Η μουσική εξελίσσεται διαρκώς, τόσο στο επίπεδο της μελωδικής της γραμμής, όσο και στο επίπεδο των στίχων και δεν είναι λίγες οι φορές που το περιεχόμενο ενός τραγουδιού ή η σκηνοθεσία του ομώνυμου videoclip του, δέχεται σφοδρές αντιδράσεις και κριτικές από μεγάλη μερίδα του κόσμου, αλλά και των κριτικών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής- κι όχι μόνο.

Είναι πολλά τα τραγούδια που με τα χρόνια τ’ αγαπάς ολοένα και περισσότερο, ωστόσο αξίζει να γνωρίζεις ότι μερικά απ’ τα album που έχεις αγαπήσει, έχουν δεχθεί δριμεία κριτική γι’ αυτό που πρεσβεύουν. Η Madonna, η Shakira και ο Michael Jackson είναι μερικοί απ’ αυτούς τους καλλιτέχνες αυτούς που έχουν στοχοποιηθεί, τόσο για το ύφος της δουλειάς τους, όσο και για την εμπλοκή θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών συμβόλων στα videoclip τους και τα τραγούδια τους.

 

Shakira-Oral fixation

Το εξώφυλλο του δίσκου που κατάφερε να ξεσηκώσει μεγάλη μερίδα του κόσμου, τόσο για θρησκευτικούς όσο και για κοινωνικούς σκοπούς είναι το “Oral Fixation” της Shakira. Η Shakira απεικονίζεται στο εξώφυλλο να κρατάει το μήλο της Εύας και στην επάνω δεξιά πλευρά απεικονίζεται ένα μωρό που δίνει το χέρι του, θέλοντας ν’ αρπάξει το μήλο απ’ τα χέρια της. Το άλμπουμ δέχθηκε δριμεία κριτική, καθώς για πολλούς παραφράζονταν το αίσθημα της μητρότητας, αλλά σύντομα το θέμα επεκτάθηκε κι ως προς τη θρησκεία και κατακρίθηκε από πολλούς ως βεβήλωση των θρησκευτικών συμβόλων για τους πρωτόπλαστους.

 

Madonna-Like a Prayer

Πάνε τουλάχιστον 32 χρόνια μετά το σκάνδαλο του “Like a prayer”. Ήταν το τραγούδι που έχτισε την καριέρα της Madonna κι ένα κομμάτι μπροστά από την εποχή του, τόσο για τους σκανδαλώδεις στίχους του, όσο και για το ακόμη πιο προχωρημένο videoclip του. Κομμάτι που έχει δεχθεί αποδοκιμασία απ’ την καθολική εκκλησία, για βεβήλωση θρησκευτικών συμβόλων. Στο videoclip η Μαντόνα εμφανίζεται να χορεύει μπροστά από φλεγόμενους σταυρούς, ενώ ένα φιλί είναι αρκετό για να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις και να μείνει στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, ως το πιο σκανδαλώδες videoclip.

 

Nirvana-Nevermind

Ο δίσκος “Nevermind” αποτέλεσε ορόσημο για το συγκρότημα των Nirvana. Ωστόσο, δεν είχε δεχθεί ιδιαίτερες αντιδράσεις μέχρι πριν λίγους μήνες, όπου 25 χρόνια μετά, το γυμνό μωρό που φιγουράρει στο εξώφυλλο του δίσκου τους, έκανε καταγγελία για πορνογραφία και κατηγόρησε ευθέως το συγκρότημα. Ο Έλντεν ισχυρίζεται στην καταγγελία του ότι υπέστη σοβαρή ψυχολογική ζημιά και ότι δε συναίνεσε ποτέ στη φωτογράφισή του, ούτε αυτός, αλλά ούτε και η οικογένειά του. Πλέον το ζήτημα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

 

Tatu-All about us (από το αλμπουμ Dangerous and Moving)

Ένα τραγούδι που δέχθηκε θετικές κριτικές ως προς τον στίχο και τη μουσική του, αρκετά μπροστά για την εποχή εκείνη, παρ’ όλα αυτά κατακρίθηκε για το videoclip του, το οποίο παρουσίαζε αμφιλεγόμενα πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία και δίχασε κοινό και κριτικούς. Το videoclip περιείχε ερωτικές σκηνές κι ωμές εικόνες και τελικώς δεν κατάφερε να κερδίσει την αίγλη που του άξιζε, καθώς απαγορεύθηκε η μετάδοσή του τηλεοπτικά. Η λογοκριμένη έκδοση ωστόσο, πέρασε αρκετά στάδια επεξεργασίας προκειμένου να γίνει κατάλληλη για τηλεοπτική μετάδοση.

 

Michael Jackson-They don’t care about us (από το άλμπουμ  HIStory: Past, Present and Future, Book I)

Ένα κομμάτι που έμεινε στην ιστορία ως το πλέον αμφιλεγόμενο. Με πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία, ένα τραγούδι που δίχασε απ’ την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας του τον πολιτικό και τον κοινωνικό ιστό. Αναφέρεται τόσο στο κοινωνικό σκηνικό της εποχής του 90′ όσο και στο πολιτικό, που βρέθηκε η Αμερική, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος. Οι στίχοι του θεωρήθηκαν ως κάλεσμα εξέγερσης. Το τραγούδι δέχθηκε σφοδρή κριτική και σχολιάστηκε όσο κανένα άλλο, όπως και η βερσιόν του clip που γυρίστηκε στη Βραζιλία.

 

Υπάρχουν αρκετά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να λογοκρίνονται, τόσο απ’ τους θρησκευτικούς κύκλους, όσο κι από πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ωστόσο οι ίδιοι οι δημιουργοί τους το διασκεδάζουν, όπως για παράδειγμα η Μαντόνα που έγραψε για τα 30 χρόνια του Like a Prayer: «Πριν από 30 χρόνια κυκλοφόρησα το “Like A Prayer” και αυτό το βίντεο έφερε τόσο μεγάλη διαμάχη επειδή φίλησα έναν Άγιο και χόρεψα μπροστά από φλεγόμενους σταυρούς. Επίσης, έφτιαξα μια διαφήμιση με γνωστή μάρκα αναψυκτικού που απαγορεύθηκε γιατί το βίντεό μου χαρακτηρίσθηκε ως ακατάλληλο. Χρόνια πολλά σε μένα και τη διαμάχη!»

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου