Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για επανάσταση. Μια επανάσταση όμως αρκετά αλλιώτικη απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Συλλογική και ατομική ταυτόχρονα. Μια επανάσταση που ξεκινάει από την ψυχή μερικών και έρχεται στα αφτιά τον υπολοίπων μέσα από ρίμες και μουσική που μεταφέρει ένταση και συναίσθημα. Hip-hop, Rap, Low bap. Μουσική που σίγουρα δεν είναι για όλους. Είναι για όσους αντέχουν να δουν το βάθος της και γουστάρουν να εκπροσωπούν όσα πρεσβεύει. Είναι για μερικά αλάνια με ελεύθερη ψυχή και επαναστατικό πνεύμα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, δέκα λόγους που δικαίως μας κάνουν να μιλάμε για επανάσταση!

1. Δεν είναι απλώς μουσική, αλλά τρόπος ζωής

Πίσω από στίχους που μιλάνε για ιδεολογία κρύβονται ιδανικά που άπαξ και τα αφήσεις να μπουν στη ζωή σου, ακόμη και μέσα από μουσική, γίνονται κομμάτι σου και μέρας της κοσμοθεωρίας σου. Είναι μουσική που σε βάζει να σκεφτείς τις καταστάσεις γύρω σου, δε σε αφήνει να επαναπαυτείς σε όσα σου προσφέρονται αμάσητα. Και ποτέ σου μην ξεχάσεις ότι οι μεγαλύτερες επαναστάσεις ξεκίνησαν από αυτούς που δεν επαναπαύτηκαν. Όχι, δε θα σου πει η μουσική πώς θα ζήσεις, τη στιγμή όμως που θα βγεις από το τριπάκι της πεπατημένης στον τρόπο σκέψης σου, θα καταλάβεις ότι μια μικρή προσωπική επανάστασή είναι μονόδρομος! Όπως είπε κάποια στιγμή και ο Βέβηλος «Το low bap δε σου δείχνει τρόπο ζωής. Σου λέει όμως ότι αυτό που λες πρέπει να το στηρίζεις με τη ζωή σου».

2. Η hip-hop δε μιλάει ούτε για ακριβά αμάξια, ούτε για γκόμενες, ούτε για φράγκα και bιsiness!

«Πίστεψα στη μουσική μου σαν να ήτανε θρησκεία, τώρα πια με τη hip-hop κάνουν στριπτίζ μέσ’ στα πορνεία» Με αυτά τα λόγια τα έχωσαν οι FF.C σε όλους τους «μεγάλους rappers» της γενιάς μας ή μάλλον σε «ένα μάτσο εγωπαθείς και επιεικώς κωλόπαιδα», όπως τους αποκάλεσαν οι ίδιοι μέσα από το «παραμύθι». Στο ίδιο (επικό) κομμάτι δηλώνουν πως «όσο για την επανάσταση που θα έκανε η δική μου η γενιά, την κάνει μέσα από ακριβά αμάξια, ρούχα, μόδα και λεφτά». Είναι έτσι; Δυστυχώς ναι, σε περισσότερες περιπτώσεις από όσες θα θέλαμε. Υπάρχουν όμως και αυτοί που φροντίζουν να είναι η εξαίρεση στον κανόνα και για όλους αυτούς μιλάμε σήμερα!

3. Γιατί όπως κάθε επανάσταση, έτσι και αυτή, έχει μερικούς που τη στήριξαν μέχρι τέλους

Όταν μιλάς για ελευθερία, όταν μιλάς για ιδεώδη και ιδανικά, όταν περνάς μηνύματα όντως άξια επανάστασης, τότε υπάρχουν αυτοί που σε ακολουθούν και υπάρχουν και αυτοί που νιώθουν πως αποτελείς απειλή. Και η αίσθηση της απειλής μπορεί να οδηγήσει στα άκρα. Ο Παύλος Φύσσας σε ένα κομμάτι του ανέφερε ότι «η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει» και πόσο αληθινό βγήκε αυτό στη δική του περίπτωση… Ένας άνθρωπος που όσο ζούσε τραγουδούσε για τα ιδανικά του και τελικά έχασε τη ζωή του για να μην τα προδώσει.

4. Γιατί κάθε επανάσταση έχει μέσα της στοιχεία ποίησης

Και η συγκεκριμένη μορφή επανάστασης έχει μέσα της περισσότερους ποιητές από κάθε άλλη. Με κορυφαίο τον αυτοαποκαλούμενο «κακοποιό με την καρδιά ποιητή». Tupac. Ο άνθρωπος που δήλωσε ότι είτε θα πέθαινε από την πείνα είτε θα γινόταν ο μεγαλύτερος rapper όλων των εποχών. Και έγινε! Ζούσε για να περνάει τα δικά του μηνύματα μέσα από τη μουσική του και μπορεί να δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών, αλλά τα τραγούδια του έμειναν εκεί και συνεχίζουν να περνάνε τα μηνύματά τους και να τον κρατάνε ζωντανό για πάντα.

5. Γιατί όπως κάθε επανάσταση ξεκίνησε από χαμηλά

Το hip-hop ήταν ο λόγος του δρόμου σε μια εποχή που ο δρόμος δεν είχε λόγο! Κάπου ανάμεσα σε γκέτο και κακόφημα δρομάκια ξεκίνησε να ακούγεται πρώτη φορά και ήταν η προσωπική επανάσταση ανθρώπων καταπιεσμένων, περιθωριοποιημένων και για πολλούς κατώτερων. Ήταν χαρακτηριστικό συμμοριών και ανθρώπων φοβισμένων που όμως βρήκαν έναν ξεχωριστό τρόπο να πουν όσα ήθελαν και που επιτέλους κατάφεραν να ακουστούν και να ξεχωρίσουν.

6. Γιατί η τέχνη είναι επανάσταση και η hip-hop κρύβει μέσα του παραπάνω από μία

Όταν μιλάμε για hip-hop δε μιλάμε για μουσική, αλλά για κουλτούρα. Μια κουλτούρα με καλλιτεχνική επανάσταση σε καθένα από τα τέσσερα στοιχεία που κρύβει μέσα της. Και αυτά είναι: 1) Tο MCing,το rap με λίγα λόγια, ο ατόφιος στίχος με όλη την ποίηση που μπορεί να βγάλει. 2) Tο DJing ή αλλιώς η μουσική. Ο ρυθμός. Το στοιχείο που θα αναλάβει να σε βάλει στο σωστό mood για όσα θα σου δώσει ο στίχος. 3) Το breakdance, ο χορός που πλαισιώνει και καταφέρνει να βγάλει στη κίνηση τα ίδια έντονα συναισθήματα και 4) το graffiti, η κουλτούρα δηλαδή του hip-hop μέσα από τη ζωγραφική. Τέσσερις διαφορετικές μορφές τέχνης που ενώνονται σε μια κουλτούρα που φωνάζει επανάσταση με κάθε τρόπο.

7) Γιατί μπορεί να μη μιλάει πάντα για έρωτα, αλλά όταν το κάνει το αποτέλεσμα είναι ατόφιο συναίσθημα!

Ρε σεις υπάρχει μεγαλύτερη επανάσταση από τον έρωτα; Την ατόφια και αγνή καψούρα; Και στο hip-hop όταν μιλάμε για έρωτα μιλάμε για το συναίσθημα που σε κατακλύζει και σε τρελαίνει αυτούσιο. Γι’ αυτό άλλωστε μιλάμε και για την έννοια του έρωτα απομακρυσμένη από το στερεότυπο «αγόρι-ερωτεύτηκε-κορίτσι». Για άλλους μπορεί έρωτας είναι ένας άνθρωπος, για άλλους μπορεί να είναι η μουσική για άλλους μπορεί να είναι το πάθος και η ένταση. Και κάπου εκεί έρχονται κομμάτια όπως «το τανγκό της» του Anser ή το «γροθιά αγάπης» από ορθολογιστές να διχάσουν ως προς το νόημα, αλλά να μας θυμίσουν ότι τελικά όταν μιλάμε για έρωτα μιλάμε για το συναίσθημα που μας δημιουργεί οτιδήποτε μας παθιάζει αρκετά ώστε να επαναστατήσουμε!

8) Γιατί μια επανάσταση πάντα μιλάει για όνειρα και το hip-hop τα εκθειάζει

Αν δεν έχεις ακούσει ποτέ σου το «ας χαθώ στο όνειρο» άσε το διάβασμα και βάλε ακουστικά! Άκου και βάλε στο νου σου «ότι αξίζει να μένει ζωντανό, ότι αντέχει στον καιρό» και όταν αυτό τελειώσει βάλε και το «ονειρολόγιο» και απλώς χάσου στα όσα εσύ θες να γράψεις εκεί μέσα! Όλοι ονειρευόμαστε… Λίγα είναι όμως τα κομμάτια που μπορούν να βγάλουν από μέσα μας τον πιο ονειροπόλο εαυτό μας και ταυτόχρονα τον πιο επανάσταση και έτοιμο για δράση.

9) Γιατί οι στίχοι του μοιράζουν ειλικρίνεια σε θέματα που πολλοί φοβούνται να αγγίξουν

Ειλικρίνεια και ωμότητα συνδυασμένα με δυναμισμό που κάνουν πολλούς να κομπλάρουν στο άκουσμα και μόνο. Θέματα όπως η επιθετικότητα, τα ναρκωτικά, η εκμετάλλευση είναι κάποια απ’ αυτά που συχνά θα ακούσεις και μάλιστα να προβάλλονται μέσα από προσωπικά βιώματα, τα οποία όμως καταφέρνουν να μετατραπούν σε συλλογικούς προβληματισμούς. Θέματα που όχι μόνο σηκώνουν επανάσταση, αλλά την επιβάλουν, ακόμη και αν μερικές φορές φοβόμαστε να τα κοιτάξουμε κατάματα! Κάπου εκεί όμως έρχονται στίχοι να μας θυμίσουν ότι η πραγματικότητα μένει άθικτη μόνο για όσο εμείς δε σηκώνουμε κεφάλι απέναντί της.

10) Γιατί στη τελική το hip-hop μιλάει για επανάσταση

Στο hip-hop οι επαναστάσεις του παρελθόντος είναι έμπνευση και οι επαναστάσεις του μέλλοντος όραμα. Άπειρα τα κομμάτια που έχουν ασχοληθεί και με τις δύο κατηγορίες και πολλά από αυτά έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του είδους. Οπότε κλείνοντας λέω να αφήσω ένα στίχο από Active Member, ο οποίος περιέχει όλη τη θεωρία του hip-hop περί επανάστασης.

Ονειρεύομαι μια μέρα μια επανάσταση

που το δίκιο θα αναλάβει την κατάσταση.

Γροθιές σ’ ανάταση χωρίς παράταση.

H βλακεία σ’ ανάπαυση και τέλος η παράσταση. 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.