Λίγο πολύ οι πρώτες ερωτήσεις για να σπάσεις τον πάγο με μια νέα γνωριμία ή για να γνωρίσεις καλύτερα τον άλλον, είναι κοινές. Πού μένεις, πόσο χρονών είσαι, αν εργάζεσαι, τι σπουδάζεις, τι μουσική ακούς, ποιες ταινίες και σειρές απολαμβάνεις. Και κάπου εκεί, αν σου απαντήσει ότι ακούει φανατικά τους ίδιους τραγουδιστές με εσένα ή έχει δει πάνω από πέντε φορές μια σειρά που ξέρεις απ’ έξω τους διαλόγους, αυτόματα νιώθεις ένα δέσιμο, μια ζεστασιά και η κουβέντα ρέει πιο εύκολα καθώς ή θα ρωτήσεις κάτι του τύπου «Είχες πάει σε εκείνο το live;» ή «Δεν ήταν συγκλονιστική εκείνη η σκηνή;» ή που θα νιώσεις άνετα να αρχίσεις να πετάς πάνω στη συζήτηση ατάκες που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ο άλλος θα τις πιάσει. Άσε που θα καταλάβεις και πολλά για το χαρακτήρα του, καθώς εάν σου πει ότι ο αγαπημένος του χαρακτήρας είναι εκείνος που εσένα σου κάθεται στο λαιμό, ε όσο να πεις ένα πρώτο συμπέρασμα βγαίνει.

Προσδίδει απίστευτο δέσιμο σε ένα ζευγάρι η κοινή πολιτιστική βάση. Αυτόματα θα γελάτε με κοινά αστεία, θα αποκτήσετε inside jokes σε χρόνο dt, θα προκύπτουν εποικοδομητικές διαφωνίες αναφορικά με το ποιος ήρωας είχε δίκιο, με το ποιο είναι το κορυφαίο άλμπουμ του τάδε και το καλύτερο έργο ζωγραφικής του δείνα, εάν το τελευταίο βιβλίο ενός αγαπημένου σας συγγραφέα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το προηγούμενο, θα ξέρεις εκ των προτέρων με ποιον θα μοιραστείς τη χαρά ή την απογοήτευσή σου για το νέο κύκλο της σειράς που περίμενες ένα χρόνο, θα κάνετε προτάσεις με μια σχετική βεβαιότητα ότι ο άλλος δε θα σιχτιρίσει την ώρα και τη στιγμή που σας άκουσε, θα διασκεδάζετε στα ίδια μαγαζιά, με την ίδια μουσική χωρίς ο ένας να περνάει τέλεια και ο άλλος να χασμουριέται και γενικά, σχεδόν ποτέ δε θα βαριέστε ή θα σκοτώνεστε για το τι θα δείτε, αφού οι προτιμήσεις σας είναι παρόμοιες. Η κοινή ζωή σας θα είναι ευκολότερη, αφού στο σπίτι δε θα σας πιάνει πονοκέφαλος από τις μουσικές επιλογές του άλλου και πάντα θα σας είναι εύκολο να καταλήξετε σε μια συμφωνία για το αν θα δείτε στο σινεμά ταινία δράσης ή κορεάτικο κινηματογράφο. Άσε που σε βγάζει και από τη δύσκολη θέση αν δεν έχεις έμπνευση για δώρο. Παραγγέλνεις ένα φούτερ με στάμπα μια φράση από σειρά που λατρεύει και ανακηρύσσεσαι ήρωας.

Ακόμα και στις πιο προσωπικές σας στιγμές το κοινό ταίριασμα στα γούστα είναι εξαιρετικά βοηθητικό, καθώς αν εσύ απεχθάνεσαι τη ροκ ή δεν πολυέχεις ιδέα από ξένη μουσική, δε θα συγκινηθείς ιδιαίτερα αν σου αφιερώσει ένα τραγούδι των James, για παράδειγμα, όσο κι αν εκτιμήσεις την κίνηση. Ούτε θα σου αρέσει ιδιαίτερα αν ο άλλος συζητάει όλο ενθουσιασμό για τη νέα ταινία του Tarantino και εσύ κάθεσαι αμίλητος στη γωνιά σου επειδή μία φορά προσπάθησες να δεις ταινία του και αποφάσισες ότι σου φτάνει, σου περισσεύει και δεν το ξανακάνεις αυτό στον εαυτό σου, ενώ μια αμηχανία θα τη νιώσεις αν σε ρωτήσει πώς σου φάνηκε το αγαπημένο του βιβλίο και θες να απαντήσεις «απαίσιο».

Από την άλλη, σίγουρα δεν είναι πρωτεύον κριτήριο επιλογής συντρόφου το να αγαπάτε και οι δύο το θέατρο ή την όπερα ή να ακούτε την ίδια μουσική ή να απολαμβάνετε τη βόλτα σε μουσεία. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο αν είναι οι δύο στις πέντε φράσεις σου ατάκες της Ντένης Μαρκορά και ο άλλος να σε κοιτάει σαν ούφο, αλλά από την άλλη είναι συναρπαστικό και εξίσου ενδιαφέρον να σε μυήσει ο άλλος στο δικό του κόσμο και την κουλτούρα του. Μπορεί να ανακαλύψεις καλλιτέχνες ή διαμαντάκια πάσης καλλιτεχνικής φύσεως που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν ή να μάθεις πράγματα και να αποκτήσεις νέα ενδιαφέροντα από το πουθενά, έτσι επειδή απλά δεν είχες ποτέ το ερέθισμα πιο πριν. Κι ακόμα κι αν είχες περάσει από εκεί και το έχεις απορρίψει ή εάν το ψάξεις και τελικά δε συγκινείσαι, δεν είναι απείρως προτιμότερο να έχεις επιχειρήματα;

Και πέρα από όλα αυτά, είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ το απόλυτο ταίριασμα σε μουσική, κινηματογράφο και λοιπά, καθώς και οι ατάκες εξαντλούνται και πόσες φορές να συζητήσετε για την ίδια παράσταση και έρχεσαι και σε δύσκολη θέση εάν εσύ επιθυμείς να πας στη συναυλία μόνο με τους φίλους σου γιατί έχετε τσακωθεί ή γιατί απλά θέλετε να βγείτε μόνο η παρέα, αλλά γνωρίζεις πόσο θα του άρεσε να έρθει και δε θες να στεναχωρηθεί. Όσο μπούμερανγκ μπορεί να γυρίσει και το να μην έχετε ούτε μισό κοινό στα προαναφερθέντα. Δε βαριέσαι μωρέ, λεπτομέρειες είναι όλα τελικά. Αγάπη, καψούρα και διάθεση να υπάρχει και όλες οι ισορροπίες βρίσκονται.

Και σε κάθε περίπτωση, δε θες να μπορείς να λες στον σύντροφό σου «εγώ ήρθα μαζί σου θέατρο, εσύ δεν μπορείς να με συνοδεύσεις στο ρεμπετάδικο;». Μικρόψυχο μεν, αλλά δεν μπορείς να επαφίεσαι πάντα στην καλή θέληση του άλλου. Εντάξει, αστειεύομαι. Ή και όχι.

Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη