hms-team-joboffer-template5-1

Δύσκολο πράγμα το να είσαι επαγγελματίας. Περίπλοκο το να μην πρέπει να αφήνεις την ψυχολογική σου κατάσταση, τα προσωπικά σου προβλήματα να σε επηρεάζουν στη δουλειά σου και να είσαι σωστός. Επαγγελματίας σημαίνει να κάνεις focus στην εργασία σου βρέξει, χιονίσει. Να είσαι εκεί συγκεντρωμένος είτε όταν χώρισες, είτε όταν δεν κοιμήθηκες καλά, είτε όταν απλώς είσαι στην κοσμάρα σου.

Πρέπει να βάζεις στόχους για να φτάσεις ψηλά. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πέντε-έξι σχέδια σε περίπτωση αποτυχίας. Γιατί αποτυχίες, απορρίψεις και σκαμπανεβάσματα θα υπάρξουν γι’ αυτό να είσαι σίγουρος. Το θέμα ποιο είναι όμως, να τα παρατήσεις; Όχι! Όσες φορές και αν πέσεις άλλες τόσες συν μία πρέπει να σηκωθείς. Αυτό ξεχωρίζει έναν σωστό επαγγελματία, η υπομονή και επιμονή του. Μέγιστες αρετές. Αρετές που θα οδηγήσουν στην επιτυχία και στο στόχο σου κάποια στιγμή.

Το να είσαι επαγγελματίας σημαίνει να ξέρεις να αποδέχεσαι την απόρριψη. Βγαίνεις στη γύρα  με μόνο όπλο το ταλέντο σου κι αναζητάς κι εσύ μια θέση στον τομέα σου. Από οντισιόν σε οντισιόν, συνέντευξη σε συνέντευξη, έχεις ξεθεωθεί. Ο ένας σε χαρακτηρίζει υπερβολικό, ο άλλος σού θυμίζει ότι δεν προσλαμβάνουν, ο τρίτος ότι ζητούν εμπειρία στα 20. Κι εσύ μετά από την πιο κουραστική μέρα που έχεις ξεποδαριαστεί και πάλι αποτέλεσμα δεν είδες, γυρνάς σπίτι και κλείνεσαι. Σε παίρνει από κάτω, κλαις, σπαράζεις, απογοητεύεσαι. Την άλλη μέρα, όμως, οπλίζεσαι με την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό σου και ξαναψάχνεις την τύχη σου. Αυτό σημαίνει επαγγελματισμός! Όσες απογοητεύσεις κι αν περάσεις , είσαι εκεί να διεκδικήσεις αυτά τα οποία θες, αυτά τα οποία έχεις ονειρευτεί κι αξίζεις.

Επαγγελματίας είναι αυτός που όσες φορές κι αν ακούσει πως δεν κάνει γι’ αυτή τη θέση, δεν είναι αρκετός, δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, δεν μπορεί, δεν τα έχει παρατήσει ποτέ. Δεν έχει σκύψει το κεφάλι, δεν είναι ηττοπαθής. Έχει δουλέψει πιο πολύ για να γίνει καλύτερος, πιο αποδοτικός. Είναι υπομονετικός. Όσα αρνητικά σχόλια ακούει τόσο περισσότερο πεισμώνει, δεν πτοείται. Εν αντιθέσει γίνεται καλύτερος, προσπαθεί πιο πολύ, συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερο στον σκοπό σου. Στόχος του είναι να βελτιώνεται, να είναι πιο παραγωγικός  και ο καλύτερος στη δουλειά του.

Τα  αρνητικά σχόλια για αυτόν δεν είναι εμπόδια, αλλά αποτελούν λόγους για διαρκή βελτίωση. Μπορεί ένας πελάτης να κάνει παράπονα στο αφεντικό, ε και; Ο ορθός επαγγελματίας ψάχνει να βρει την αιτία και την αφορμή των κακών σχολίων, της δυσαρέσκειας του πελάτη, με σκοπό να διορθώσει τυχόν σφάλματα. Όχι, δεν κλαψουρίζει και δεν γκρινιάζει, δέχεται τα λάθη του, μα επαινεί και τα σωστά του, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις ικανότητές του και τον εαυτό του. Δεν τον ρίχνουν οι κακεντρέχειες. Αποτελούν κίνητρο. Λόγος ν’ ανακαλύψει τα όρια και τις αντοχές του. Να φτάσει από το μέτριο στην κορυφή. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις. Δεν πατάει επί πτωμάτων. Δε λασπολογεί, δε συκοφαντεί άλλους. Συνώνυμό του είναι η εντιμότητα και η ακεραιότητά του. Είναι καθαρός ουρανός που αστραπές δε φοβάται.

Θέλει να ξεπερνά τα όριά του. Να βάζει στόχους και να έχει όνειρα που τον τρομάζουν και κοπιάζει για να τα επιτύχει. Δεν τα παρατά με την πρώτη στραβή, ούτε καν με τη χιλιοστή. Αν βάλει κάτι στο μυαλό του, αφοσιώνεται σ’ αυτό και καρτερά μέχρι να το καταφέρει. Ας του πάρει χρόνο, αρκεί να φύγει από τη στασιμότητα. Δεν τον ρίχνει η κακή κριτική, τον κινητοποιεί. Έχει ρίξει τόση δουλειά που δεν ντρέπεται για το αποτέλεσμα που φέρει, αντίθετα κοιμάται ήσυχος τα βράδια γιατί έδωσε το 100% του εαυτού του. Δεν είναι συμβιβασμένος με τίποτα λιγότερο από τα πάντα. Τα θέλει, τα αξίζει, τα κερδίζει, με την επιμονή, την υπομονή του και τη σύνεσή του. Άλλωστε γι’ αυτό είναι επαγγελματίας, γιατί γνωρίζει πώς να τα καταφέρει όλα με τον σωστό τρόπο ακόμα κι όταν όλος ο κόσμος επιμένει πως είναι λάθος.

 

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!