Η περίοδος του Μεσαίωνα έχει καταγραφεί στα χρονικά της ιστορίας ως μια ιδιαίτερα σκοτεινή εποχή για την ανθρωπότητα, έναν χαρακτηρισμό που έχει επικρατήσει μεταξύ ιστορικών και μελετητών ως «η εποχή της αμάθειας και των προκαταλήψεων», μία περίοδος οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης. Αναμφίβολα, αυτό οδήγησε στην κατασκευή μερικών απ’ τους πιο μαγευτικούς προορισμούς λατρείας στην Ευρώπη. Με την επιβλητική εμφάνισή τους, τα 7 αυτά μεσαιωνικά κάστρα, πάντα μαγεύουν τους ταξιδιώτες και καταφέρνουν ν’ αναδειχθούν σε μοναδικά αξιοθέατα της κάθε χώρας προσθέτοντας λίγη παραπάνω γοητεία στον εκάστοτε προορισμό.

Eltz Castle – Γερμανία

 

Πηγή εικόνας: Newsbeast

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάστρο Eltz, που υψώνεται επιβλητικά πάνω απ’ τον ποταμό Μοζέλα κοντά στην πόλη Κόμπλεντζ της Γερμανίας, αποτελεί έναν απ’ τους πιο διάσημους προορισμούς για φωτογραφίες σ’ όλο τον κόσμο. Περιβάλλεται από έναν καταπράσινο λόφο κι εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με το μυστήριο αίσθημα που δημιουργεί η τοποθεσία του στην καρδιά ενός δάσους. Για περισσότερες από 33 γενιές, αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Eltz, με την κατασκευή του να χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα. Όπως και πολλά άλλα μεσαιωνικά κάστρα, συνδυάζει στοιχεία ρωμαϊκής και γοτθικής αρχιτεκτονικής, προσφέροντας έναν κλασικό και διαχρονικό προσδιορισμό της εποχής του.

Eilean Donan – Σκωτία

 

Πηγή εικόνας: Unsplash

 

Όσοι έχουμε παρακολουθήσει την ταινία “Highlander” του 1986 με τον ηθοποιό Sean Connery, θ’ αναγνωρίσουμε πιθανότατα το Eilean Donan, ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο κάστρο που επιβλέπει ένα μικρό νησί ανάμεσα σε 3 θαλάσσιες λίμνες – Loch Duich, Loch Long και Loch Alsh. Χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα για λογαριασμό της οικογένειας Clan Mackenzie. Ωστόσο, μια σοβαρή καταστροφή πέντε αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ιακωβιτών, τροποποίησε σημαντικά την όψη του κάστρου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, αναδιαμορφώθηκε και έλαβε την τελική μορφή που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Castel del Monte – Ιταλία

 

Πηγή εικόνας: Newsbeast.gr

 

Ένα επαναστατικό κτίσμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται στη γειτονική Ιταλία, το Castel del Monte, τ’ οποίο ξεχωρίζει απ’ τα συνηθισμένα κάστρα της εποχής του. Ανάμεσα σε βραχώδη κορυφή σ’ απομονωμένο δάσος στην περιοχή της Apulia, χτίστηκε τον 13ο αιώνα για λογαριασμό του βασιλιά Φρειδερίκου Β’. Το Castel del Monte συνδυάζει στοιχεία αρχαίας κλασικής αρχιτεκτονικής, ισλαμικής τέχνης και γοτθικού στιλ, δημιουργώντας ένα μοναδικό μείγμα. Η απλή και σχεδόν ασκητική εμφάνισή του το κάνει να φαίνεται περισσότερο σαν φρούριο παρά σαν αυτοκρατορική κατοικία. Παρ’; όλα αυτά, η ομορφιά του και το εκπληκτικό τοπίο που το περιβάλλει το καθιστούν προορισμό επίσκεψης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Alhambra – Ισπανία

 

Πηγή εικόνας: Unsplash

 

Το Alhambra αποτελεί ένα εντυπωσιακό βασιλικό συγκρότημα, που αποτελείται από πολλά μικρά παλάτια και φρούρια, βρίσκεται στην Ανδαλουσία και χρονολογείται απ’ τον 13ο αιώνα, όταν χτίστηκε ως εμιράτο του Nasrid Mohammed ben Al-Ahmar. Η κατασκευή του στηρίχθηκε σε ρωμαϊκά ερείπια προϋπάρχουσων οχυρώσεων της πόλης. Περίπου έναν αιώνα μετά, χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό δικαστήριο των Καθολικών Μοναρχών, δηλαδή της βασίλισσας Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλης και του βασιλιά Φερδινάνδου Β’. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει στοιχεία απ’ την αραβική, μουσουλμανική και ιβηρική παράδοση.

Το σπίτι του κόμη Δράκουλα Bran – Ρουμανία

 

Πηγή εικόνας: Unsplash

 

Απ’ την παρούσα λίστα, φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει το διασημότερο κάστρο της εποχής του Μεσαίωνα, γνωστό ως Bran Castle ή «Το σπίτι του κόμη Δράκουλα». Βρίσκεται στο χωριό Bran στην κομητεία Μπρασόβ, στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1212 από το Τευτονικό Τάγμα, όμως καταστράφηκε μερικώς απ’ τους Μογγόλους το 1242. Αργότερα, ανακατασκευάστηκε κι έχει τη μορφή που διατηρεί σήμερα, αποτελώντας το εθνικό μνημείο και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ρουμανίας.

 Neuschwanstein – Βαυαρία 

 

Πηγή εικόνας: Bovary.gr

 

Το κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Walt Disney, ο οποίος δημιούργησε έτσι τη μοναδική ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης. Αν η ιστορία αυτή ήταν ένα παραμύθι, θα ξεκινούσε κάπως έτσι: Μια φορά και έναν καιρό, στον 19ο αιώνα, ένας εκκεντρικός βασιλιάς ζούσε στις Βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας. T’ όνομά του, Λουδοβίκος Β’. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος είχε πάντα κάτι που ξεφεύγει από την εποχή του, είτε αυτό ήταν το όραμά του είτε η αγάπη του για τις τέχνες, την ποίηση και την αναζήτηση του φανταστικού και του όμορφου.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου – Ρόδος

 

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Πηγή εικόνας: kastra.eu

 

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, γνωστό κι ως των Μεγάλων Μαγίστρων, αρχικά χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα απ’ τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Οι Ιωαννίτες Ιππότες κατείχαν τη Ρόδο απ’ το 1309 έως το 1522 και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ξεκίνησε να κτίζεται λίγο μετά την άφιξή τους στο νησί. Το παλάτι βρισκόταν στη θέση μιας παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης που υπήρχε τουλάχιστον από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν η κάτω ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου. Σύμφωνα μ’ αρχαίες πηγές, εκεί είχε στηθεί ο Κολοσσός της Ρόδου, αν και αυτό δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί.