Λένε πως στη ζωή κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Το σύμπαν διατηρώντας την ισορροπία του μας επιστρέφει πάντα τα καλά ή τα κακά που κάναμε. Σε όλους κάποια στιγμή δίνεται ό,τι ακριβώς αξίζουν. Κανείς δε μένει παραπονεμένος και κανείς δεν είναι τόσο κωλόφαρδος που δε θα του συμβεί μια αναποδιά ή δε θα του επιστραφεί αργά ή γρήγορα μια σκάρτη συμπεριφορά που κάποτε είχε. Υπάρχουν όμως πράγματα και αναφέρω πράγματα διότι περιέχουν και την έννοια του άυλου, που δεν επιστρέφονται. Που μία που τα δίνεις και μία που όχι απλώς δεν μπορείς να τα ζητήσεις, αλλά δεν μπορείς καν να τα πάρεις πίσω με κανέναν τρόπο. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα επονομαζόμενα μη επιστρεπτέα πράγματα;

 

1. Χρόνος

Πώς μπορείς να ζητήσεις πίσω τον χρόνο που χαράμισες σε κάτι ή κάποιον που εν τέλει κατάλαβες ότι πιο πολύ στον σπατάλησαν παρά τον αξιοποίησαν; Εξ ου και η φράση «χάσιμο χρόνου». Όσο και να σιχτιρίσεις που ξόδεψες χρόνο και χρήμα, το χρήμα μπορεί και να το πάρεις πίσω, τον χρόνο όμως; Αν κατασκευάζονταν μια χρονομηχανή όπως στις ταινίες, ίσως και να μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Με τις υφιστάμενες όμως συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποια επιστροφή του χρόνου. Αφού η ζωή τρέχει και δε σταματάει για κανέναν.

 

2. Ενέργεια

Σε μια αντιστοιχία του χρόνου, δε δύναται κανείς να πάρει πίσω την ενέργεια που έδωσε κάποια στιγμή, για κάποιον άνθρωπο, για κάποιο όνειρο ή στόχο. Πόσες φορές χτύπησες το κεφάλι σου στον τοίχο για να σου επιστραφεί όλη αυτή η δύναμη ψυχής που κατέβαλλες και τελικά πήγε στον βρόντο; Πώς να σου επιστραφεί όμως; Πάμε παρακάτω, όλα είναι μάθημα για να γίνουμε δυνατότεροι και ίσως καλύτεροι.

 

3. Μια πέτρα

Αν δανείσεις ή χαρίσεις σε κάποιον μια πέτρα και αυτός την πετάξει στη θάλασσα, μάντεψε. Δεν πρόκειται να την πάρεις ποτέ πίσω. Θα έχει αναμειχθεί με τις άλλες πέτρες στον πάτο κάποιας θάλασσας και θα πηγαίνει από ακτή σε ακτή με ένα κοπάδι πετρών. Πιθανότητες επιστροφής; Μηδαμινές. Κι αν είναι και μαύρη; Ακόμη χειρότερα. Γιατί ξέρεις τι λέει και το γνωστό ρητό. «Άφησε μαύρη πέτρα πίσω του». Την είδε ποτέ κανείς; Δε νομίζω.

 

4. Κουβέντες

Άπαξ και ξεστομίσεις λόγια, πάει πέταξαν. Δεν υπάρχει επιστροφή. Δε δανείζονται τα «σ’αγαπώ», τα «μου λείπεις», ένα «σκάσε». Δεν τα ζητάς πίσω. Τι να σου φέρει πίσω τις λέξεις; Με ποιον τρόπο άραγε;

 

5. Αγάπη

Από τη στιγμή που θα δώσεις απλόχερα σε κάποιον την αγάπη σου, το ενδιαφέρον σου, δεν μπορείς να τα ζητήσεις πίσω. Η αγάπη δεν επιστρέφεται. Δυστυχώς; Ευτυχώς; Κανείς δε θα λύσει ποτέ το μυστήριο. Το θέμα είναι ότι η αγάπη που δίνουμε ποτέ δεν είναι ελαττωματική. Άλλο το αν δεν εκτιμήθηκε κι άλλο το αν πρόκειται για ένα είδος αδυναμίας δικής σου. Η αγάπη δε μας κάνει αδύναμους, μας κάνει ανθεκτικούς. Όλοι την αξίζουν, κι ας μην την εκτιμούν.

 

6. Χάδια

Πώς να πάρεις πίσω ένα χάδι; Ένα απαλό χάιδεμα στα μαλλιά κάποιου, ή στο χέρι του, δεν επιστρέφεται. Δεν είσαι σε θέση να το ζητήσεις πίσω. Αφού το έκανες, πάει το έκανες. Τουλάχιστον απόλαυσέ το.

 

7. Αγκαλιές

Αχ αυτή η αγκαλιά. Και ξέρεις ποιες αγκαλιές θες διακαώς πίσω; Αυτές τις σφιχτές, τις δυνατές που έκανες στον πιο αγαπημένο σου άνθρωπο και αυτός σε πρόδωσε, σε πάτησε, σε διέλυσε. Αυτές τις αγκαλιές ζητάς σαν τρελός πίσω κάτι βράδια μοναξιάς που δεν ξέρεις πού να ξεσπάσεις. Επιστρέφουν όμως οι αγκαλιές που έδωσες;

 

8. Νερό

Αν αδειάσεις ένα μπουκάλι νερό στη θάλασσα δεν μπορεί να στο επιστρέψει, μα ούτε και να το ζητήσεις. Άπαξ και της το δανείσεις το κράτησε δικό της και το ενσωμάτωσε στο άπειρο νερό που έχει. Τώρα όπου θάλασσα, βάλε εσύ όποιο υγρό στοιχείο θέλεις, ακόμα και στέρεο σαν τη γη. Το νερό, όπου πέφτει απορροφάται, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητά του.

 

9. Συμβουλές

Ίσως μπορείς να πεις ότι δίνεις μία κι αν ύστερα από καιρό σου χρειαστεί κι εσένα ίσως το ίδιο άτομο να είναι ο συμβουλάτοράς σου. Μα οι πιθανότητες, να χρειαστείς την ίδια ακριβώς συμβουλή και για το ίδιο θέμα και να σου δοθεί από το ίδιο άτομο, ποιες είναι; Πραγματικά τείνουν στο μηδέν.

 

10. Σκέψεις

Όλες εκείνες που χάρισες σε ένα όνομα κάποιο βράδυ που έμοιαζε ατελείωτο, όλοι εκείνοι οι συλλογισμοί που είχαν μία και μόνο κατεύθυνση, όλες οι αναλύσεις επί αναλύσεων στο κεφάλι σου, δε γυρνούν πίσω, δε θα σου επιστραφούν. Οπότε φρόντισε να αξίζουν τον παραλήπτη τους.

 

Κάποια πράγματα μία που τα δίνεις και μια που τα ξεχνάς. Δε σημαίνει ότι πρέπει να μετανιώνουμε για κάτι που για μια στιγμή έστω θελήσαμε πολύ. Καλύτερα να τολμάμε παρά να μένουμε με ένα ξερό «αν» που θα μας συνοδεύει πιθανόν για πάντα. Να δίνεις απλόχερα και πού ξέρεις, το σύμπαν ή κάποια θεότητα ίσως σου επιστρέψει αυτή τη γενναιοδωρία. Δώσε εσύ και σίγουρα κάτι θα λάβεις. Ίσως όχι ακριβώς το ίδιο μα μπορεί και πολύ καλύτερο.

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου