Article of the day: Όσα δεν παραδεχόμαστε για τον έρωτα! Από τη Μαρία Πακιακιό.

qwerr

Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη η ημέρα της μουσικής. Ένας θεσμός που φέτος συμπληρώνει ακριβώς σαράντα χρόνια ζωής και διεξάγεται από άκρη σε άκρη της γηραιάς ηπείρου, με εκδηλώσεις και συναυλίες ανοιχτές προς όλους τους μουσικόφιλους.

Ήταν, λοιπόν, 21 Ιουνίου του 1982 όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang και σε συνεργασία με των Δήμο των Παρισίων, γιόρτασε για πρώτη φορά την Ημέρα της Μουσικής. Καθώς ήταν μουσικόφιλος κι ο ίδιος σκέφτηκε να τιμήσει την τέχνη αυτή με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάμβαναν χώρα σε όλο το Παρίσι. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η 21η του Ιούνη είναι η μέρα του θερινού ηλιοστασίου και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Η ιδέα του είχε μεγάλη αποδοχή κι οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, μεγάλη επιτυχία. Έτσι, ξεκίνησε να γιορτάζεται κάθε χρόνο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Το 1985 ήταν η χρονιά που ακόμα ένας θεσμός καθιερώνονταν στην Ευρώπη. Ήταν εκείνος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πρώτη πόλη που αναγνωρίστηκε ως Πρωτεύουσα ήταν η Αθήνα, ενώ υπουργός Πολιτισμού στη χώρα μας ήταν τότε η Μελίνα Μερκούρη. Φύσει άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, η Μελίνα είχε την έμπνευση ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα του Lang και να γιορτάσει και στην Αθήνα την Ημέρα της Μουσικής. Κάπως έτσι, ο θεσμός βγήκε από τα σύνορα της Γαλλίας κι άρχισε να παίρνει πα ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Τα βήματα της Μελίνας και της Αθήνας, χρόνο με τον χρόνο, άρχισαν ν’ ακολουθούν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα σε μια δεκαετία και συγκεκριμένα από το 1985 μέχρι και το 1995 πάνω από είκοσι χώρες στην Ευρώπη καθιέρωσαν την Ημέρα της Μουσικής. Ακόμη όμως δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 1995 στη Βουδαπέστη, όταν συγκεντρώθηκαν οι ανά την ήπειρο διοργανωτές στην πρωτεύουσα κι υπέγραψαν την ομώνυμη συνθήκη ή Συνθήκη της Βουδαπέστης, καθιερώνοντας τον θεσμό. Η Μέρα της Μουσικής, ήταν πλέον Ευρωπαϊκή κι επίσημη. Από τότε μέχρι και σήμερα η Ευρωπαϊκή Μέρα της Μουσικής γιορτάζεται κάθε χρόνο, με πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες, σε πολλές χώρες και πόλεις.

Εμείς διαλέξαμε για σας δωρεάν συναυλίες για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσετε την πιο μελωδική μέρα:

 

Αθήνα: 

 

-Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Μιχάλης Οικονόμου και Guy Braunstein (Ηρώδειο)

-Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

-Βραδιά με γαλλικά τραγούδια στο Νομισματικό Μουσείο

-Human Touch στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης»

-Πλατεία Βαρνάβα (live καταστημάτων)

 

Θεσσαλονίκη: 

 

-Συναυλία εγχόρδων στο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

-Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο

-Liebe και Big Band Βορείου Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

-Ορχήστρα του Παναγιώτη Διαμαντή στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

 

(Βρες εδώ και γι’ άλλες πόλεις)

Μουσική. Μια τέχνη που ξεχωρίζει από τις άλλες. Που κάνει τη χαρά μας να γίνεται πιο μεγάλη και που καταπραΰνει τον πόνο μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τόσοι και τόσοι πολιτισμοί της έδιναν μια θεϊκή υπόσταση. Από τον Θεό Απόλλωνα και τη Μούσα Ευτέρπη στην αρχαία Ελλάδα, μέχρι τον Βάιναμουινεν στη Σκανδιναβία και τη Σαρασουάτη στην Ινδία, πάντα και παντού υπήρχε μια θεότητα που αντιπροσώπευε τη μουσική. Αν λοιπόν, είσαι κι εσύ μουσικόφιλος, όποια κι αν είναι τα ακούσματά σου, δε μένει παρά να σου ευχηθούμε να έχεις μια 21η Ιουνίου γεμάτη όμορφες μελωδίες κι αγαπημένες μουσικές.

Χρόνια πολλά!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου