Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε τεράστια παρέα και δε βρίσκεις το λόγο να παρευρίσκεσαι σε ένα σπίτι με είκοσι άτομα, που των μισών και παραπάνω η ταυτότητα είναι άγνωστη και λίγο σε νοιάζει να τη μάθεις; Όχι, δεν πανικοβάλλεσαι επειδή υπάρχουν πολλά άγνωστα πρόσωπα, απλώς είναι αδιάφορο και ανούσιο για εσένα να βρίσκεσαι σ’ αυτή τη μάζωξη. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να αράζουν σπίτι μόνοι τους, που εκτιμούν και κρατάνε τις δυνάμεις τους  για να περάσουν χρόνο με τους δικούς τους ανθρώπους. Εξοικονομούν σάλιο για πολύ συγκεκριμένες συναναστροφές, δεν τους γεμίζει να μιλούν με όλους, δεν τους νοιάζει να ανταλλάξουν δυο κουβέντες με όλους. Επιλέγουν αυτούς που θα βγουν κι αυτούς που θα συζητήσουν. Δε σημαίνει αυτό απαραίτητα ότι μιλούν μόνο σε αυτούς που συμπαθούν ή αγαπούν.

Ναι, όταν βαριούνται θα σπαταλήσουν το χρόνο τους με όποιον να’ναι. Στις διακοπές θα βγουν με όλους εκείνους που έχουν καμιά τριετία να πουν τα νέα τους. Τις μεγάλες παρέες απλώς τις κρατάνε μακριά, δεν τις φοβούνται, δεν έχουν την ανάγκη να δειχτούν σ’ ένα τσούρμο ανθρώπων, ούτε τους αρέσει να κρύβονται πίσω από τα άτομα που κάνουν παρέα για να περνούν απαρατήρητοι. Δεν αντλούν κανένα όφελος με το να αποτελούν μέλη μιας τέτοιας οντότητας, πάντα στην ερώτηση κάποιου για το αν είναι αγοραφοβικοί απαντούν με τον πιο καυστικό και ειρωνικό ύφος που διαθέτουν «ναι». Απαντούν έτσι στην άγνοια του κόσμου και στην ανάγκη όλων να βάζουν ταμπέλες στις συμπεριφορές και να θεωρούν τους επιλεκτικούς, ντροπαλούς ή αναγκαστικά παθόντες.

Στο μυαλό εκείνων που προσπαθούν να σε χαρακτηρίσουν, διότι δεν είναι δυνατόν να μην πετάς τη σκούφια σου στο σενάριο να βγεις με δεκαπέντε άτομα χωρίς κοινά απλώς για να πιείτε ποτό το βράδυ, φαίνεσαι λες και κατέβηκες από τον Κρόνο. Προτιμάς με διαφορά να βγεις ακόμα και με παλιούς φίλους, αφού τουλάχιστον κάτι κάποτε σας ένωνε κι ας μην καταλαβαίνεις πια τι είναι και την αιτία που σας ένωνε κι ας απορείς γιατί τον θεωρούσες φίλο σου, πάντως φαίνεται καλύτερη επιλογή από το να είσαι έξω με μεγάλη παρέα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Στηρίζεις τις επιλογές σου, γιατί επιλογή είναι να συναναστρέφεσαι με αυτούς που θες και να μην τα έχεις καλά με όλους. Δεν είσαι εκκεντρικός, ούτε αναζητάς την προσοχή. Κι ας εξακολουθούν όλοι να πιστεύουν πως δε μιλάς γιατί θέλεις να τραβήξεις τα βλέμματα, το ενδιαφέρον των γύρω σου. Έτσι κάνουν οι άνθρωποι, ό, τι δεν μπορούν να καταλάβουν και να αποδεχτούν το κρίνουν, εφόσον αυτό είναι ευκολότερο.

Επιλεκτικός στις κοινωνικές συναναστροφές δε σημαίνει αντικοινωνικός. Αν σε δει στον δρόμο θα σε χαιρετήσει. Αν χρειαστείς τη βοήθεια του, θα στη δώσει. Είναι άνθρωπος όλο μυστήριο. Αυτός που ξέρεις ότι για να σε βάλει στη ζωή του, σημαίνει ότι κάτι πολύ καλό έχεις κάνει. Που αν έχει μαζί σου καθημερινή επαφή και όχι κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, θα πει πως του έχεις δείξει πόσο αξίζει να σου αφιερώνει χρόνο. Άνθρωποι που δίνουν αξία σε κάθε στιγμή της ζωής τους, ώστε να τη σπαταλούν όπως και με όποιους έχει ουσία. Αδιαφορούν για το αν θα βγάλουν ένα κουλ στόρι, με την κουλ παρέα. Πιο πολύ μετράει να κάτσουν με τις ώρες και να λένε τις ίδιες ατάκες από το παρά πέντε και να σχολιάζουν τη ζωή της πιο εκτεθειμένης και τρας τηλεπερσόνας. Άνθρωποι υπέροχοι, αναντικατάστατοι.

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου