Αν με ρωτούσαν τι μου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη «ντίσκο», σίγουρα θα έλεγα καλλιτέχνες με φανταχτερά ρούχα να τραγουδούν σε χώρους διακοσμημένους με περίεργες λάμπες, καθρέπτες, γυαλιστερές μπάλες να κρέμονται απ’ το ταβάνι (τις γνωστές σ’ όλους μας ντισκομπάλες), τους προβολείς με τα πολύχρωμα φώτα και τις εναλλαγές τους, αλλά και τις νέον ταμπέλες έξω απ’ τα κλαμπ -που είχαν ξεκινήσει σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους. Η ντίσκο μουσική έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70 και άκμασε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι περισσότεροι ήχοι ήταν επηρεασμένοι από την italo-disco, ένα διεθνές ντίσκο κίνημα που κυριαρχούσε στην παγκόσμια μουσική σκηνή εκείνη την εποχή. Τα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χορευτικούς ρυθμούς με γρήγορα tempο, αλλά και τη χρήση ηλεκτρονικών ήχων.

Πολλά απ’ τα τραγούδια που γράφτηκαν εκείνη την εποχή, γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία, κι ακούγονται δυνατά μέχρι και σήμερα, ενώ μερικοί απ’ τους κύριους εκπροσώπους της είναι οι: Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Πασχάλης, Χριστιάννα, Κώστας Τουρνάς, Ελπίδα, Άννα Βίσση κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τραγούδια της εποχής εκείνης έχουν ένα ιδιαίτερο κι αναγνωρίσιμο, κλασικό χαρακτήρα, κι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ποπ κουλτούρας της χώρας. Στο κείμενο αυτό προτείνουμε δέκα απ’ τα καλύτερα τραγούδια με disco vibe, ώστε να οργανώσεις το τέλειο ντίσκο party με την παρέα σου.

 

Μια σου λέξη (Campesino)- Δάκης (1977) 

Ο Δάκης, δημοφιλής καλλιτέχνης για εκείνη την εποχή, ερμηνεύει ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια του Georgie Dann, με τίτλο «Campesino» που διασκευάστηκε στα ελληνικά σε στίχους της Σόφης Παππά και κυκλοφόρησε το 1977. Είναι ένα τραγούδι που γνώρισε τεράστια επιτυχία και θ’ ακούσεις σε πολλά ντίσκο πάρτι, αφιερώματα στα 70’s – 80’s, αλλά αποτελεί κι ένα εμβληματικό κομμάτι που ακούγεται στα καρναβάλια ολόκληρης της χώρας, όλα αυτά τα χρόνια.

 

Αν μια μέρα σε χάσω – Olympians & Πασχάλης (1978)

Το κομμάτι με τίτλο «Αν μια μέρα σε χάσω» κυκλοφόρησε το 1978 και περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο. Το τραγούδι αυτό γνωρίζει τεράστια απήχηση μέχρι και σήμερα που ακούγεται δυνατά σε 80s parties και reunions. H μουσική ανήκει στον Rossi – Belfiore – Inglesias, ενώ οι στίχοι είναι της Σέβης Τηλιακού.

 

Αυτός που περιμένω – Άννα Βίσση (1979)

Είναι ένα απ’ τα πιο εμβληματικά ντίσκο κομμάτια της δεκαετίας του ’70 ερμηνευμένο από την απόλυτη ποπ σταρ, Άννα Βίσση. Το κομμάτι με τίτλο «Αυτός που περιμένω» περιλαμβάνεται στον δίσκο «Κίτρινο Γαλάζιο» σε σύνθεση του Σπύρου Βλασσόπουλου και στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Κατά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία κι έγινε χρυσό, ενώ αποτελεί και την πρώτη δισκογραφική δουλειά της Άννας Βίσση, μετά την αποχώρησή της από την Minos – EMI.

 

Καλύτερα – Μαρινέλλα (1979)

Ένα απ’ τα τραγούδια που έκαναν αίσθηση την εποχή των 70’s κατά την κυκλοφορία τους είναι και το κομμάτι με τίτλο «Καλύτερα» που ερμηνεύει η Μαρινέλλα σε μουσική και στίχους του Νίκου Ιγνατιάδη και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ με τίτλο «Σ’ αγαπώ» που κυκλοφόρησε το 1979 και γνώρισε μεγάλη απήχηση απ’ τον κόσμο. Αποτελεί ένα απ’ τα πιο εμβληματικά κομμάτια που μπορείς να συμπεριλάβεις σε μια λίστα ντίσκο πάρτι και σίγουρα δε θα πρέπει να λείπει απ’ τη συλλογή σου.

 

Με κρατάς – Χριστιάννα (1980)

Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει πάρει την αίγλη που του αρμόζει, παρ’ όλα αυτά την εποχή που κυκλοφόρησε έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το τραγούδι της Χριστιάννας με τίτλο «Με κρατάς» κυκλοφόρησε το 1980 και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ με τίτλο «Τι να μας κάνει η νύχτα». Είναι γραμμένο σε στίχους του Τάκη Καρνάτσου.

 

Κορμί κι αλάτι – Μπέσσυ Αργυράκη (1981)

Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την εμβληματική σκηνή της Κορίνας aka Μαρίας Καβογιάννη απ’ τη δημοφιλή σειρά του ΑΝΤ1 «Εγκλήματα» όταν κατεβαίνει για μπάνιο στο επεισόδιο με το ταξίδι των ζευγαριών στη Σύρο. Στη σκηνή αυτή βλέπουμε να πολιορκείται από πολλά καλογυμνασμένα αγόρια, ενώ παράλληλα ακούμε και το εμβληματικό κομμάτι της Μπέσσυς Αργυράκη σε στίχους και μουσική του Φίλιππου Νικολάου με τίτλο «Κορμί κι αλάτι» που κυκλοφόρησε το 1981 και περιλαμβάνεται στον δίσκο «Δική σου για πάντα».

 

Lost in the night- Κώστας Χαριτοδιπωμένος (1984)

Σε στίχους της σε στίχους της Vanna Marr και με ελαφρώς παρόμοιο ήχο με το “Big in Japan” το χιτ αυτό του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου θεωρείται το απόλυτο must για κάθε ντίσκο πάρτι που σέβεται τον εαυτό του. Μάλιστα, ήταν τέτοια η επιτυχία του όταν βγήκε αέρα, που σύντομα σκαρφάλωσε στα τσαρτς και του εξωτερικού, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ο ίδιος, έχει δηλώσει για την επιτυχία του πως “όταν κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι, το 1984, μου έδιναν 1.000.000 λίρες για να ζήσω στην Αγγλία για 6 χρόνια. Αλλά δεν μπορούσα να φύγω απ’ την Ελλάδα.”

 

Στη ντισκοτέκ – Ελπίδα feat. Ημισκούμπρια (1997)

Μια διασκευή πολύ μπροστά για την εποχή της θα έλεγε κανείς και δικαιολογημένα, αφού μέχρι και την εποχή που κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο τραγούδι, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα ντίσκο κομμάτι να ενώνεται αρμονικά με ρυθμούς ραπ και χιπ χοπ. Κι όμως η Ελπίδα μαζί με το συγκρότημα Ημισκούμπρια κατάφεραν και δημιούργησαν μια διαχρονική εμπορική επιτυχία. Το κομμάτι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ με τίτλο «Ο δίσκος που διαφημίζετε». Η μουσική ανήκει στον Κώστα Τουρνά, ενώ οι στίχοι είναι των Κώστα Τουρνά, Δημήτρη Μεντζέλου και Μιθριδάτη.

 

Disco Girl – Σάκης Ρουβάς (2002)

Μέσα απ’ το άλμπουμ «Όλα καλά» που κυκλοφόρησε ο Σάκης Ρουβάς το 2002 συναντάμε τη μεγάλη επιτυχία με τίτλο «Disco Girl» σε μουσική και στίχους του Φοίβου. Το τραγούδι γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία κι ακούγεται μέχρι και σήμερα. Η κυκλοφορία του σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη μουσική με περισσότερους ηλεκτρονικούς ήχους και την απουσία φυσικών οργάνων. Το κομμάτι κατέκτησε τα airplays των ελληνικών ραδιοφώνων κι έμεινε στο Νο1 για περισσότερες από είκοσι εβδομάδες!

 

Ανισόπεδη ντίσκο – Pan Pan feat. Kalliopi Mitropoulou (2023)

Ένα κομμάτι που έγινε viral από το πρώτο άκουσμα κι όχι αδίκως, αφού οι στίχοι και η μουσική του εκφράζουν μια εποχή που η χαρά, η ανεμελιά και η ξεγνοιασιά λείπουν. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε πόλη, σε μπαρ και πάρτι, σε αμμώδεις παραλίες και σε θαλάσσια ταξίδια, φέτος το καλοκαίρι είχε για κάδρο το μελαγχολικό αυτό τραγούδι. Αντιστοίχως, το συναντάμε διαρκώς σε βίντεο του instagram και του TikTok, σαν χαλί στα καλοκαιρινά ταξίδια των χρηστών. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι σε μουσική του Pan Pan aka Παναγιώτη Πανταζή και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Φαντασμαγορία Τρία». Στο τραγούδι συμμετέχει και η Καλλιόπη Μητροπούλου. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Pan Pan σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε για την τεράστια απήχηση που γνώρισε το κομμάτι, ο ίδιος είπε: «Νομίζω είναι η κολλητική μελωδία συν ότι ο κόσμος αντιδρά αλλιώς όταν ακούει έναν catchy ρυθμό στη γλώσσα του. Έγινε κάπως viral στο Tik Tok, άρα μιλάμε για το απόλυτο word of mouth. Και νομίζω ότι κάπως μας αρέσει να έχουμε ένα κομμάτι να μας θυμίζει κάτι ωραίο με τους φίλους μας κι ας μην είναι ένα κομμάτι που μιλάει για νησιά και διακοπές – εξάλλου πόσα τέτοια υπάρχουν;»

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου