Έχεις σκυλάκι; Αν η απάντησή σου είναι καταφατική, τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Αναρωτήθηκες ποτέ αν αρέσει στο σκυλάκι σου να ακούει μουσική; Κι αν του αρέσει, ποια είναι τα αγαπημένα του και τι είναι αυτό που καθορίζει τις προτιμήσεις του;

Το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης σε συνεργασία με τη φιλοζωική οργάνωση Scottish SPCA πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με τις μουσικές προτιμήσεις των τετράποδων φίλων μας και την επίδραση της μουσικής στη συμπεριφορά τους. Για τη διεξαγωγή της επιλέχθηκαν σκύλοι διαφορετικών ηλικιών, φύλου και από διαφορετικές ράτσες, ώστε τα συμπεράσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά. Τα ευρήματα της έρευνας είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Βασικό ζητούμενο της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί το είδος εκείνο της μουσικής που στο άκουσμά της ο σκύλος ηρεμεί και μειώνονται τα επίπεδα άγχους. Προϋπόθεση ήταν η μουσική που θα άκουγε ο σκύλος να πλησιάζει στη χροιά ενός γαβγίσματος και στους παλμούς του χτύπου της καρδιάς του. Στα δεδομένα αυτά, έπρεπε να προστεθεί κι ένας παράγοντας, μάλλον εξωγενής. Κι αυτός ο παράγοντας δεν ήταν άλλος από τη μουσική που ακούει ο κάτοχος του σκύλου. Λογικό κι επόμενο, μιας και όσοι έχουμε σκύλο, προσαρμόζεται κατά κάποιο τρόπο στα ακούσματά μας, είτε του αρέσουν είτε όχι.

 

 

Η έρευνα έδειξε πως οι σκύλοι -πέρα από κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, μιας και κάθε σκύλος, όπως κάθε άνθρωπος, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα- προτιμούν να ακούν κλασική μουσική, soft rock και ρέγκε. Κι αν η κλασική μουσική είναι το είδος που θα αναμέναμε στα ευρήματα, τα άλλα δύο ίσως να μην είναι αναμενόμενα. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε, στο άκουσμα των τριών αυτών ειδών μουσικής, τα σκυλάκια σταμάτησαν να γαβγίζουν και να περιφέρονται στον χώρο, ξαπλώνοντας και απολαμβάνοντας το άκουσμα. Οι καρδιακοί παλμοί τους προσομοίαζαν τους παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης.

Κι αν για το ανθρώπινο αφτί αυτά τα είδη μουσικής δεν έχουν και μεγάλη σύνδεση μεταξύ τους, το σκυλίσιο αφτί απολαμβάνει τη  μελωδικότητά τους, μιας και είναι πιο κοντά στα ηχητικά τους ερεθίσματα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι σκύλοι έχουν αρκετά πιο ανεπτυγμένη την αίσθηση της ακοής από τον άνθρωπο και αντιλαμβάνονται τον ήχο -επομένως και τη μουσική- τελείως διαφορετικά. Στον αντίποδα, η έρευνα έδειξε πως οι σκύλοι απεχθάνονται κάθε είδους φασαριόζικη μουσική. Στο άκουσμα της heavy metal, για παράδειγμα, παρατηρήθηκαν επιθετικές συμπεριφορές, ενώ οι καρδιακοί παλμοί έδειξαν στρες και ανησυχία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής δεν έμειναν αναξιοποίητα. Το 2020, η γνωστή μουσική πλατφόρμα Spotify δημιούργησε playlists ειδικά για σκύλους ή καλύτερα για κατόχους σκύλων, προκειμένου να παίζουν όταν ο σκύλος μας πρέπει να μείνει μόνος σπίτι, οπότε και το άγχος της απουσίας του «γονιού» γίνεται έντονο. Οι λίστες αυτές -όπως μπορούμε να μαντέψουμε- περιλαμβάνουν τραγούδια των Bob Marley, Elvis Presley, David Bowie και φυσικά κλασική μουσική. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στους 4 κατόχους σκύλων κάνει χρήση της υπηρεσίας όταν λείπει από το σπίτι.

Και κάπου εδώ ας κλείσουμε με την περίπτωση της Lucy. Της δικής μου Lucy. Η δική μου σκυλίτσα αγαπάει τους Clash, λατρεύει τους Pistols και τρελαίνεται με Dropkick Murphys. Να είναι η εξαίρεση του κανόνα; Ή μήπως η απόδειξη πως όλα τα παραπάνω είναι άκυρα; Αλήθεια, εσένα το σκυλάκι σου τι μουσική ακούει;

Στη Lucy μου, το πιο punk σκυλάκι του κόσμου.

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.