Πόσοι από εμάς θυμόμαστε τον Clippy; Εκείνον τον αρκετά γλυκούλη, αλλά και πολύ ενοχλητικό συνδετηράκο που χρησιμοποιούσε η Microsoft ως εργαλείο βοήθειας για το χρήστη; Την πρώτη φορά που τον είδαμε να σκάει μύτη στην οθόνη μας, πιθανότατα τον βρήκαμε χαριτωμένο. Με τον καιρό όμως καταλάβαμε ότι η παρουσία του μόνο ανούσια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μιας και ποτέ (αλλά ποτέ) δεν εμφανιζόταν όταν πραγματικά τον είχαμε ανάγκη. Για την ακρίβεια εμφανιζόταν πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή, για να μας πει κάτι που πιθανότατα ήδη ξέραμε, να μας υπενθυμίσει την παρουσία του για μελλοντική χρήση και να ξαναεξαφανιστεί. Πάνω που ησύχαζες λίγο και κατάφερνες να συγκεντρωθείς και πάλι στη δουλειά σου, τσουπ, έκανε την εμφάνισή του ίσα-ίσα για να σε αποσυγκεντρώσει, να σε εκνευρίσει λίγο με μία ακόμη άχρηστη πληροφορία και να ξαναεξαφανιστεί μέχρι νεοτέρας.

Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η συμπεριφορά; Στην ιδιαίτερα δημιουργική illustrator Samantha Rothenberg πάντως θύμισε, και σε μία από της σάτιρές της στο γνωστό λογαριασμό της στο instagram Violet Clair, παρομοίασε τον Clippy με τα άτομα που έχουν την τάση να επανεμφανίζονται συνήθως από εκεί που δεν το περιμένεις, όχι επειδή θέλουν κάτι ουσιαστικό, αλλά επειδή δε θέλουν να τους ξεχάσεις εσύ. Το ποστ έγινε viral με ταχύτητα φωτός μιας και η ταύτιση που έφερε στον κόσμο ήταν τεράστια και κάπως έτσι αυτό το πολύ γνωστό φαινόμενο που πάνω κάτω όλοι μας έχουμε συναντήσει απέκτησε όνομα. Paperclipping.

Η ίδια η δημιουργός του Clippy μας λέει «Το να δώσεις ένα όνομα στη συμπεριφορά σου δίνει δύναμη. Τώρα αντί να επιτρέψεις σε έναν paperclipper να σου δώσει ψεύτικες ελπίδες μπορείς να τον αντιμετωπίσεις λέγοντας τι κάνει και να προχωρήσεις.» Τα σημάδια τις συμπεριφοράς του «συνδετήρα» είναι γνωστά σε όλους μας. Είναι αυτός που αποφεύγει να βρεθείτε από κοντά συνήθως χρησιμοποιώντας ηλίθιες δικαιολογίες και ας μιλάτε ολημερίς στα social. Είναι ο τύπος ανθρώπου που όταν του στείλεις εσύ πρώτα, θα απαντήσει μια εβδομάδα αργότερα με ένα «Συγγνώμη δεν το είχα δει» και ας ήταν όλη την εβδομάδα ενεργός. Ο τύπος που ανεβάζει στόρι από κλαμπάκια όλο το σαββατοκύριακο αλλά αν ρωτήσεις που χάθηκε θα σου πει ότι ήταν χάλια με ίωση. Αν τολμήσεις δε να αναφέρεις τα στόρι θα επιστρατεύσει από γενέθλια κολλητού μέχρι bachelor τρίτου ξαδέρφου του αδελφού του μπατζανάκη του για να σε πείσει ότι άλλοι τον έσερναν και ας ήταν χάλια. Μην είσαι δύσπιστος και εσύ. Στη τελική όλοι ξέρουμε ότι η βότκα είναι το καλύτερο αντιπυρετικό. Μπορεί για αυτό να το έκανε.

Μην σου φαίνεται γελοίο, έξυπνο είναι. Πέφτεις στη παγίδα να σκεφτείς ότι αποκλείεται να χρησιμοποιούσε κάποιος μία τόσο χαζή δικαιολογία αν δεν ίσχυε όντως. Και όσο πιο τρελή η δικαιολογία τόσο πιο έντονη η ευχαρίστηση του paperclipper μας. Βλέπεις διακατέχεται από μία έντονα ναρκισσιστική συμπεριφορά, η οποία ικανοποιείται στο μέγιστο βαθμό όταν βλέπει ότι έχει κάποιον τόσο πολύ του χεριού του, που θα πίστευε ό,τι βλακεία και να έλεγε. Αν θέλαμε να δώσουμε ένα ελληνικό όνομα στο φαινόμενο θα μπορούσαμε να το πούμε το φαινόμενο «Μάνθος Φουστάνος» με τις γνωστές φωτιές στο εργοστάσιο.

Ωστόσο κάποια στιγμή θα το πάρεις το μήνυμα και θα καταλάβεις ότι μάλλον δεν είναι αυτό το άτομο η ευκαιρία που περίμενες σε όλη σου τη ζωή και θα προχωρήσεις. Μα πώς τολμάς; Ο εγωισμός του paperclipper μας δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Αν νιώσει ότι χάνει την πολυπόθητη προσοχή θα κάνει τα πάντα για να την ξανακερδίσει και ας μην τον ενδιαφέρει συγκεκριμένα το άτομο που έχει απέναντί του. Στόχος είναι απλώς να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν χάσει μια πιθανή επιλογή τους.

Όταν βλέπεις, λοιπόν, τα σημάδια αυτά φρόντιζε να φεύγεις μακριά. Μην ικανοποιείς τον εγωισμό κανενός με τέτοιο τρόπο. Έχε τον εαυτό σου υψηλότερα από τέτοιες συμπεριφορές και να θυμάσαι πάντα ότι αν κάτι είναι να γίνει θα γίνει εξαρχής και χωρίς τέτοια παιδιαρίσματα. Γι’ αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα έχεις μήνυμα στο inbox σου και θα δεις κάποιον να κάνει την επανεμφάνισή του, είτε μην απαντήσεις καθόλου και άσε το πονεμένο «διαβάστηκε» να κάνει τη δουλειά του, είτε βρες το γνωστό κόμικ και απάντα με αυτό, αφήνοντας τον άλλον να λύσει το γρίφο της συμπεριφοράς του.

 

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.