Το ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο είναι κάτι που δε μας κάνει να πέσουμε απ’ τα σύννεφα. Μέσα στην πολυπλοκότητά τους βρίσκει χώρο και η έννοια της συντροφικότητας, δηλαδή οι στιγμές που δυο άνθρωποι αποφασίζουν να ενώσουν την καθημερινότητά τους και να περάσουν χρόνο μαζί. Ας σκεφτούμε μια υποθετική περίπτωση που κάποιος μοιράζεται κάθε μέρα με το ταίρι και είναι σε θέση να γνωρίζει οριακά τα πάντα, από τις διατροφικές του συνήθειες μέχρι τα μελλοντικά του όνειρα. Οι σύντροφοι περνούν αρκετό χρόνο μαζί  και αυτό τους φέρνει πιο κοντά, μπορούν να γνωριστούν καλύτερα. Είναι πραγματικά μοναδικό να ανακαλύπτεις τον άνθρωπό σου και να μαθαίνεις πράγματα που ούτε είχες φανταστεί γι’ αυτόν.

Μήπως όμως στις μέρες μας πρέπει να αναθεωρήσουμε λιγάκι για το αν μας ξέρει το ταίρι ή όχι; Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι το facebook μάς βγάζει προτεινόμενες επιλογές ενώ σκρολάρουμε και χαζεύουμε το χρονολόγιό μας. Μας προτείνει ρούχα, ταξίδια, παπούτσια, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές. Μάλιστα είναι τόσο εύστοχες οι προτάσεις του που καμιά φορά νομίζουμε πως μπαίνει παράνομα στο μυαλό μας. Αυτό μοιάζει κάπως αμήχανο αν την ίδια στιγμή το ταίρι μάς κάνει ένα δώρο που δεν είναι καθόλου του γούστου μας. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να διαπιστώνουμε ότι τα προτεινόμενα του facebook είναι πιο κοντά στο στιλ μας ή ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτό που ζητάμε, ενώ το ταίρι που περνά τόσο χρόνο στην καθημερινότητα μαζί μας ακόμη να καταλάβει τι πραγματικά θέλουμε.

Τα σόσιαλ τελικά μπορεί να μας ξέρουν πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει και που περνάμε μαζί του στιγμές της καθημερινότητας. Μοιάζει περίεργο αν αναλογιστούμε ότι είναι δυνατόν μια ηλεκτρονική συσκευή και ένας κοινωνικός ιστότοπος να μας γνωρίζουν καλύτερα από το πρόσωπο που κοιμάται μαζί μας κάθε βράδυ, που πίνουμε παρέα πρωινό καφέ. Είναι δυνατόν το twitter και κάθε twitter να γνωρίζει το μπλουζάκι που μας αρέσει και να μην το ξέρει ο σύντροφός μας; Βέβαια, εδώ φταίει ως ένα μεγάλο βαθμό και το ότι οι αναζητήσεις μας αποθηκεύονται στο ιστορικό αλλά και πάλι ποιος είναι τόσο ψύχραιμος ώστε να δεχτεί πως τα σόσιαλ μπορούν επιλέξουν καλύτερα απ’ το ταίρι του;

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως το facebook μέσω της αρχικής σελίδας μάς γνωρίζει καλύτερα από το πρόσωπο που μοιραζόμαστε τις πιο απόκρυφες σκέψεις μας. Οι επιλογές μάλιστα που μας εμφανίζει είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά μας. Ας μην ξεχνάμε όμως και το δικό μας μερίδιο ευθύνης που δεν μπήκαμε στη διαδικασία να αποκαλύψουμε στο ταίρι τι πραγματικά θέλουμε και τι έχουμε στο μυαλό μας. Αν εσύ δεν είσαι ξεκάθαρος και δε βοηθάς τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου να σε γνωρίσει καλύτερα, πώς περιμένεις να κάνει τυχαίες μαντεψιές και μάλιστα να πέσει μέσα σε όλες;

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι το facebook μπορεί να μας γνωρίζει καλύτερα και ας αγαπήσουμε τον άνθρωπό μας ακόμη περισσότερο. Εξάλλου αυτά που γνωρίζει το ταίρι για μας, εκείνα που έχουμε στο μυαλό μας και που δεν αποτυπώνουμε ποτέ με λέξεις σε μια μηχανή αναζήτησης, τα σόσιαλ δεν πρόκειται να τα μάθουν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.