Κι έρχεται η στιγμή που το νιώθεις. Ότι τελείωσε, αυτό ήταν, ό,τι ένιωσες κι ό,τι κι αν ένιωσε έφτασε σε τέλμα. Αυτή η στιγμή μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα μέχρι χρόνια. Πιθανώς το σκέφτεσαι καιρό τώρα, βλέπεις κάτι διαφορετικό μέσα σου ή ίσως πάλι σου τα σκάσει εντελώς ξαφνικά. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η στιγμή, μέχρι να έρθει η τελική απομυθοποίηση, εξαρτάται από την αποφασιστικότητα και την τόλμη σου. Δε χρειάζεται βέβαια ούτε να βιαστείς, ούτε να πιέσεις τον εαυτό σου, όλα θα δεις ότι θα γίνουν στην ώρα τους.

Όταν πρόκειται όμως -όπως μέχρι τώρα πίστευες- για τον έρωτα της ζωής σου, για τον άνθρωπο που νόμιζες πως δε θα άφηνες ποτέ, όντως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τι σημαίνει «δε θα σε αφήσω ποτέ»; Θεωρητικά είναι μια φράση έντονων συναισθημάτων που περικλείει μέσα της έρωτα, στοργή, ελπίδα κι αφοσίωση. Εμπεριέχει μια δέσμευση ιδιαίτερα έντονη και συνάμα ουτοπική. Σε κρατάει τόσο σφιχτά, που νιώθεις ότι είναι λάθος να νιώσεις ότι -ποιος, εσύ- θέλεις να αφήσεις τον «άνθρωπό σου»! Μια φωνή μέσα σου φωνάζει «μην τολμήσεις να το κάνεις, θα το μετανιώσεις, είναι λάθος». Είναι εκείνη που σε ωθεί να σκεφτείς πως, δεν είναι κάτι, τελικά, πως απλώς σε νευριάζει καμιά φορά, σε τσιγκλάει με τα καμώματά του/ της και θα σου περάσει. Όμως δε σου περνάει.

Δεν είναι απλά κάποιες στιγμές που μαλώνετε, που σε τσιγκλάει. Δεν είναι απλώς κάποια πράγματα που σε ενοχλούν. Σε ενοχλεί ο εαυτός σου μέσα σε αυτή τη σχέση. Και με αυτή τη συνειδητοποίηση, σπάει αυτή η «ιδανική» συνθήκη και κατανοείς πως δεν υπάρχει τίποτα άξιο μεταξύ σας, για να παλέψετε. Απομυθοποίηση λέγεται και σίγουρα ακολουθείται από μεγάλη θλίψη, ένα είδος πένθους κι έπειτα, τον χωρισμό.

Τώρα πλέον τα σκέφτεσαι όλα, τα βλέπεις όλα. Βέβαια, μπορεί και να μη σκέφτεσαι τίποτα, να μη σε νοιάζει τίποτα και να μη βλέπεις τίποτα πια. Έχεις πάρει την απόφασή σου. Ο άνθρωπος με τον οποίο ήσουν και ήθελες να είσαι, δεν είναι πια αυτός που θέλεις να είσαι. Δεν είναι, δυστυχώς, ούτε «ο άνθρωπός σου», ούτε κι εσύ για εκείνον. Σαν να σταματήσατε να ξέρετε πώς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, πώς να μοιράζεστε τις ζωές σας, πώς να κάνετε σχέδια για μια πενταετία από σήμερα. Λες και δεν έβλεπες τίποτα και κάποιος σου άνοιξε μια κουρτίνα, σε μια θέα που δεν είχες ποτέ σου ξαναδεί.

Απομυθοποιείς τον μεγάλο σου έρωτα, όταν πια είσαι βέβαιος πως δε χρειάζεται να κάνεις για άλλη μια φορά μαζί του την ίδια συζήτηση. Όταν δε σε πειράζει πια η σκέψη πως δεν μπορείτε να προσφέρετε όσα θέλετε ο ένας στον άλλον. Όταν αποφασίζεις πως ίσως δεν έχεις μέσα σου αυτό που χρειάζεται για να κάνεις τον άλλον ευτυχισμένο, ή πως από την πλευρά του ακόμα κι αν θέλει, ίσως και να μην μπορεί, μα κι αν δε θέλει και πάλι δεν πειράζει. Απομυθοποιείς τον μεγάλο σου έρωτα, όταν καταλαβαίνεις πως ίσως χρειαστεί να τον ψάξεις αλλού, ή ίσως και να μην υπάρχει. Όταν βλέπεις πως η αγάπη σας από σπουδαία, έγινε μέτρια.

Κι είναι ευλογία, να το ξέρεις, είναι μεγάλη σωτηρία να σου συμβεί αυτή η απομυθοποίηση. Γιατί τη στιγμή που το αντιλαμβάνεσαι, ελευθερώνεσαι και βοηθάς τον εαυτό σου να κάνει ένα βήμα προς την ουσιαστική ευτυχία. Κι ο πραγματικά μεγάλος έρωτας, αν είναι να έρθει, θα σε βρει αφού του έχεις δώσει χώρο, τελειώνοντας με κάποιον που του έμοιαζε πολύ, αλλά ίσως και να μην ήταν.

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη