε αυτό το πρόσωπο κάτι που μας φόβισε, πως δεν είναι σαν εμάς. Δε μας μοιάζει. Γι’ αυτό του φοράμε τη μάσκα που κατασκευάσαμε με υλικά από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ο χρόνος όμως ξεθωριάζει τη μάσκα. Η μάσκα σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται διαφανής και ξεσκεπάζει το πρόσωπο που την αποθέσαμε. Στο τέλος, στα αποκαλυπτήρια, έρχεται το μεγάλο ταρακούνημα.

Θα τα βάλεις με τον εαυτό σου κατ’ αρχήν, επειδή ήθελες να φορέσεις στον άλλο ένα προσωπείο που ελάχιστα είχε να κάνει με την πραγματικότητα, για να ζήσεις το παραμύθι σου.

Από παιδί σου άρεσαν τα παραμύθια και μάλλον ούτε ‘συ δεν κατάλαβες πότε μεγάλωσες. Έτσι δεν είναι; Ή το κατάλαβες αλλά αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη, δε συμβαδίζει με αυτό που νιώθεις. Θα τα βάλεις με το χρόνο. Το χαμένο χρόνο. Πόσες φορές δεν αναφέρθηκες σε αυτόν;

Μπορεί να τα βάλεις ακόμα και με άλλους επειδή δε σε βοήθησαν να δεις. Θα τα βάλεις με πολλούς και με πολλά.

Δυστυχώς όμως δε θα καταφέρεις να τα βάλεις με την ίδια τη μάσκα. Γιατί η μάσκα δεν εξαφανίζεται ποτέ εντελώς. Μπορεί το πρόσωπο πίσω της να γίνει αχνό στη μνήμη σου, αλλά όχι και αυτή.

Εξακολουθείς να τη θέλεις, ίσως και να την ποθείς ακόμα, επειδή είναι δικό σου δημιούργημα.

Μέσα στο μυαλό σου τέλος θα ζει η μάσκα, ενώ θα ξεθωριάζει το πρόσωπο που με αυτήν κουκούλωσες. Αλλά ίσως παραμένεις αμετανόητος. Μπορεί να είσαι έτοιμος να ξανακάνεις το ίδιο λάθος ξανά και ξανά, μέχρι κάποτε να μάθεις –αν το μάθεις ποτέ– πως οι μάσκες είναι για τις απόκριες. Ή μήπως δεν είναι;

Ο Κώστας Δίγκας φέτος θα πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση “Ψέματα”, που πρόκειται να ανέβει στο θέατρο “Τσάι στη Σαχάρα” (Λαοδικείας 18 Ιλίσια)  από 23 Σεπτεμβρίου. 
Συγγραφή έργου: Kώστας Δίγκας
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μαρία Βουδούρη , Κώστας Δίγκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Δίγκας