Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει να λένε ότι οι φίλοι είναι τα αδέρφια που επιλέγεις; Με την πάροδο του χρόνου οι καινούριοι κι οι παλιοί μας φίλοι δημιουργούν έναν κύκλο, μια μικρή οντότητα, την οποία ονομάζουμε παρέα μας. Δεν είμαστε με όλους το ίδιο κοντά. Αν επρόκειτο για οικογένεια κάποιοι θα ήταν τα αδέρφια και κάποιοι άλλοι τα μακρινά μας ξαδέρφια. Με όλους ωστόσο περνάμε σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου μας.

Όπως σε κάθε οικογένεια έτσι και σε κάθε παρέα, συνυπάρχουν πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες και προσωπικότητες και αρκετά συχνά παρατηρείται η κατανομή ρόλων. «Από εδώ η μαμά της παρέας μας» θα ακούσεις συχνά να λέγεται για το πιο προστατευτικό μέλος. Συνήθως είναι το άτομο που προσέχει τους υπόλοιπους όταν πιουν λιγάκι παραπάνω και πριν από κάθε έξοδο σας στέλνει και ένα μήνυμα μην και ξεχάσετε τις ζακετούλες σας με αυτό το κρύο. «Ο τάδε είναι ο κλόουν της παρέας. Φοβερό παιδί, πολύ γέλιο», θα ακούσεις να λέγεται για αυτόν που σας κάνει μόνιμα να γελάτε. Ο άνθρωπος που μόλις διαισθανθεί ότι η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη θα επιστρατεύσει όλο του το χιούμορ για να σας φτιάξει το κέφι. «Από εδώ ο αρχηγός της παρέας» είναι ένας άλλος χαρακτηρισμός που συχνά-πυκνά θα ακούσεις. Σε ποιον αποδίδεται όμως ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός;

Συνήθως πρόκειται για άτομο δυναμικό. Πρωτοπόρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σε κάθε παρέα υπάρχει ένας και είναι πάντα ο πρώτος που θα ανακαλύψει ένα καινούριο μαγαζί και θα τραβήξει την παρέα από τα κλασσικά τα στέκια. Ο πρώτος που θα πάρει το δίπλωμα και θα αρχίσει να ξεσηκώνει τους πάντες για να βγουν εκτός των περιοχών που μέχρι τώρα ήξεραν. Εκείνος που θα προτείνει μια καινούρια δραστηριότητα και θα φροντίσει να μάθει όσα χρειάζονται για αυτήν, ώστε να τη δοκιμάσετε παρέα. Είναι αυτός που όταν ακούσει μια τρελή ιδέα θα πει πρώτος «ναι» και ο μόνος που θα καταφέρει να πείσει τα λιγότερο τολμηρά μέλη της ομάδας να ακολουθήσουν. Είναι όμως η λέξη «αρχηγός» σωστή για να προσδιορίσει ένα τέτοιο άτομο;

Καταρχάς πρόκειται για χαρακτηρισμό που πολύ σπάνια –μάλλον ποτέ–  δε θα ακούσεις να έρχεται από την ίδια την παρέα. Συνήθως είναι όρος που χρησιμοποιούν οι γύρω για να δηλώσουν κάτι αρνητικό και συνήθως υπονοούν πως πρόκειται άτομο χειριστικό. Αρκετά συχνά θα ακούσεις να τον κατηγορούν ότι παρασύρει τους υπόλοιπους της παρέας. Η λέξη αυτή καθ’ εαυτή υποδηλώνει ότι το άτομο αυτό βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.

Μια παρέα -όπως και οποιαδήποτε άλλη σχέση- χαρακτηρίζεται πρώτα από την ισότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αυτό σημαίνει πως η λέξη «αρχηγός» σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει σε κάποιο μέλος μιας παρέας και ούτε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται. Είναι λέξη που αρμόζει σε ομάδες και άτομα που μαζεύονται με συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, οπότε και έχουν ανάγκη από κάποιον να κατευθύνει. Σε άτομα που μαζεύονται για να περάσουν καλά σαν παρέα, αρχηγιλίκια και πρωτιές δε χωράνε.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δε λέμε ότι είναι λάθος ο ρόλος που προαναφέρθηκε. Ο δυναμισμός και η πρωτοπορία, όπως και η ώθηση είναι πολύ όμορφα στοιχεία για τα μέλη μιας παρέας. Απλώς δεν είναι χαρακτηριστικά που ορίζουν κάποιον αρχηγό. Ούτε υπονοούν πως αν κάποιος δεν τα έχει, παρασύρεται. Συνήθως δείχνουν ότι η παρέα κατάφερε αποτελείται από άτομα διαφορετικού χαρακτήρα και τυγχάνει ένας εξ’ αυτών να μπορεί να ωθήσει και τους υπόλοιπους να δοκιμάσουν πράγματα που έτσι και αλλιώς γουστάρουν, αλλά δεν έχουν τολμήσει ποτέ.

Είμαστε τυχεροί αν έχουμε ένα τέτοιο άτομο στην παρέα μας. Είναι αυτός που μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τα όριά μας, αυτά που μόνοι φοβόμαστε να αγγίξουμε. Είμαστε ακόμη πιο τυχεροί αν είμαστε εμείς αυτός ο άνθρωπος. Και αυτό γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να εξελιχθούν. Ας αφήσουμε, λοιπόν, το χαρακτηρισμό στην άκρη και ας κοιτάξουμε να χαρούμε την παρέα μας με όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες που διαθέτει και κυρίως να προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε μαζί τους.
Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.